15. ve 16. yüzyılda Avrupa’ da, insanlar mor renkteki giysileri çok sever ve giyerlermiş. Daha sonra bu renk kendilerini asil olarak nitelendiren kişiler arasında moda olmuş. Hatta o kadar moda olmuş ki bu renk , halk arasında mor renk giyenler idam edilir olmuş.
Ben de bu ayki yazımda sizlere ‘’Asaletin rengi sanatla buluşuyor’’sloganıyla İSTANBUL- BEYLİKDÜZÜ’NDE sanat hayatına başlayan Mor Sanat Akademisinden bahsedeceğim. 2015 Eylül ayında kurulan bu şirin sanat akademisinin kurucusu ; İngilizce işletme Fakültesi mezunu Türker Soykan ve yüksek lisansını Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Müzik Bölümünde tamamlayan Şeyma Yürekir Soykan adında evliliklerinin baharını yaşayan, iki hayat dolu genç.Türker bey ayrıca okuldayken İşletme derslerinde gördüğü ‘’O’’harfi her zaman insanların aklında kalır tezinden giderek; MOR ismini benimsediğini söylüyor.
Neden Beylikdüzü ? diye sorduğumda ; Avcılar, Beylikdüzü, Bahçeşehir, Küçükçekmece gibi ilçelerde araştırmalar yaptıklarını, bunun sonucu olarak ta bu ilçelerde sanata ilginin çok olduğunu, insanların eğitim seviyesinin belirli bir seviyede olduğu için güzel sanatlara ilginin yoğun olduğunu görmüşler.
Beylikdüzü’nde Eğitim vadisi diye isimlendirilen bir bölgede üç katlı şirin bir villa kiralamışlar.Bu bölgeye ulaşım çok kolay. Metrobüsten, Bahçeşehir’den , Avcılar’dan doğrudan minibüsler olduğu gibi, Taksim dahil İstanbul’un bir çok ilçesinden de belediye otobüsleri mevcut.
Sanat Merkezinde müziğin her dalı (Piyano,Kemen,Org,Nefesli sazlar,Vurmalı sazlar,Türk müziği dersleri) olmak üzere ; ayrıca Drama,Tiyatro,Bale,Folklor, oryantal dans dersleri verilmekte. Konservatuarlara, Güzel Sanatlar Liselerine, Eğitim Fakültesi Müzik bölümlerine hazırlık çalışmaları yapılmaktadır.Resim çalışmalarıyla da hem çalışan kesimin stres atmalarına ve sanatla uğraşmalarına yardımcı oluyorlar hem de çeşitli üniversitelerin resim, heykel bölümlerine öğrenci yetiştiriyorlar. Tüm öğretmenleri detaylı bir incelemeden sonra bu sanat merkezinde görev alabiliyor. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak çalışıyorlar. Ayrıca bahçelerinde güzel bir yüzme havuzu olduğu için önümüzdeki yaz ayından itibaren yaz okulu bünyesinde yüzme kursları da açacaklarmış. Türker Soykan’ın eğitim gördüğü branşlardan biri de Mücevher Tasarım Kursları. Bu konuda da ileriye dönük çalışmalar yapıyorlar.
Sene sonunda bütün faaliyetlerini sergiledikleri sene sonu gösterisi -sergisi veliler tarafından coşkuyla karşılanmış. Öğrenci sayıları her geçen gün artan bu sanat merkezi ; yeni kurulmasına rağmen bir çok öğrenciye çeşitli oranlarda burs veriyor.Hatta şu an bile ekonomik durumu çok kötü olan yetenekli bir öğrencisinin evine velilerin de desteğiyle piyano bile almışlar. Küçük çocuklar için CAST AJANS çalışmalarına başlayacaklarını da belirttiler.
Amaçları sanata hizmet olan bu gençler, bu konuda yılların tecrübesine sahip MELİKE TÜRKER’i de yanlarına almışlar ve bütün hızlarıyla çalışıyorlar.
Beylikdüzü ve çevresinde ay gibi parlayan bu sanat kuruluşuna başarılar dilerken; çizdikleri hedefe biran evvel ulaşmalarını diliyorum.
Coşkun NEHİR