Bu ayki yazımda sizlere hem insanlıklarıyla hem aile yapılarıyla hem de yetiştirdikleri müzik öğretmeni öğrencileriyle unutulmaz bir yer edinen ELMAS gibi değerli iki öğretmenimden bahsedeceğim.
Genç meslektaşlarımdan Engin Atalay’la birlikte, evlerine yaptığımız ziyarette o kadar sıcak karşılandık ki ben kendimi evimde zannettim. Yaşları 70(yetmiş) in üzerinde olan bu iki eğitimci yaşama öğle bir sarılmışlar ki röportaj bitip te 16 (on altı) katlı apartmanın önüne indiğimizde Engin Atalay’la iyi ki gelmişiz ve iyi ki birkaç saatte olsa yıllar sonra onlarla hoşça vakit geçirmişiz dercesine birbirimize baktık. Ayrılırken on üç (13) kat yukarıya baktığımızda bize o kadar içten el sallayışları vardı ki gözlerimiz doldu. Çocuklarımın da (TRT Çocuk Korosu) öğretmeni olan öğretmenlerimizin ses ve görüntü kayıtlarını ailemle izlerken bir kez daha duygulandık.
Yücel Elmas 1942 de Balıkesir’ de Yıldız Elmas ise 1945 yılında Söke’de doğmuş. İkisi de önce ilkokul öğretmeni olmuşlar. Yücel Elmas 1962 Yılında Edirne Erkek Öğretmen Okulundan, Yıldız Elmas’ta 1963 yılında Denizli Kız Öğretmen Okulundan mezun olmuş. Yücel Elmas kısa bir süre İznik Tacir Köyünde öğretmenlik yapmış. Daha sonra o zaman Türkiye’nin tek müzik öğretmeni yetiştiren Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü müzik bölümüne girmişler. O zaman enstitü 12 (on iki ) kız 12 (on iki) erkek öğrenci alıyormuş. İşte iki güzel insanın hayatının kesişmesi böyle başlamış. İyi bir eğitim kadrosundan eğitim gördükten sonra okuldan başarıyla mezun olmuşlar. Yıldız Hanım Manisa Demirci İlk öğretmen Okuluna, Yücel Bey Elazığ Kız Öğretmen Okuluna müzik öğretmeni olarak atanmışlar. İki yıl bu okullarda çalıştıktan sonra hayatlarını birleştirmişler. Artık ELMAS soyadını taşıyan iki tane müzik öğretmeniydiler.
İlk tayin yerleri Trabzon İlk Öğretmen Okuludur. Şehrin merkezinde üç katlı bir evin alt katını kiraladıktan sonra orada üç yıl hem derslere girmişler hem de okul öğrencileriyle korolar, mehter takımları, bandolar kurmuşlar. 3 (üç) yıl orada çalıştıktan sonra 1971 yılında çalışkanlıklarıyla, düzgün sicilleriyle Milli Eğitim Bakanlığının dikkatini çekmişler. Bakanlık önce Yücel Elmas’ı Bilgi –Görgü eğitimi çerçevesinde 5 (beş) yıllığına Almanya’ya göndermek istemiş; fakat Yıldız Hanım ‘’ Borcumuz çok. Yeni evlendik ve kızımız daha çok küçük’’ diyerek Yücel Beyi vazgeçirmiş. Aradan bir müddet geçince Milli Eğitim Bakanlığı tekrar devreye girerek, bu sefer Elmas çiftinin ikisini birden gene aynı kapsamda İspanya’ya göndermek isteyince Yücel Bey eşine hiç sormadan Bakanlığa’’EVET’’ demiş. Çocuklarını büyüklerine emanet eden çift İspanya – Barcelona Yüksek Müzik Konservatuarı’ na gitmişler. Gitmeden önce bu çiftin her zaman yanında olan okul müziğinin bir numaralı isimlerinden biri olan SAİP EGÜZ ‘e oradaki eğitimleri konusunda danıştıklarında; SAİP EGÜZ Yücel Elmas’a Tek ve Toplu Ses alanında eğitim görmesini, Yıldız Elmas’a da Gitar Eğitimi görmesini önermiş. Yücel Elmas Barcelona Yüksek Müzik Konservatuarında Prof.Concita Badia ve Prof. Enrique Ribo Yıldız Elmas ise Prof.Roche ile çalışmış. Belgelerini alıp yurda döndüklerinde Milli Eğitim Bakanlığı onları bir daha orta dereceli okullara vermemiş. Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü ya da İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsünden birini tercih edip orada göreve başlamalarını istemiş Daha sonra İzmir’ de açılacak Buca Eğitim Enstitüsüne geçmeleri de teklif edilmiş. ELMAS çifti İSTANBUL Atatürk Eğitim Enstitüsünü tercih edip; 1972 yılında bu kurumda göreve başlamışlar. Bölüme geldiklerinde bölüm başkanı Selahattin Evcil’in yanı sıra Nihat Şenel, Sıtkı Oksay, Fuat Turkay, İlknur Okatan, Cemallettin Göbelez, Ekrem Zeki Ün kadrolu ; Tülin Babaç, Okan Demiriş, Müveddet Günbay, Begüm Erdem, Saadet İkesus Altan, Sebahat –Nejat Tekebaş, Mustafa-Mesut İktu, Özcan Sevgen gibi Devlet Opera ve Balesi ,Devlet Senfoni Orkestrasından gelen sanatçı ücretli öğretmenler varmış. Enstitüye (Müzik Bölümünde) ilk geldiklerinde birçok zorluklarla karşılaşmışlar. Örneğin okul çalgısı değil diye gitar dersleri programa alınmamış. Yücel Beye uzun süre koro dersi verilmemiş. Sonraları gece bölümünde Bireysel Ses Eğitimi ve koro dersleri verilmeye başlanmış.
