MARMARA ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ ÇOK SESLİ KOROSU VE BÜLENT HALVAŞİ
Eğitim Fakülteleri çeşitli branşlarda ülkemizin öğretmen ihtiyacını karşılamak üzere kurulan birimlerdir.Bu yazımda sizlere müzik öğretmeni yetiştiren ama bunun yanında Anadolu’dan Istanbul’a gelen öğrencilere hem çok sesli koro müziğini öğreten hem de yurt içi ve dışı bir çok festivallerde birincilikler alan Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Bölümü çok sesli korosunu hem de bu işe kendini adamış olan Yard. Doç. Dr. Bülent Halvaşi’yi tanıtacağım.
Gürcü kökenli bir aileden gelen Halvaşi’nin akrabalarından hâlen Gürcüstan-Batum’da yaşayanlar varmış. Türkçe karşılığı Helvacı ya da halkın ihtiyaçlarını karşılayan kişi anlamına gelen Halvaşi soyadı yalnızca bu sülâlede varmış. Bülent bey ‘’ Bu soyadı taşıyan her kişi akrabamızdır .’’ diyor. Kendisi gene çok sesli müziğe ve okul müziğine büyük emek veren Köy Enstitüsü mezunu İmdat Halvaşi’nin oğludur.Babası İmdat Bey ülkenin çeşitli yerlerinde öğretmenlik yaptığı için ; Bülent bey Konya-Ereğli – İvriz Öğretmen Okulunda doğmuştur. Sonra ilk,orta ve lise eğitimini sırasıyla Ankara-Polatlı, Edirne ve İstanbul’da tamamlamıştır.
1981 yılında o zamanki ismiyle Atatürk Yüksek Öğretmen Okulu Müzik Bölümüne girmiş ; ancak okul kendisi üçüncü (3.) sınıftayken üniversiteye (Marmara Üniversitesi) bağlanınca; 1985 yılında mezun olduğunda karşısına üniversitenin akademik öğretim elemanı ihtiyacını karşılamak amacıyla açılan sınavlar çıkmış. Onaltı kişinin katıldığı sınava girmiş; bir kişinin alındığı sınavda başarılı olmuştur.1989 yılında Fen Bilimleri Yüksek lisans programı piyano bölümünü Prof. Meral Yapalı ile tamamlamıştır.1999 yılında Fen Bilimleri Enstitüsü doktorasını da Prof. Dr. Yücel Elmas ile tamamlamıştır. Bu arada Avrupa Korosu yeni adıyla VOX EOROPEA ‘da çeşitli zamanlarda korist ve yönetici olarak görev almıştır. Bülent Beyle karşılıklı yaptığım konuşmada fakülte korosunun ve kendisinin başarılarında Prof .Dr. Yücel Elmas’ın katkılarından uzun uzun bahsetti. Yücel Elmas’ın kurduğu temeller üzerine çalışmalarını sürdürdüğünü; Üniversitenin Rektörlerinden, Dekanlarına ve müzik öğretmenliği bölümündeki tüm öğretim üyesi arkadaşlarının koronun başarısında emeği geçtiğini belirtti.
Koronun o kadar çok ödülü var ki ister istemez kendisine şu soruyu sordum. Devamlı mezun veren müzik bölümünde koro elemanları sık sık değişmesine rağmen, bu başarı devamlılığını nasıl sağlıyorsunuz? Öğrenciler ilk sene bireysel ses eğitimi aldıktan sonra bana geliyorlar. Eğitime nefes çalışmalarıyla başlayıp nefes bütünlüğü sağladıktan sonra koro eğitimi vermeye başlıyorum. Her sınıfın bir korosu ve seviyelerine göre ayrı ayrı repertuarları oluyor. Her sınıf iki şube düşünüldüğünde bu okulda sekiz (8) koro demektir.Bu korolar müzik bölümünde ayrı ayrı konserler veriyor.Sonra da bu koroların içinden fakülte korosunu oluşturuyorum.Fakülte korosu festival ve yarışmalara gidiyor. Bu koro gideceği festivallere, yarışma ve konserlere göre ayrı ayrı program hazırlıyor. Yaş grupları,milli günler,eğitici konser programları için çok özenli bir çalışma yapılıyor. Ayrıca uluslararası festivaller ve yarışmalar için dünya literatürü çok yakından takip ediliyor diyor BÜLENT HALVAŞİ.
Ülkemizi festivallerde ve yarışmalarda yurt dışında temsil etmek için maddi desteğe önemli ölçüde ihtiyaç vardır. Nasıl başarıyorsunuz? diye sorduğumda Üniversitenin,kendi çevresinin,bazen de kredi kartının yardıma koştuğunu söyledi. Bu arada bir çok sesli müzik hayranının sanat galerisinde verdikleri konser sonrası fakülte korosunu çok beğendiğini; sanat galerisi sahibi olan Anna Lauren’in bir sene süresince ekonomik destek verdiğini belirtmemi istedi.
Yetiştirdiği öğrencilerin mezun oldukları zaman gittikleri okullarda kurdukları çok sesli korolar ve üniversiteler arasındaki tatlı rekabetle, her sene ülkemizde yapılan çok sesli korolar şenliği artmaktadır. Örneğin Mayıs ayı yazımda sizlere tanıttığım (SANSEV) bu sene şenliğe katılan koro sayısının yetmiş üç (73) ,korist sayısının ise iki bin altı yüz (2600) olduğunu belirtti.
Değerli okuyucularım yurtiçi ve dışında çeşitli ödüller alan Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Çok Sesli Korosu bu ay UNESCO ‘nun İstanbul’da yapacağı toplantı açılışında ülkemizi temsil etme onuruna kavuşmuştur.
Bir çok kuruluşa,okula,belediyelere konserler veren bu koronun konserlerine rastlarsanız mutlaka dinlemenizi tavsiye ederim.En kolay dinleme yoluysa fakültenin ve müzik öğretmenliği bölümünün halka açık olan sene sonu konserlerine gitmenizdir.
Sevgilerimle….