İyidüşün Yayınları, iddialı Ortadoğu Kitaplığı serisine yeni bir kitap daha ekledi: “Küçük Devletlerden Sakının LÜBNAN Ortadoğu’nun Savaş Alanı”
İyidüşün Yayınları, Ortadoğu ile ilgili iddialı yayınlarını sürdürüyor. Eski duayen gazeteci ve saygın tarihçi David Hirst’ün Lübnan üzerine yazdığı kitap raflarda yerini aldı.
“Küçük Devletlerden Sakının”, Rus anarşist Bakunin’in aslında Avrupa bağlamında ileri sürdüğü, ama David Hirst’ün tam da Lübnan örneğinde mükemmel bir karşılık bulduğunu ortaya koyduğu olguya işaret ediyor: Bu türden küçük siyasi yapıların tuhaf bir şekilde sadece büyük yapıların tasarrufları nedeniyle mağdur olmaları değil ama aynı zamanda kendilerine eziyet çektiren büyük yapılar için sorun kaynağı olmaları olgusuna. Kitabın alt başlığı “Ortadoğu’nun Savaş Alanı” ise, vekâlet savaşları olgusunun ortaya çıkışı ve gelişiminin kitapta bir başka eksen olarak ele alınmasını ifade ediyor.
Hirst, Lübnan’ın 20. yüzyıl tarihini büyük bir yetkinlikle anlatmaya bir önceki yüzyılın süzülmüş bir özetiyle başlıyor ve kitabın son bölümünü oluşturan İsrail’in 2009 Gazze saldırısına kadar, olayların birbirini nasıl tetiklediğini tam bir vukufiyet ile dile getiriyor. Kitapta Lübnan tarihine damgasını vuran çoğu kez acı olayların, sadece Filistin-İsrail sorunu üzerinden değil, ama başta ABD, Fransa, Suriye ve İran olmak üzere dış güçlerin dönemsel politikalarının Lübnan’a etkisi bağlamında analiz edilmesi, iç ve dış dinamiklerin hangi konjonktürel dönemlerde kesiştiğini veya çatıştığını anlamaya imkân veriyor. Kitabın en çok ilgi gören bölümleri arasında, Hizbullah’ın 2006 yılında İsrail’e karşı kazandığı askeri başarısının da dâhil olduğu son dönemine ilişkin birinci elden gözleme dayalı anekdotal zenginliğine ilişkin olanlar geliyor.
1976-1989 İç Savaşı, Lübnan’daki Filistin varlığı, Maruni-Siyonist ittifakı baskılarının yol açtığı kırılmalar, Sabra ve Şatilla katliamı, Güney Lübnan jeopolitiği, Hariri suikastı, Beşinci ve Altıncı Arap-İsrail savaşları, UNIFIL ile ilgili gelişmeler de tüm detaylarıyla bu zengin ve kendi içindeki anlam çerçevesine oturtulmuş anlatım tarzında ve akıcı bir üslupla analiz ediliyor.
Kitap için Newsweek “Bölgeyi gerçek anlamda tanıyan bir yazar tarafından kaleme alınmış ve büyük resmi kapsamlı bir şekilde aktaran bir anlatım.” derken, Economist dergisi “Hirst önemli açıklamaları kaçırmadığı gibi kelimeleri de hünerli bir şekilde dans ettiriyor.” diyor. Fawaz A. Gerges de “Böyle bir kitabı yazma becerisine David Hirst kadar sahip olan insanların sayısı çok azdır” şeklinde görüş belirtiyor.
Hirst’ün bu övgüleri almasında şüphesiz, hayatının 50 yıllık dönemini “sahada”, Beyrut’ta geçirmiş olması, bu sürede Ortadoğu meselelerine ilgi duyan herkesin ve Edward Said’den Cengiz Çandar’a kadar birçok Ortadoğu uzmanının güven ve saygısını kazanması, Arapça bilgisiyle erişim kanallarını derinleştirmesi ve çalışmasının titizliği kadar görüşlerini cesurca dile getirmesi de yer alıyor.
David Hirst’ün Filistin-İsrail meselesi ekseninde modern dönem Ortadoğu tarihi klasiği kabul edilen Silah ve Zeytin Dalı: Ortadoğu’da Şiddetin Kökenleri kitabı da, yine İyidüşün Yayınları arasında geçen sene okuyucu ile buluşmuştu.
480 sayfalık bu önemli kaynak kitapla ilgili daha fazla bilgi için http://www.matbuat.com.tr/KUCUK-DEVLETLERDEN-SAKININ-LUBNAN__UD16
yazarla ilgili daha fazla bilgi içinse http://www.matbuat.com.tr/asp/menu_items.asp?ID=71 linki ziyaret edilebilir.
Kitap, Matbuat’ın kendi sitesinden olduğu gibi; Kitapyurdu, İdefix, D&R, Pandora, Babil gibi belli başlı tüm kitap satış sitelerinden ve seçkin kitapçılardan temin edilebilir.