Şifa niyetine çikolata!
Birçok insanın içindeki yüksek yağ ve şeker oranına rağmen vazgeçemediği çikolatanın, ‘şifa niyetine’ yenilmesi çok da uzak olmayabilir. ABD’li bir çikolata firması adına çalışan biliminsanları sadece yüzde 35 oranında şeker ve yağ içeren ‘ilaç’ çikolatalar üretti.
Çikolataya ‘ilaç’ değerini veren, çeşitli antioksidan ve mineraller içeren kakaonun sinir sistemini korumak, felç riskini düşürmek ve yüksek tansiyonu azaltmak gibi iyi etkileri.
Ancak çikolataseverler, çikolatayla birlikte yüksek oranda şeker ve yağ da almış oluyor, bu da çikolatayı kilo alma ve obezitede sorunlu bir yiyecek haline getiriyor.
Kakaonun katıksız halinin tadı hayli acı, bu yüzden birçok çikolata firması ürünlerini yağ ve şekerle tatlandırma yoluna gidiyor.
Acılığı gideren bitki
Yeni gelişme ise şu: Kuka Xoco isimli Boston merkezli bir ABD’li çikolata firması, Bolivya ile Peru arasındaki Andean bölgesinde kakaonun acısını gidermeyi sağlayacak bir bitki bulduğunu duyurdu.
Buna göre, bu bitkiden eser miktarda kullanılarak, kakaonun acılığı giderilbilecek. Şirket, bu yöntemle örnek bir çikolata ürettiğini, bu çikolatanın da sadece yüzde 35 oranında şeker ve yağ içerdiğini öne sürüyor.
Geçen hafta Londra’da düzenlenen Dünya Çikolata Forumu’nda konuşan Kuka Xoco’nun müdürü ve baş biliminsanı Gregory Aharonian, “Bu bitki kakaonun tıbbi yararlarını korurken, çikolatadaki şeker, tatlandırıcı ve yağ ihtiyacını da engelliyor” diye konuştu.
çilek çikolataAharonian, çikolatadaki sağlığa zararlı etkenlerin kaldırılmasıyla aslında çikolatanın tıbbi olarak da yenilebilir, yararlı bir hale getirilebileceğini de ekliyor.
Şirket ileride, çikolatanın sadece yüzde 10 oranında yağ ve şeker içerdiği yeni bir türünü de yapmayı amaçlıyor. Aharonian’ın şirketi şekerin bağımlılık yapması açısından ‘çağın nikotini’ olduğu görüşünde. Yapay tatlandırıcılarsa sağlık farklı sağlık problemlerine yol açabiliyor. (Diken)