4. Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu 23-25 Haziran’da
İstanbul’daki Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde (ANAMED) 23-25 Haziran tarihleri arasında dördüncü kez Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu düzenlenecek.
Dünyadan ve Türkiye’den Bizans dönemine ilişkin araştırmalar yapan akademisyenlerin yer alacağı sempozyum, 23 Haziran Perşembe günü saat 09.30’da Nevra Necipoğlu’nun sunumuyla başlayacak. İlk gün “Bizans’ta Tarihsel İmgelem”, “Bizans’ta Uzamın Kavramsallaştırılması”, “Öteki Coğrafyalar” başlıklarında üç oturum yapılacak. Bu oturumlarda Bizans ve Yunan geçmişi, döneme ilişkin lüks sanat ürünleri, edebiyatın kimliği şekillendirmedeki rolü, geç Bizans Kilisesi’nin organizasyonu ile Bizans’ın İran ve Suriye topraklarındaki geçmişi irdelenecek.
İkinci gün saat 10.00’da başlayacak oturumlarda “Dini ve Etnik Öteki” başlığıyla iki oturum ve “Ortodoksluğun Sınırları” başlığında bir oturum daha yapılacak. Dini kültürün gelişimde etnisite, Constantinapolis’te yeni kimliklerin oluşumu, tarikat, kült ve inançlar bu oturumlarda tartışılacak konular arasında.
Üçüncü günün oturum başlıkları “Ortaçağ Anadolusu’nda Kültürlerarası Karşılaşmalar” ile “Kimliklerin Görsel İfadeleri”. Bu oturumlarda mimari, zanaatlar ve bunların kültürel boyutları öne çıkan konular arasında. Sempozyum, üçüncü gün saat 17.00’de Anthony Kaldellis’in değerlendirmesiyle sona erecek.
Sempozyum kapsamında ayrıca, Londra Üniversitesi’nden Prof. Antony Eastmond’un küratörlüğünü yaptığı “Bizans’ın Öteki İmparatorluğu: Trabzon” adlı bir sergi de açılacak. Trabzon Ayasofyası’na odaklanan sergide, arşivlerden belgesel yer alacak. Sergi 18 Eylül’e kadar açık kalacak. Sergiyle birlikte akademik makalelerden oluşan eşzamanlı bir kitap da yayımlanacak.
Sempozyumun detaylı programına ve sunum özetlerine merkezin sitesinden ulaşılabilir.
Sevgi Gönül (1938-2003) hakkında:
Sevgi Gönül (Koç), 1938 yılında, Türkiye’nin saygın işadamlarından Vehbi Koç’un ortanca kızı olarak Ankara’da dünyaya gelmiştir. İstanbul Amerikan Kız Koleji’nden mezuniyetinin ardından iş hayatına atılmış ve 2003 yılındaki vefatına kadar, Koç Holding ve Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği, Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi İcra Komitesi Başkanlığı, Türk Nümizmatik Derneği ve Geyre Vakfı Başkanlığı ile Beşiktaş Belediyesi Encümeni Üyeliği görevlerini sürdürmüştür.
Tarihe ve eski eserlere olan merak ve sevgisini, hiç şüphesiz, en büyük arzusu hayatı boyunca topladığı kültür mirasımıza ait nice eseri bir müze kurarak korumak ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak olan annesi Sadberk Koç’tan almıştır. Sadberk Koç’un hayali, vefatından yedi yıl sonra, 14 Ekim 1980’de, tarihi Azaryan Yalısı’nda açılan ve Türkiye’nin ilk özel müzesi olan “Sadberk Hanım Müzesi” ile gerçekleşmiştir.
Sevgi Gönül, İcra Komitesi Başkanlığı’nı sürdürdüğü Sadberk Hanım Müzesi’nin uluslararası üne kavuşan bir kültür kurumu haline gelmesinde en büyük rolü oynamıştır. Sadberk Koç’un oluşturduğu koleksiyon zaman içinde Sevgi Gönül tarafından zenginleştirilmiş, eserlerin çağdaş bir müzecilik anlayışı ile sergilenmeleri müzeye ‘Europa Nostra’ ödülünü kazandırmıştır.
Türkiye’deki Bizans dönemine yönelik araştırmaların yaygınlaşması ve toplumun bu kültür mirasına sahip çıkması için çaba sarfeden Sevgi Gönül, diğer ülkelerde uzun yıllardır düzenlenen, bu alana yönelik bilimsel çalışmaların paylaşıldığı sözel etkinliklerin ülkemizde de bir gelenek haline gelmesi için girişimlerde bulunmuş, ancak koşullar uluslararası çapta ve belirli aralıklarla bir Bizans Araştırmaları Sempozyum’u yapılabilmesı için uygun olmamıştır. Üç yıldır hazırlıkları sürdürülen I. Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu, bir atılımın ilk halkası ve Sevgi Gönül’ün mirası olması bakımından önem teşkil etmektedir.