Sene 1977-78-79 …Öğrenci olaylarının en yoğun olduğu dönemler. Bütün öğretmen ve öğrencilerle birlikte eğitim huzurunun olmadığı yıllar. Eğitime ara verilmesi… Hızlandırılmış Eğitimler…. Tehditler… Müzik bölümünün barakalarda eğitim verdiği, derslerin yarım bırakılarak dışarı çıkıldığı ; ölümlerin ,yaralanmaların olduğu yıllar.. YÜCEL ve YILDIZ ELMAS öğrencileriyle bütün bu zorluklara göğüs germiş. Yücel Elmas bu arada 1974 yılında Tekirdağ- Hayrabolu’ da askerliğini bitirip tekrar kurumuna dönmüş.
Atatürk Eğitim Enstitüsü 2 (iki) yıl öğrenci almamış. Bu arada Enstitüdeki bütün öğretmenler tayinlerini isteyip, kendilerine yer aramışlar. Enstitü 1980 yılında ATATÜRK YÜKSEK ÖĞRETMEN OKULUNA dönüştürülmüştür. Atatürk Yüksek Öğretmen Okulu iki sene işlevini sürdürmüş. 1982 yılında Prof. Dr. Orhan Oğuz’un rektörlüğünde kurulan MARMARA ÜNİVERSİTESİNDE; Müzik Bölümü Atatürk Eğitim Fakültesi’ne bağlanarak eğitim dört seneye çıkarılmış. Müzik Öğretmenleri artık dört sene eğitim görmeye başlamışlar. Elmas Çifti İspanya’daki eğitimlerine ek olarak Fakültede yapılan tamamlama çalışmalarına da katılıp, doktoralarını yaparak kariyerlerine devam etmişler. Yıldız Elmas, Eğitim Fakülteleri içerisinde ilk defa Atatürk Eğitim Enstitüsü Müzik Eğitimi Bölümünde Klasik Gitarın ana dal ve yardımcı dal dersi olarak 1983-84 öğrenim yılında itibaren programa alınmasını sağlamış.
Yücel Elmas yeni adıyla Marmara Üniversitesi Müzik Bölümünde Yıldız Elmas’la birlikte görevini sürdürürken bir gün Ankara’dan Beş sayfalık bir mektup almış. Gazi Üniversitesi Müzik Bölümünden öğretmeni Saip Egüz İstanbul ‘da Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (T.R.T.) çocuk korosunun kurulmasını T.R.T. Müzik Dairesi Müdürü Cavidan Selanik ‘in onayıyla kendisinden istemiş. O zaman İstanbul Radyosu Müzik Müdürü Mete Bilginer’miş . Neşe Bilginer’in prodüktörlüğünde 1978 yılında çalışmalarına Yücel Elmas – Cenan Akın ve piyanist Nuran Atakır’la başlayan TRT Çocuk Korosu daha sonra Nuran Atakır’ın ayrılmasıyla piyanist Nazan Akın’la yoluna devam etmiş. 1982 yılında eğitici kadrosuna Nihat Baysal, Süeda (Karadeniz) Şanver, Müberra Demiralp, Tuba Ertan’la yollarına devam etmiş.
Yücel Elmas 1986 yılında asıl amacı Opera ve Bale temsillerinde görev alacak çocuk ve gençleri yetiştirmek olan İstanbul Devlet Opera ve Balesi Gençlik ve Çocuk Korosu’nu kurmuş. Bu koronun ilk oyunuysa Sümeray Arıman’ın sahneye koyduğu TİMUR SELÇUK’un Bir Uzay Masalı isimli pop operası olmuş.
Yücel Elmas 1988 Yıldız Elmas ise 1995 yılında Profesör olmuşlar. İkisi de öğretmenlik hayatı boyunca tahminen iki binin (2000)üzerinde müzik öğretmeni yetiştirmişler. Ayrıca bir o kadar da çok sesli müziğe ilgi duyan, seven insana emek vermişler.
1997 yılında Polifonik Korolar Derneği Koro Şefi Hizmet Ödülü
1998 Polifonik Korolar Derneği Ödülü (Marmara Üniversitesi Çok sesli Korosu)
2001 Polifonik Korolar Derneği Ödülü (TRT Çocuk Korosu)
2014 Müzed ( Müzik Eğitimcileri Derneği) Hizmet Ödülü aldıkları ödüllerden birkaçıdır.
Yücel Elmas Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesinden Mart 2009 Yıldız Elmas ise aynı yıl Haziran ayında emekli olmuşlar.
Evliliklerinde elli bir (51) yılı geride bırakan Yücel –Yıldız Elmas çiftinin bir kız çocukları bir de torunları var.
Şu an bile müzikten kopmayan çeşitli kurumların eğitim ve yarışmalarında danışmanlık ve jüri üyeliği yapan değerli öğretmenlerime yazımı bitirirken İyi ki sizleri tanıdım İyi ki bana ve çocuklarıma ve binlerce kişiye yön verdiniz iyi ki varsınız diyorum.
GÜLER YÜZÜNÜZÜN HİÇ EKSİLMEDİĞİ SAĞLIKLI MUTLU NİCE YILLAR DİLİYORUM.
Saygılarımla…..
Not: Bu röportajı görüntülü bir şekilde Prof.Dr. Yücel –Yıldız Elmas yazarak
Youtube kanalından izleyebilirsiniz.
Tam boy fotoğraf galerisi için resimlerin üstüne tıklayabilirsiniz: