Pixar’ın, Ters Yüz (Inside Out) Filminin Çocuk Psikolojisi ve Çocuk Gelişimine Vurgusu
19 Haziran’da vizyona giren Pixar filmi ‘Ters Yüz‘ (Inside Out) 11ters-yuz-pixar yaşındaki Riley’i ve onun duygularını konu alıyor.Bu film sadece eğlenceli olmakla kalmıyor, hem çocuklara hem de ebeveynlere sağlıklı duygusal gelişim için bir çok sohbet konusu sunuyor.
11 yaşındaki Riley, hockey oynamayı, şakalar yapmayı, arkadaşlarını ve ailesini çok seviyor. Ancak bir gün Riley’in ailesi farklı bir şehire taşınmaya karar veriyor. Film boyunca bu ani ve hızlı değişikiliğin Riley’in iç dünyasını nasıl etkilediğini, her bir duygusunun tepkilerini izliyoruz.
Ters Yüz filminde her karakter için 5 duygu seçilmiş; Neşe, Korku,ters-yuz-film Üzüntü, Öfke ve Tiksinti. Bu 5 duygu, yaratıcı ve keyifli bir şekilde karakterize edilmiş.Yanda her duyguyu sembolize eden karakterlerin resimlerini görebilirsiniz. Ters Yüz, özellikle sadece olumlu duygulara odaklanmak yerine olumsuz duygularında önemini vurgulayarak, izleyicilerde farkındalık yaratıyor.
Neşe karakterinin vurguladığı değer aşikar. Korku, kişiyi güvende tutarken, Tiksinti kişinin zehirlenmesini ( veya utanç duymasını) engellemeye yarıyor. Öfke ise adaleti savunuyor. Filmin özellikle üzerinde durduğu Üzüntü ise empatinin önemini anlatıyor. Ters Yüz filminin tümü ele alındığında, kişilerin( çocukların) bir çok ters-yuz-riley-filmfarklı duyguyu deneyimlemelerinin gayet doğal olduğuna vurgu yapılıyor. Ters Yüz‘ün başlangıç sahnelerinde kişilerin kısa ve uzun hafızaları, çekirdek anıları ve düşünce yapıları ile ilgili gerçekçi bazı bilgilerde yaratıcı bir şekilde filmde yer alıyor.
Ters Yüz filmi, çocuklara hayatlarında sadece Neşe’nin olmasının mümkün olmadığını, Korku, Üzüntü , Öfke ve Tiksinti’nin yer aldığı anların olmasının faydalarını gösteriyor. Yani olumsuz duyguların sadece kaçınılması gereken bir şey olarak sunmak yerine, olumlu etkilerine de değiniyor.
Çocuklar bu filmde soyut bir kavram olaninside-out-ters-yuz duyguların görselleştirildiği için daha iyi kavrayabilir, bu duygularını yaşadıklarında ‘ Öfke şuan ortaya çıktı.’ gibi ifadeler kullanmaya başlayabilir.
Ebeveynler ise Ters Yüz filmi ile çocuklarının duygularının kararlarını nasıl etkilediği hakkında daha rahat konuşabilir, film üzerinden sohbet konusu başlatabilirler.
Mutlaka her çocuğun ve ebeveynin filmi görmesini öneririm.Film içerisinde çocukları rahatsız edecek elementler mevcut değil. Sadece bir sahnede Riley’in bilinçaltındaki palyaço korkusu işlenmiş. Küçük yaş çocukları bu bölümü izlerken bu korkuları hareketlenebilir. Ancak Ters Yüz, düşünce gelişimiyle paralel olarak daha çok 7 yaş ve üzerinde çocuklara yönelik olduğunu da ekleyeyim.
Kaynak: http://cocuklaringelisimi.com/