Dünyada en sık görülen ölüm nedenlerinin başında kalp-damar hastalıkları geliyor. Ancak bu durum yaşam tarzı değişikliğiyle yüzde 70’lere varan oranda azaltılabiliyor. Bu önlemlerin başında ise tuz tüketimi geliyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut, yemeklerin tuz yerine baharatlarla lezzetlendirilmesinin önemine değinerek, bazı baharatların kalp sağlığına önemli katkılar sağladığını belirtiyor.
Biberiye: Vücutta bulunan iltihabi reaksiyonların etkisini azaltarak kalp-damar sağlığına katkıda bulunuyor.
Safran: Antioksidan özelliğiyle damar yapısını koruyor, kolesterolü düşürmeye destek oluyor.
Kişniş: Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirip, hazımsızlığa iyi gelen kişniş, hipertansiyon kontrolüne katkıda bulunuyor.
Zencefil: Damar duvarları üzerinde olumlu etki yaparak tansiyonun kontrolünü de kolaylaştırıyor.
Sumak: Kan şekeri seviyesinin düşmesine yardımcı oluyor.
Karabiber: Bu baharat yağ hücrelerinin yıkımını artırarak, kilo vermeyi kolaylaştırıyor.
Zerde: Vücudun savunma mekanizmasını güçlendiren zerde damar duvarlarını koruyarak, yüksek tansiyon kontrolüne de yardımcı oluyor.
*Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan bir araştırmaya göre, her yıl dünyada yaklaşık 2,7 milyon kişi yeterli miktarda sebze ve meyve yememeye bağlı olarak hayatını kaybediyor.
*Doğanın bize sunduğu nimetler vücudumuzun hem içten hem de dıştan güzelleşmesine yardımcı oluyor. Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İlhan Serdaroğlu, güzel bir cilt için besinlerden faydalanılması gerektiğini belirterek, şunları söylüyor: “Kırmızı biber, içindeki karoten ile cilde giden kan miktarını artırıyor ve kırışıklıkları yok ediyor. Omega-3 yağ asitlerinden zengin somon, saçlı derinin nemlenmesini sağlayarak kırılmaları önlüyor. Tropikal bir meyve olan papaya hem cildi güneş ışınlarının zararlarından koruyor hem de anti-enflamatuvar özellikleriyle akne oluşumunu engelliyor.”
*Karaciğer dostu enginar, A ve C vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, demir, manganez ve fosfor mineralleri içeriyor. Karaciğeri koruyup, bu organı ilgilendiren hastalıkların daha çabuk iyileşmesini sağlayan enginar ayrıca böbrek ve bağırsakların düzenli çalışmasına da yardımcı oluyor. Sindirimi kolaylaştırıp, idrar söktürücü özelliği olan bu sebze, kandaki şeker oranını ayarlıyor, kolesterolü düşürüyor. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu gidermeye yardımcı olan enginar, hücrelerin yıpranmasını engelleyerek yaşlanmanın etkilerini azaltıyor. Ayrıca ateş düşürücü ve iştah açıcı özellikleri de bulunuyor. Çiğ enginarın 100 gramı yalnızca 47 kalori. Üç gram protein, 11 gram karbonhidrat ve 94 mg sodyum içeriyor. Öte yandan günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 20’sini, proteinin yüzde 7’sini, B6 vitamininin yüzde 6’sını, lif ihtiyacının da yüzde 22’sini karşılıyor.
Kaynak: Formsanté Nisan – 2015