Sevgili okuyucularım bu ayki yazımda size (filmso) Film Müzikleri Senfoni Orkestrası ve kurucusu kendini klasik batı müziğine ve bu müziğe emek veren konservatuar ve benzeri okullardan mezun olup da iş bulamayan ( Devlet sanat kuruluşları senelerden beri bünyelerine kadrolu sanatçı almıyorlar) müzisyenlere kendini adamış bütün mal varlığını ve emeğini onlar için harcayan bir müzik eğitimcisi ,sanatçısı olan İBRAHİM MUSLU’dan bahsedeceğim.
İbrahim Muslu Ankara’da şimdiki Güzel Sanatlar Liselerinin karşılığı olan ve o zamanlarda sadece Ankara ve İstanbul’da bulunan Ankara Öğretmen Okulu Müzik seminerinde müziğe başladı. Burayı bitirdikten sonra bir sene ilkokul öğretmenliği yaptı. İkinci sene o zamanki ismiyle Gazi Eğitim Enstitüsü (Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü) müzik bölümüne girdi. Başarılı bir eğitim sürecinden sonra 1972-73 yılında İstanbul Devlet Senfoni Orkestrasına viyola sanatçısı olarak girdi ve aynı yıllar Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi’nde uzun yıllar keman – viyola dersleri verdi.
36 (otuz altı) sene İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nda çalıştıktan sonra 1980 yılında geçirdiği bir kaza sonucu sol kolunda problemler yaşadığı için 58 (elli sekiz) yaşında emekli oldu. Emekliliğinin ilk aylarında yazlığının çatı onarımını yaparken çatıdan düşüp ölümden döndü. Bir sene her yeri alçılı bir durumda hayatını sürdürürken; oturduğu yerde birtakım projeler aklına geldi. Eğitim Fakülteleri Müzik Bölümlerinden ve Konservatuarlardan mezun olup da iş bulamayan öğrencilerin Alışveriş Merkezlerinde (AVM) ,metrolarda, tren istasyonlarında ve çeşitli eğlence merkezlerinde sanatlarını üç-beş liraya icra etmeleri onu üzmüştü. Aldıkları ağır müzik eğitiminin karşılığı bu olmamalıydı.
Bir senfonik orkestra kurmaya karar verdi. Daha önce bahsettiğim yerlerde müzik yapan gençlerle birebir temasa geçip ; tek tek adres ve telefonlarını alarak projesini anlattı, onlardan destek aldı (2010-2011). Konservatuarların ara sınıflarındaki öğrencilerle konuştu. 178 (yüz yetmiş sekiz) kişiye ulaştı. Bunlardan 80 (seksen) kişiyi orkestraya çağırdı. Fakat başka bir sorun başlıyordu. Bu sanatçı adayları İstanbul’un çok değişik semtlerinde oturuyorlar ; ulaşım için hem zamanları hem de paraları gidiyordu. Herkesin kolayca gelebilmesi için İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinden izin alınarak merkeze yakın çeşitli okullarda çalışmalara başlandı.
İbrahim Muslu orkestranın yapacağı müziği ve ismini düşünürken hem halka yakın bir müzikle onları çok sesli müzikle buluşturmak ; hem de gençleri uzun süre orkestraya bağlı kalması sanatçı adaylarına maddi olanaklar sağlamayı amaç edindi. Yerli ve yabancı film müzikleriyle halka yaklaşmanın daha kolay olacağını düşüncesine vararak orkestranın ismini FİLM MÜZİKLERİ SENFONİ ORKESTRASI koydu. Orkestraya emekli ikramiyesinin tamamını kullanarak piyano ,bateri takımı, kontrbas ve 70 (yetmiş) tane nota sehpası aldı. İstanbul Koşuyolu Mahalle Evinde salı ve cumartesi günleri çalışmaya başladılar.Ama ne çalacaklardı? Orkestranın adını Film Müzikleri Senfoni Orkestrası koyduklarına göre çalacakları müzikler film müzikleri olacaktı. Bu sefer karşılarına hem notaların hem de bestecilerin telif hakları çıktı. Ödenecek ücretler hayli yüksekti.İnternet sitelerinden Kaliforniya’da bir müzik evi bulundu. Notaların bir kısmı ücreti karşılığı oradan getirtildi. Örneğin Karayip Korsanları filminin notası için 675 (altı yüz yetmiş beş) dolar ödendi. Yeşilçam müzikleri için de müziklerin varisleri çok büyük ücretler istemekteydiler.50.000-100.000 (elli- yüz bin) lira ücretler isteyerek kendi müziklerimizin uluslararası arenada yer almasını engellemekteydiler.Ayrıca çok bilinen halk türkülerini de ücreti karşılığı orkestrasyonları yapıldı.
Konser sırasında fonda gösterilen filmlerin telif hakları da çeşitli görüşmelerle minimuma indirildi.İbrahim Muslu bu giderleri kendi cebinden karşılamaya devam ediyor.
5(beş) seneden beri ,yılda 7-8 (yedi-sekiz) konser veren Film Müzikleri Senfoni Orkestrasının asıl amacı ; çok sesli müziği halka sevdirmek ve işsiz sanatçı adaylarına maddi destek sağlamaktı.İstanbul gibi bir kentte bir konserin 10-12 (on-on iki) provayla yapıldığı düşünülürse genelde 40 (kırk) sanatçı adayının yol masrafı ve bir öğün yemeği ortalama 400 (dörtyüz) lirayı bulmaktadır.Masraflar dışında konser sonrası bu sanatçı adayı geçimini sağlayacak bir ücret almalıdır ki orkestra üyeliğine devam etsin. İbrahim Muslu emekli maaşıyla bu masrafı karşılayamadığı için sponsor bulmak veya bir belediyenin,holdingin himayesine girmek için yoğun çaba sarf etmektedir.Ben kendisiyle görüştüğümde; Türkiye’nin ekonomik ve siyasal durumu nedeniyle bu konularda çok zorlandığını ifade etti.
Sevgili okurlarım bunca emek verilen ve genç sosyal güvencesi olmayan müzisyenlere iş bulma çok sesli müziği halkımıza sevdirme amacıyla kurulan FİLM MÜZİKLERİ SENFONİ ORKESTRASININ konser kayıtlarını sizler de lütfen YOU TUBE ‘ dan izleyiniz. Ne kadar mükemmel olduğunu göreceksiniz.
LÜTFEN BU ORKESTRANIN YAŞAMASI İÇİN ELİNİZDEN BİR ŞEY GELİYORSA ESİRGEMEYİNİZ.
İletişim : İbrahim Muslu – 0532 460 82 06
E-mail : [email protected]
Facebook : www.facebook.com/filmso
Twitter : filmsotr
Youtube : filmsotr
Web Sayfası : www.filmso.org
Sevgilerimle…..
Coşkun NEHİR
(İSTANBUL DEVLET OPERASI SANATÇISI)
www.coskunnehir.com.tr