” Devlet Deniz yolları İdaresi’nde Ege Vapuru Süvarisi SÜREYYA GÜRSU’nun anısına. “
TARİH; 26 KASIM 1930
”ATATÜRK EGE VAPURUYLA SAMSUN’DAN TRABZON’A HAREKET EDİYOR!”
Atatürk, bugün Samsun’da Hükümet Dairesi’ni ve Belediye’yi ziyaret etmişlerdir. Liseyi ziyaretlerinde tarih, coğrafya, Fransızca derslerine girerek öğrencilere birçok soru sormuşlardır.
Bundan sonra Türk Ocağı’nı ziyaret ederek gençlerle konuşmuşlar ve aza sayısı ile faaliyetleri hakkında bilgi almışlardır. Burada büyük bir kalabalık teşkil eden kadın ve erkek Samsun münevverleri muhterem reise güzel bir konser dinletmişler ve şiir okumuşlardır.
Atatürk, burada gördüklerinden ve işittiklerinden memnun olmuştur. Memnuniyet’ten ötürü tüm samimiyetiyle;
-…”MİLLETİN KIYMETLİ VE GÜZİDE GENÇLER İLE KONUŞMAK BENİM İÇİN SAADETTİR. BU SAADETİ UZATMAK İSTERDİM. FAKAT VAPURU BEKLETMEMEK LAZIM. ÇOK MEMNUN OLDUM.” diye buyurmuşlardır.
Atatürk sahilde biriken halkın coşkulu alkışları arasında motora binerek Ege Vapuru’na geçmiştir.
Ege Vapuru, arka arkaya iki kez düdüğünü öttürmüş, etrafını saran tekneler açılmış, makine dairesinden gelen sesler çoğalmıştı. Denizin üstü köpük köpük kabarmış ve vapur saat 16.00’da hareket etmiştir. Atatürk şapkasını eline alarak kaptan köşkünden gülerek sahildeki kalabalık halkı selamlamıştır.
-…”SAMSUN ÖNLERİNDEYİZ. VAPUR SAAT 24.00’DA LİMANDAN AYRILACAKTIR. (A-A TELSİZ /EGE VAPURU26,11,1930)”
TRABZON’A GELİRKEN, EGE VAPURU 27 KASIM 1930”
TARİH; 27 KASIM 1930
“ATATÜRK TRABZON’DA”
Ege Vapuru 27 Kasım 1930 Perşembe günü saat 14,00’de Trabzon Limanı’na demirlemiş, motorlar ve sandallarla Atatürk karşılanmıştır.
Vali, Belediye Reisi, Kumandan ve Cumhuriyet Halk Fırkası, Ticaret ve Türk Ocağı temsilcilerinden birleşmiş bir heyet vapura gelerek şehir namına Atatürk’e hoş geldiniz demiştir.
Atatürk iskeleye çıkarken bütün vapurlar düdüklerini çalarak ve sahili dolduran halk sürekli olarak kendilerini alkışlayarak selamlamışlardır.
İskeleden, Türk Ocağı’na kadar gidilen yolun her iki tarafı ve evlerin pencereleri Atatürk’ü görmek isteyen on binlerce halk ile dolup taşıyordu. Atatürk’ün tören yapılmaması hakkındaki arzularına rağmen, halk arabasının arkasından koşuyor, emsalsiz bir heyecan gösteriyordu.
Atatürk, Türk Ocağı’nda bir süre dinlendikten sonra, Hükümet Dairesi’ni ve Belediye’yi ziyaret etmiştir.
Şükrü Kaya, Recep ve Hasan Bey ve Kolordu komutanı Salih Paşa ile görüşmüşler, öğleden sonra Cumhuriyet Halk Fırkası merkezinde kaza heyetini kabul ederek bir buçuk saat süren bir nutuk irat ettiler.
Atatürk’ü Cumhuriyet Halk Fırkası binasını ziyareti esnasında halk coşkuyla alkışlamışlardı.
Atatürk, Değirmendere’yi gezerek, Trabzon’u ve bilhassa Soğuksu mevkiini çok beğenmişler, halkın göstermiş olduğu sevgi ve saygıya karşı, kendilerine söylediği duygu ve teşekkürlerinin bildirilmesini belediye reisinden istemişlerdir. Daha sonra tekrar Türk Ocağı’na dönmüşlerdir.
Bugün saat 14.30’da refakatlerindeki kişiler ile halkın alkışları arasında Ege Vapuru’na geçmişlerdir. İskelede halk namına kendilerini selametleyen bir nutuk söylenmiştir. İzzettin ve Salih Paşalar, vali, belediye reisi vapura kadar Atatürk’ü uğurlamışlardır. Halk motorlarla vapurun etrafında dolaşmaktadır.
-…”DOĞRU İSTANBUL’A HAREKET EDİYORUZ!” dedikten sonra, Ege Vapuru, arka arkaya iki kez düdüğünü öttürmüş, etrafını saran tekneler açılmış, makine dairesinden gelen sesler çoğalmıştı. Vapur İstanbul’a doğru hareket etmişti.
Deniz yolculuklarında, vapurların güverteleri bazen oyun alanlarına dönüşürdü. Güneşli havalarda güverte halka açılır, satranç oynanırdı. Dalgalar arasında ilerleyen bir vapurda salıncağa binmenin tadı ise bambaşkaydı.
Atatürk, o kıyısız denizdeki yolcululuğunda içindeki çocuğun sesini dinleyerek oturur salıncağa ve yerden keser ayaklarını…
Bir başka yazımda görüşmek üzere esen kalın.
– Eksikleri bizlerin, fazlalıklar daha önce emek verenlerindir.