Mürekkep lekesi kendini pek fark ettirmeden, kötü bir sürpriz olarak karşımıza çıkar. Evde uygulayabileceğimiz basit ve doğal çözümler, bizi hem zamandan hem de kuru temizleyicilere vereceğimiz bütçeden kurtarır. Hazır satılan leke çıkarıcılar her zaman işe yaramaz. İşe yarayacak olan tek şey, lekenin oluştuğu zeminin yapısını anlamak ve doğru tekniği seçmektir.
Uygulamalarıyla mürekkep lekesini çıkarmada kullanılan doğal malzemeler:
Mısır Unu ya da Nişasta: Biraz süt ve mısır ununu macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Daha sonra bu karışımı mürekkep lekesi bulaşmış olan yüzeye güzelce yedirin. Bu karışım lekenin yumuşamasını sağlayacaktır. Bu yüzden birkaç saat sabırla beklemelisiniz. Süre dolduktan sonra temiz bir fırçayla yüzeyin üzerinde kalan tortuyu silebilir veya elektrik süpürgesiyle çekebilirsiniz.
Nerede işe yarar: Halılarda ve parkede.
Süt: Cebinizde dolma kaleminizi unuttunuz ve çok sevdiğiniz renkli gömleğinize mürekkep lekesi bulaştığını fark ettiğinizde iş işten çoktan geçmişti. Peki, ne yapmalı? Size oldukça etkili bir yöntemden bahsetmek isteriz. Lekeli bölgeye süt banyosu yaptırın. Bir kaba koyduğunuz sütün içine gömleğinizin lekeli kısmını yerleştirin. Bu şekilde yaklaşık sekiz saat kadar bekleyin. Süre sonunda lekenin neredeyse yok olduğunu göreceksiniz. Bundan sonrası da çamaşır makinesinin halledebileceği kadar lekelidir.
Nerede işe yarar: Kumaşlarda.
Tuz: Tuzu uygularken önemli olan mürekkep lekesinin hala yüzeyde nemli halde olmasıdır. Henüz leke nemliyken, dökülen tuz emilene kadar beklenir. Daha sonra bir kâğıt havluyu alın ve nazik hareketlerle lekenin üzerine bastırın. Sonraki aşamada, bir fırça yardımıyla tuzu temizleyebilirsiniz. Bu işlemi lekede hafifleme olana kadar arka arkaya tekrarlayın.
Nerede işe yarar: Halılarda.
Krem Tartar: Ev işlerinde oldukça önemli görevi olan krem tartar, özellikle çeşitli tatlı yapımlarında kullanılır. Mürekkep lekesi çıkarmadaki hüneri pek bilinmemektedir. Giysilerinizde oluşan mürekkep lekesi için çok faydalı bir yöntemdir. İki yemek kaşığı limon suyu ile iki krem tartarı macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Bu karışımla lekenin olduğu bölgeyi iyice kaplayın ve üç ya da dört saat kadar bekleyin. Son olarak lekeli alanı fırçalayın ve çamaşır makinesine atın.
Nerede işe yarar: Kumaşlarda.
Saç Spreyi: Evdeki ufaklık sizin haberiniz olmadan yeni aldığınız beyaz ceketinizin cebine bir keçeli kalem koydu. Mavi akıntı bırakan kalemi çöpe attınız ama ceketinizle ne yapacağınızı bilmiyorsunuz. Çok basit ama yine pek bilinmeyen bir diğer yöntem de saç spreyi kullanmaktır. Saç spreyini, cekette leke olan yere sıkın ve mürekkepli lekenin akmasını bekleyin.
Nerede işe yarar: Kumaşlarda, mobilyalarda.
Aseton: Mürekkep lekesini çıkarmak için sabunlu suyu denediyseniz ve sonuç alamadıysanız, muhtemelen mürekkebin yapısı suda çözünür değildir. O halde aseton işinize bir hayli yarayacaktır. Bir parça pamuğun üzerine sürün ve lekeli bölgeyi tampon yaparak silin. Yavaş yavaş mürekkep lekesinin kaybolduğunu göreceksiniz. Daha sonra sabun ve suyla kumaşı yıkayabilirsiniz.
