“Kendini bil “cümlesini insanlığa öğreten Aristoteles’tir ve günümüze dek tarihler boyunca insanlığa hizmet eden ve insanlığın farkındalığını bu denli etkileyen , kendine yönlendiren en etkili cümledir.
Kendini bilen Rabbini bilir. İmam Ali
Gerçek bilgi ne soyuttur ne de akademik testlerde bulunur. Gerçek bilgi tam anlamıyla bilinçle ,kendi kendinin farkında olmasıyla ve sonucunda kendi hayatlarımızın sorumluluğunu almakla ilgilidir.
Görünen sıfâtındır, Anı gören zâtındır, Gayri ne hâcetindir, Sen seni bil, sen seni (Hacı Bayram Veli)
Aristoteles (MÖ 384)
Platon ile düşünce tarihinin en önemli filozoflarındandır. Hayatı hakkında çok az şey bilinmektedir. Kuzey Yunanistan’daki antik Stagira şehrinde doğmuş, Makedon Kralı 2. Flip ‘in oğlu Büyük İskendere hocalık yapmıştır.
Kendini Bilmek ; insanlığın büyük bir kısmı kendi dogma felsefesi ile deneyimledi ,doğruluğu sınanmadan benimsenen, öğretidir.
Ataerkil toplumda sadece inançlarımız değil düşüncelerimizde dogmatizim felsefesi ile deneyimlemekteyiz .Aile birliği kavramı ,eş seçimi yüksek oranla bu felsefe ile oluşmaktadır.Bu felsefenin bizlere sağladığı koşullu sevgi insanı önce inancından,sosyal çevresinden ve son olarak kendinden uzaklaştırmaktadır . Spiritüel dünyada koşulsuz sevgi farkındalıkla ilişkilendirilir ve genel olarak da farkındalık dendiğinde, evrenin veya tanrının düzenini idrak edebilme yetisinden söz edilir. Ancak bizi bu noktaya götüren nesnel farkındalığımız ise ya yok sayılır ya da küçümsenir. İnsan kişiliğinin, fiziksel varlığının ötesine gittiğine inanmak için birçok neden vardır. Bedenin sınırlarının cildin yüzeyinde bitmediğine, anatomik çizgilerin bitiminin bir varsayım olduğuna ve her birimizin kendi bedenimizden daha engin ve daha yaygın olduğumuz konusunda belirtiler vardır, ve bu belirtileri fark edebilmek için yapılması gereken sadece benliğini Yüksek bilince açmaktır . (Yüksek bilinç) bilincin dualistik işletim sisteminden çoklu evren sistemine açılma halidir ,Tasevvufta bu noktaya kamil insan denmektedir.
Kaderimizi ve/veya karmamızı aşmanın tek yolu özgür iradedir. Özgür irade ise farkındalıkla başlar. Önce sorunu fark etmek ve kendimize özel doğru soruları sormak zorundayız. Ardından doğru seçimleri gerçekleştirecek seçeneklerin varlığına inanmalıyız. Bizi bu seçimlere götürecek yol ayrımlarını fark etmeyi öğrenmeliyiz. Farkındalık özgür iradenin temelidir ve bizi doğru ya da yanlış seçimlere götürür. Özgür irade ile yaptığımız doğru seçimler bizim karmik kalıntılarımızın temizlenmesini ve içinde bulunduğumuz yaşam kesitinden sonrakilere aktarılacak karmalarımızın da azalmasını sağlayacaktır. Psikoloji ve epigenetik alanındaki çalışmalar kalıtımsal davranış özelliklerimizin varlığını ortaya çıkarmaya başlamıştır. Artık insanoğlunun kişilik özellikleri ve davranış biçimlerinin hepsinin doğumdan sonra edinildiğine dair görüşleri batı da terk etmektedir. Hepimiz fabrika ayarları misali kalıtımsal bir takım psikolojik özelliklerle doğuyoruz. Aydınlanma ya da ruhun tekamülü karakterimizin dönüşümü demektir. Zihnimizin, duygularımızın ve davranışlarımızın evrensel “bir” lik ilkesine doğru ilerlemesidir.
Sen kendini tanımadığından neşelenmedin, huzura kavuşmadın. Eğer kendini tanısaydın, sende kimin misafir olduğunu bilirdin; memnuniyetsizlik, huzursuzluk denilen şeyler sana bir daha gelmezdi. (Hz. Mevlana)
YanıtlaYönlendir
|