Günümüzden yaklaşık 30,000 yıl önce dünyamız buzul çağına girmeye başlayınca, Asya insanları dört bir yöne doğru göç etmek zorunda kaldılar. Doğuya doğru olan güçlerden “Asya kıtasından Japon adalarına” başlıklı yazımda söz ettim. Bu yazımda batıya doğru olan göçlerden söz edeceğim.
Homo Sapiens denen insan türü Avrupa’ya göç etmeden önce tüm Avrupa’da Neandertal adı verilmiş olan insan türü yaşıyordu. Almanya’nın Neandertal bölgesinde 1856 yılında bulunmuş kafataslarından dolayı bu isimle anılan insan türü Homo Sapiens denen insanların gelişiyle yaklaşık 28,000 yıl önce tümüyle yok oldular. Bir görüşe göre bizim türümüz olan Homo Sapiens’ler Neandertal’lerle birlikte yaşamışlar hatta üremişlerdir. Fakat bilinmeyen nedenlerden dolayı Neandertal türü yok olmuş, geriye kalan Homo Sapiens, tek insan türü olarak varlığını sürdürmüştür.
Genetik bulgulara göre modern insanda % 2 oranında Neandertal geni bulunuyor. Fakat Romanya’da günümüzden 30,000 yıl önce yaşamış olan insanlarda % 6 ile % 9 arası Neandertal geni bulunduğu saptandı. Son bulgulara göre Neandertal türünün çıkış bölgesi Orta Asya ve özellikle Altay dağlarının bölgesidir. Altay dağlarındaki Okladnikov mağarasında bulunmuş olan kemikler, bu türün Altay dağlarında yaşamış olduğunu ve oradan batıya yayıldığını gösteriyor. Alttaki haritada Neandertal türünün sanıldığından çok daha geniş bir alanda yaşamış olduğunu görüyoruz.
Okladnikov adıyla anılan mağaradan batıya yayılırken, bu tür birçok mağarada yaşamış olduğu saptanmıştır. Resimde siyah dairelerle belirtilmiş olan bölgelerde Neandertal kemikleri bulunmuştur. Anadolu’ya ve tüm Avrupa’ya dağılan bu insan türüne ait yaklaşık 100 iskelet bulunmuştur. Fakat Asya kıtasından batıya doğru tek bir göç dalgası olmamış, göçler buzul çağı bittikten sonra da devam etmiştir.
Bu göçlerden en ilginç olanı günümüzden yaklaşık 4.500 yıl önce gerçekleşmiştir. Asya’dan batıya doğru M.Ö. 2500 yıllarında göç etmiş olan Uz veya Guz boylarından Prof. Dr. Vecihe Hatipoğlu söz etmiştir. Anadolu’ya daha sonraları göç etmiş olan Oğuzların Ok ve Guz boylarından oluştukları anlaşılıyor. Tarih kitapları Ok boy adından pek söz etmezler. Oysaki günümüz Rusya’sında Okulovka bölgesinde, günümüzden 4.500 yıl öncesinden kalma bir çocuk mezarı bulundu. Haber “The Siberian Times” gazetesinde 28 Aralık 2017’de yayınlandı. Mezarın bronz çağından kalma ve Okunev kültürüne ait olduğu saptandı. “Okunev kültürü” Okulovka civarındaki birçok kazıda ortaya çıkmış eserlerin tümüne verilen isimdir. Okunev kültürünün Ok halkına ait olduğu görüşündeyim.
Bu bölgeden batıya giden Ok boyları İsviçre Alplerini aşarak kuzey İtalya bölgesindeki Valcamonica yaylasına yerleşmişler ve oradaki kayalara pek çok kaya resmi çizmişlerdir. Altta Valcamonica bölgesini ve o bölgedeki bir kaya resminde, at üstünde elinde mızrak tutan bir savaşçıyı görüyoruz. Yüce anlamını içeren ‘Alp’ adını Alp dağlarına vermiş olan bu halktır.
Güneye doğru yayılan bu insanlar Etrüsk adıyla bilinen kültürü oluşturmuşlardır. Etrüskler de Asya Türkleri gibi atlarıyla birlikte gömülüyorlardı. İtalya’da M.Ö. 200 yıllarına kadar varlıklarını sürdürmüş olan Etrüsklere ait birçok yazılı belge bulunmuştur. Etrüsk dilinin Hint-Avrupa dil grubuna ait olmadığı ve ne Yunancaya ne de Latinceye benzediği, Ural-Altay dil grubuna ait pek çok özelliğe sahip olduğu saptanmıştır. Etrüskçe bitişken bir dildir ve gramer yapısı Türkçeye benzeyen birçok özellik içerir. Etrüsk kültüründen bir diğer yazımda söz edeceğim.
***Bu yazı www.sechaber.com.tr için yazılmıştır. Bu yazının kaynak gösterilmeden kopyalanması ve kullanılması “5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası“na göre suçtur.