Ayakta su toplaması oluşmaması veya oluşan kabarcığın nasıra dönüşmemesi için nelere dikkat edilmelidir?
Ayaklar, vücudun tüm yükünü kaldıran, çok aktif organlardır. Onların sağlığını korumak için öncelikle ayakkabı seçimine dikkat edilmelidir. Ayağın yapısı iyice analiz edilerek, adımların nasıla atıldığı da belirlenerek (düz basma, topuğa basma vs.), parmak formu da dikkate alınarak en doğru ayakkabılar giyilmelidir. Ayakkabının astarının hava almasına dikkat edilmelidir.
Ayaklar, ayakkabının içinde çok fazla hareket etmemelidir. Ayakkabı, ayağı rahatça sarmalı, ne sıkışma yaratmalı ne de boşluk bırakmalıdır. Sürtünme yaratmayan ve ayağı kavrayan bir ayakkabı seçilmelidir.
Ayakkabıyla birlikte çorap seçimi de çok önemlidir. Ayaklar çok terleyen yapıdaysa, pamuklu veya merserize çoraplar tercih edilmeli ve çorabın ayağın terini emmesi sağlanmalıdır.
Ayakların aşırı sıcak veya nemle teması engellenmelidir.
Gün içinde çok fazla ayakta kalınmamalıdır.
Özellikle spor yapılacağı zaman, terlemeyi engelleyecek özel çoraplar tercih edilmelidir.
Ayak derisi çok yumuşaksa çift çorap giyilerek sürtünme engellenebilir.
Vücudun herhangi bir yerinde mantar bulunuyorsa, bu ivedilikle iyileştirilmelidir. Mantarın ayakkabı içinde yayılma olasılığının da bulunduğu dikkate alınarak hijyene özen gösterilmelidir. Bunun önüne geçmek için kullanılan kıyafet ve eşyalar sıkça dezenfekte edilebilir.
Ayaklar her gün yıkanarak temizlenmelidir.
Sporcular, ayak sağlığına daha çok dikkat etmelidir. Vücutlarında ardışık olarak oluşan travmalar sebebiyle, daha sık ayakta su toplaması yaşayabilirler.
Rahatsız ayakkabılarla konforsuz şekilde ve uygunsuz zeminlerde yapılan aşırı sık ve uzun yürüyüşlerden kaçınılmalıdır.
Ayaklar kuru ve serin tutulmalıdır.
Aynı ayakkabılar her gün üst üste giyilmemeli, değişik ayakkabılar tercih edilmelidir.
Her gün topuklu ayakkabı giyilmemelidir.
Yazın, ayağın hava almasını sağlayan açık ayakkabılar ve terlikler tercih edilmelidir.
Banyo sonrasında ayakları iyice nemlendirmek gerekir.
Ayaklar sık sık masaj yapılarak nemlendirici kremler yardımıyla nemlendirilmelidir.
Su toplanmasının sonrasında istirahat edilmelidir. Mümkünse bir süre yürünmeden veya fazla hareket etmeden dinlenilmelidir.
Eğer, su toplanmasına neden olan belirli bir aktiviteye devam edilmesi zorunluysa ve istirahat edilemeyecekse, kabarcığın etrafı iyice temizlenerek yumuşak bir bezle kapatılabilir. Ancak bez o noktaya iyice sabitlenmelidir ki, ayak daha fazla sürtünme yaşamasın ve enfeksiyon oluşmasın. Bu şekilde aktiviteye kısa bir süre daha devam edilebilir. Aktivite sonlandıktan sonra, bez oradan kaldırılmalı ve ayağın hava almasına izin verilmelidir.
Uzun yürüyüşlere çıkılacağı zaman, ayak parmakları arasına pamuk konabilir ve ayağın bütününe pudra sürülebilir.
Aloa vera, doğal bir nemlendirici ve E vitamini kaynağı olduğu için, ayak nemlendiricisi olarak tercih edilebilir. Veya, içerisinde aloa vera olan hazır kremler kullanılabilir.
Yeşil çay, ağrı ve şişlikleri hafifletir. Aynı zamanda anti inflamatuardır. Ayrıca, cildin kendini yenilemesine de yardımcı olur. Bu nedenle, çeşitli nedenlerle şişmiş veya rahatsız hissettiren ayaklara, sıcak suda demlenmiş yeşil çay poşetleri uygulanabilir. Poşetin ılıması muhakkak beklenmelidir. Bu sayede, su toplanması henüz gerçekleşmeden önüne geçilebilir.
(Onikibilgi.com)