Şarap uygun miktarda içtiginiz takdirde faydalıdır. Bu da uzmanlara göre günde bir bardaktır. İstediğiniz zaman içmekle de olmaz: akşam veya öğle yemeğinde olmak zorundadır (ilk seçenek daha uygun gibi görünüyor. Eğer çalışıyorsanız ve ağzınız şarap kokarsa sevimsiz bir durum olacaktır.)
Bütün bu bilgiye çeşitli çalışmalarla varılmıştır. Çalışmalar günde bir bardak şarabın, hem kadınlarda hem erkeklerde pek çok kardiyovasküler hastalığı önlediğini onaylarlar. Diyabet, demans ve osteoporoz gibi hastalıkların tedavisinde de faydalıdır. Şarap dünyanın en eski alkollü içeceklerinden biri olmasına rağmen, faydaları yakın zamanda keşfedilmiştir. Önceden sadece eğlence, rahatlama, yemeklere eşlik etmesi veya değişik bir şeyler içme amacıyla içilmekteydi.
Her gün bir bardak şarap içmenin kanıtlanmış faydalarından bazıları şunlardır:
Çeşitli ölüm nedenlerinin risklerini azaltır: Hergün 22-32 gram arası alkol içmenin sağlık üzerindeki koruyucu etkisi Avrupa’da yapılan çalışmalar sonucunda kanıtlanmıştır. Bu miktar, pek çok ölüm nedeninin ortaya çıkmasını engeller. Danimarka, Fransa ve İngiltere’de şarabın bira veya diğer alkollü içeceklerden çok daha iyi olduğu söylenir.
Sigaranın etkilerini azaltır: Şarap, tütünün kan damarlarında yaptığı hasarı damarları gevşeterek veya damar genişletme yoluyla düzeltir. Hepsinden önemlisi, lenf ve kan damarları arasında sürtünmeyi önleyen bir tabaka olan iç damar tabakası (endotelyum), çok daha da önemlisi kalp üzerinde olumlu etkileri vardır.
Kardiyovasküler hastalıkları önler: Çok iyi bilinen bu özelliği, kırmızı şarabın düzenli ve kararında tüketildiği takdirdeki etkilerinden birisidir. Bilim adamları, kırmızı şarabın kötü kolesterolü azaltıp iyi kolesterol üretimini artırarak koroner hastalık oluşumu ihtimalini azalttığını söylemektedirler.
Kan sulandırıcı ve pıhtılaşmayı önleyici etkileri: Bu sadece hergün şarap içmekle elde edilmez, arada sırada içenlerin vucudunda daha az fibrinojen proteini bulunduğu, bunun da pıhtı oluşumunu artırdığı bulunmuştur.
Damar sertliğini önler: Bu, atardamar dejenerasyonu sonucu olan hastalıklardan birisidir. Şarap bu rahatsızlığın semptomlarını azaltır ve hatta önleyebilir bile. Ateroskleroz, kan damarları gevşeme kabiliyetini kaybettiğinde meydana gelir. Bu içkideki alkol, damarların sağlıklı kalmasına yardımcı olur çünkü damar gevşemesinde olmazsa olmaz bir madde olan nitrikoksit oluşumu sağlar.
Kan basıncını düzenler: Aşırı miktarda alkol tüketiminin hipertansiyona yol açtığı bilinir, ancak günde bir bardak (250 ml) şarap içmek tam tersi etki yaratır; çünkü bu rahatsızlıktan muzdarip kişilerde yemekten sonra kan basıncını düşürür.
Böbrek taşı oluşumunu azaltır: Hergün kırmızı şarap içmek böbrek taşı gelişim riskini azaltır.
Alzheimer hastalığını önler: Çalışmalar, kırmızı şarapta bulunan bir antioksidan olan resveratrol bileşeninin sinir koruyucu özelliğini ortaya çıkarmıştır. Bu madde sayesinde bu hastalığın gelişimi önlenir.
Aşağıdakiler şarabın avantajların bazılarıdır:
Demansı önler
Romatizmal eklem iltihabı riskini azaltır
Soğuk algınlığı ve nezleyi önler
Gırtlak kanseri ihtimalini azaltır