Sevgili okuyucularım bu ayki yazımda sizlere sadece sergilediği opera, bale, modern dans, konser ve çocuk oyunlarıyla kalmayıp bunların dışında çok sesli müzik ve görsel sanatları rutin programları dışında insanlara sosyal sorumluluk projeleri kapsamında sevdirmeye çalışan bir opera ve bale müdürlüğünden bahsetmek istiyorum.
Müdürleri Suat Arıkan önderliğinde kurumun genel koordinatörü Yücel Özeke bu projenin bütün ağırlığını üstlenmiş.
Koordinatör dediğimizde aklımıza bulunduğu kurumun düzen ve uyumunun sağlanmasında eş güdümü sağlayan kişi akla gelmelidir. Yücel Özeke on bir senedir kurum sanatçılığının yanında yaptığı bu görevi çok severek yapmakta ve Suat Arıkan tam bir uyum içinde yeni girişimlere kucak açmaktalar.
İstanbul nüfusuna göre çok küçük bir salonlarda sanatını icra etmeye çalışan bu kurumun biletleri bir ay önce satışa sunulmakta ve satışa sunulmasından on dakika sonra biletler bitmektedir.
Çocuk baleleriyle korolarıyla ve çeşitli sanatçılarıyla bu salonların dışına çıkıp faaliyetlerini sürdüren kurum; ‘’Ağaç Yaşken Eğilir’’ata sözünü örnek alarak önce okul çağındaki çocukları ele almış; kendi bünyesinde daha önceki yazılarımda da tanıtımını yaptığım gibi çocuk bale ve korosuyla çok sesli müziği hem sınavı kazanan çocuklara hem de onları dinleyenlere tanıtma yoluna gitmiştir. Daha sonra daha geniş kitlelere faydalı olmak için İstanbul’u okullar olarak çeşitli bölgelere ayırmış bu bölgelerde salonları olan müzik aletleri olan okulları tespit ettikten sonra; çevre okullardaki öğrencileri bu okullarda toplayarak çok sesli müziği, dansı,opera-müzikal ve orkestra çalgılarını tanıtıcı programlar yapmış ayrıca müzik kulağı ve yeteneği olan çocukları da belirleme yoluna gitmiştir.
Müdüriyet bununla da kalmayarak çok zorlu bir süreçten sonra Adalet Bakanlığı ile bağlantıya geçip 14-18 (on dört –on sekiz) yaş arası çocuklara müzik aletlerini, bale giysilerini, pointi (bale ayakkabısı) tanıtıp klasik müzik hakkında açıklamalar yapıp ,kostümlü küçük çapta oyunlar bile sahneye koymuştur.Ayrıca yaşları 10-16 (on-on altı) arasında 15 (on beş) hükümlü çocuk pedagoglar eşliğinde ilk defa bir opera ve bale salonuna gelmişler ve bir bale izleme sevincini tatmışlardır. 18 Şubat 2018 tarihindeyse Beşiktaş Fulya Sanat Merkezinde 40 (kırk) Suriyeli çocuğa ŞEHİR- ORMAN isimli modern dans gösterisi sunulmuştur. Bunların yanı sıra İstanbul Devlet Opera ve Balesi DOWN sendromlular derneğiyle iletişime geçip down sendromlu kişilerin Fındıkkıran Balesini izlemelerini sağlamıştır. Bu faaliyete daha sonra Otizimliler Derneği de katılarak 20 (yirmi) kişi dünya dans gününde Fındıkkıran balesini izlemiştir.
İstanbul Devlet Opera ve Balesi Görme engelli vatandaşları da unutmamıştır. Sesli betimlemelerle sahnelenen Fındıkkıran balesi opera müdürlüğünün yaptığı sıra dışı bir faaliyettir. Büyük bir heyecanla seyredilen eser sonrası davetliler sahneye çağrılıp dekorlara ve kostümlere dokundurularak ve sahnedeki dansçılara konuşma olanağı yaratılarak salondan mutlu bir şekilde ayrılmaları sağlanmıştır.
İstanbul Devlet Opera ve Balesi güzel sanatların diğer bir dalı olan resim üzerinde de 2012 yılından beri ısrarla durmakta ve her sene resim yarışmaları düzenlemektedir. Konusu ‘’Opera ve Bale dendiğinde akla ne geliyor?’’ isimli yarışmaya 7-11 (yedi-on bir) yaş arası çocuklar eserleriyle katılmışlar; Türkiye’nin her yerinden yarışmaya katılan bu yaş gurubundaki çocuklar çok yüksek bir katılımla opera ve baleye hiç gitmemelerine rağmen ilginç ve çok güzel eserler yollamışlar.
Yazımda şimdiye kadar hep çocuk ve gençlerden bahsettim. Pekiyi temsil salonları dışında biz orta ve daha büyük yaştakiler için bu kurumun hiçbir faaliyeti yok mu? Hiç merek etmeyin sevgili okuyucularım. Var hem de bakanlık kapsamında önce bütün Opera ve Bale müdürlüklerinde senelerden beri uygulanan bilet alımıyla ilgili bir kural 65 yaş ve üstü bütün devlet sanat kuruluşlarında ücretsiz. Bunun dışında İstanbul Devlet Opera ve Balesi yaş almışlara da ulaşmayı hedefliyor. Bu hedefe ulaşmak adına Opera Çocuk Korosu; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Etiler Yaşlı Bakım Evi ve Rehabilitasyon merkezi ortaklığıyla ‘’Torunlar Yaşlılarla Buluşuyor’’ konserini gerçekleştirmiştir. Konserin sonunda çocuklar yaş almış büyükleriyle sohbet etme ve vakit geçirme olanağı bulmuşlardır.
İstanbul Devlet Opera ve Balesi Koordinatörü Yücel Özeke’ye’’ Bu sezon daha ne gibi sürprizler var?’’ diye bir soru yönelttiğimde ; mimiklerinden ve sorduğum soruya verdiği cevaptan çok sesli müzik başta olmak üzere İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin opera, bale, resim ,modern dans konusunda bu sezonda Sosyal Sorumluluk Projeleri konusunda bizleri şaşırtacak hazırlıkları olduğu düşüncesine vardım.
İstanbul Devlet Opera ve Balesinin değerli yönetimi size 2018-2019 sanat döneminde başarılar dilerken; tüm faaliyetlerinizde başarıların yanınızdan hiç ayrılmamasını dilerim.
COŞKUN NEHİR
www.coskunnehir.com.tr