ŞAPKA VE KIYAFET İNKILABI’NIN 90. YILDÖNÜMÜ İNEBOLU’DA GÜN BOYU SÜREN ETKİNLİKLERLE KUTLANDI!
Şapka ve Kıyafet İnkılabı’nın 90. yıldönümü kutlamaları; ATATÜRK’e benzerliği ile tanınan ünlü tiyatro sanatçısı Göksal Kaya’nın Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün İnebolu’ya gelişinin temsili gösterisiyle başladı.
İnebolu Belediye Başkanı Engin Uzuner’in katkılarıyla, sabah saat 09.30’da başlayıp gün boyu süren gösteriler; Çelenk töreni, İstanbul 1881’in “ATATÜRK” temalı resim sergisinin açılışı, İstanbul 1881’in İngiliz ressamı Ned Pamphilon tarafından ATATÜRK’ün İnebolu’ya gelişleri, Şapka ve Kıyafet İnkılabı’nın ilk Nutkunu söyleyişleri temalı canlı ATATÜRK tablosu çizimi, İnebolu Belediyesi Heyamola ekibinin gösterileri ve tiyatro sanatçısı Göksal Kaya’nın, ATATÜRK’ün 27 Ağustos 1925’te İnebolu’da “Bu Serpuşun İsmine Şapka Denir” sözünü söylediği tarihi Şapka Nutku’nun temsili olarak canlandırılmasıyla sona erdi.
Kurtuluş Savaşı’nın Anadolu’ya açılan kapısı olan İnebolu’ya, deniz yoluyla gelen silah, mühimmat ve cephaneler, İnebolu üzerinden kağnılarla Anadolu’ya ulaştırılmıştır. ATATÜRK’ün “Gözüm Sakarya’da, Dumlupınar’da, kulağım İnebolu’da” sözü İnebolu’ya verdiği önemi göstermektedir. Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasından sonra, İnebolu “İstiklal Madalyası” ile onurlandırılmış ve İstiklal Madalyalı tek ilçe ünvanına sahip olmuştur.
Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, Cumhuriyet tarihinin en önemli İnkılabı olan Şapka ve Kıyafet İnkılabı’nın Nutku’nu, İstiklal Savaşı sırasında gösterdikleri cesaretten ötürü İnebolu’da,Türk Ocağı Binası’nın balkonunda söylemiştir.
Halkın yoğun ilgi gösterdiği törende; Kastamonu Valisi Şehmus Günaydın, İnebolu Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy, Mhp Kastamonu Milletvekili Emin Çınar, İnebolu Belediye Başkanı Engin Uzuner hazır bulundular.
İstanbul 1881’in İngiliz ressamı Ned Pamphilon tarafından yapılan ATATÜRK temalı resim sergisi, 25-26-27 Ağustos tarihlerinde İnebolu Türk Ocağı Binası’nda görülebilir.