Nerede işe yarar: Kumaşlarda, halılarda, mobilyalarda.
Diş Macunu: Her zaman etkili sonuç vermese de diş macunu da işe yarayan uygulamalardan biridir. Bu tamamen kumaşın cinsine ya da mürekkebinin türüne göre değişir. Diş macununu kıyafetinizdeki lekeli bölgeye sürünüz ve çamaşır yıkar gibi ovalamaya başlayınız. İyice temizledikten sonra bol su ile durulayınız. Eğer lekede az da olsa açılma gördüyseniz, aynı işlemi tekrarlayın. Renkte oluşan açılma, yöntemin işe yaradığını göstermektedir.
Nerede işe yarar: Kumaşlarda.
Tereyağı: Eğer çocuğunuz keçeli kalemlerle çeşitli nesnelerin, duvarların, oyuncakların üzerini boyadıysa hemen bir parça tereyağıyla lekeli yüzeyi silin. Uygulamanın sonunda sabun ve bol suyla eşyanızı yıkayın. Herhangi bir margarin yağıyla da aynı uygulamayı, ellerinize bulaşan lekeler için deneyebilirsiniz.
Nerede işe yarar: Yüzeylerde ve cildinizde.
Alkol: Bu yöntem daha çok kıyafetleriniz ve diğer tekstil ürünleriniz için etkilidir. Bir miktar alkolü, lekeli kumaşın üzerine sürün. Leke alkolden ıslanmış olmalı, o yüzden ne fazla ne de az kullanın. Bu işlem yalnızca birkaç dakika vaktinizi alacak. Daha sonra giysinizi bol suyla durulayarak yıkayabilirsiniz.
Nerede işe yarar: Kumaşlarda, mobilyada.
Domates Suyu: Ellerinize bulaşan lekelerden kurtulmak için birebirdir. Ellerinizi domates suyuyla ovalayıp, durulamanız yeterlidir. Ayrıca mürekkep lekesi çıkarırken, domates suyunun alternatifi olan çilekten de yararlanabilirsiniz.
Nerede işe yarar: Cildinizde.
Sirke: Oldukça güçlü bir temizleyici olan sirkeyi mürekkep lekesi bulaşmış olan yere damlatın. Bir süre bekledikten sonra sirke ve mısır ununu karıştırıp yeniden lekenin üzerine sürün. Karışımın kumaş üzerinde kurumasına izin verin ve çamaşır makinesine atın. Sirke, leke temizliğinde en çok başvurulan doğal temizleyicilerdendir.
Nerede işe yarar: Halılarda, kumaşlarda, cildinizde, mobilyalarda.
Zımpara Kâğıdı: Küçük boy ve dayanıklı bir zımpara kâğıdı müthiş bir mürekkep lekesi çıkarıcısı olabilir. Özellikle, süet ayakkabılar ve giysilerinizde etkisi oldukça güçlüdür. Zımpara kâğıdıyla lekeli bölgeyi temizledikten sonra, üzerinden bir de diş fırçasıyla geçerseniz daha iyi sonuç alabilirsiniz.
Nerede işe yarar: Mobilyalarda, halılarda.
Püf Noktalar
Giysilerinizde mürekkep lekesi olduğunda, ilk müdahalede kâğıt havlu ya da temiz bir bezle mürekkebi emdirin. Sıcak su kullanmak lekeyi daha çok yayacaktır. Çünkü mürekkep sıcak suyla birleştiğinde kumaşa daha çok yerleşir, kalıcı olur. Ayrıca mürekkebin sıcak suyla ıslanması demek, daha çok akması demektir. Kısacası sıcak suyla lekeyi silmeyi denerseniz; istemeden lekeyi bir daha çıkarılamayacak hale getirebilirsiniz.
Mürekkep lekesini yıkama aşamasına geldiğinizde, sabun kullanmamalısınız. Sadece deterjanla lekenin kumaş üzerinden tamamen çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Mürekkebin çıkarılamayan leke bıraktığı kanısı oldukça yaygındır. Hâlbuki doğru yöntemi bildikten sonra zor leke diye bir şey yoktur.
http://www.onikibilgi.com/