George Clooney’nin İkinci Dünya Savaşı dönemine ait “Hazine Avcıları-The Monuments Men” adlı filmi bu soruya yanıt arıyor. Clooney tarafından yönetilen film, Naziler’in çaldığı sanat eserlerini geri almak için Avrupa’ya gönderilen bir ekibin gerçek öyküsü.
İkinci Dünya Savaşı sona yaklaşırken, Başkan Franklin Roosevelt sanat uzmanlarından oluşan bir ekibi, Almanya işgalindeki Avrupa’da, Nazilerin yağmaladığı sanat eserlerini geri almakla görevlendiriyor.
George Clooney filmde ekibin lideri George Stout’u canlandırıyor.
George Leslie Stout, 1944-1945 yılları arasında, Avrupa’da madenlerde, kiliselerde ve benzeri mekanlarda saklanan binlerce sanat eserinin bulunmasına ve geri alınmasına liderlik etmiş.
İşte film de hem Stout hem de “The Monuments’ Men” denen sanat uzmanlarından oluşan ekibin gerçek öyküsünü beyaz perdeye aktarıyor.
Bu harita, Washington’daki Smithsonian Amerikan Sanat Müzesi’nde sergileniyor.
Küratör Kate Haw, filmin müzede sergilenen belgeleri ve resimleri yansıttığını söylüyor:
“The Monuments’ Men ekibinde yer alanların çoğu savaştan döndükten sonra müze ve sanat tarihi alanında önemli roller üstlendiler.”
George Stout ilk Amerikan sanat muhafaza laboratuvarını kurmuş. Kaptan James Rorimer, New York’taki Metropolitan Sanat Müzesi’nin direktörü olmuş.
Matt Damon James Rorimer’ı canlandırıyor. Filmdeki ismi James Granger.
Küratör Rose Valland’ın filmdeki ismi Claire Simone. Valland, sanat eserlerinin geri alınmasında önemli bir rol oynamış. Valland’ı, Cate Blanchett canlandırıyor:
“Rose Valland Almanca bildiğini Nazilere belli etmedi. Böylece askerlerin konuştuklarını dinleyebildi. Jeu de Paume müzesine giriş çıkış yapan eserlerin kaydını tuttu.”
Valland’ın Rorimer’a verdiği kayıtlar ve resimler olmasaydı, bu sanat eserlerinin çoğu kaybolmuş olurdu.
Madenlerde altın ve sanat eserleri bulundu.
Smithsonian Müzesi’ndeki sergi The Monuments Men ekibine atfedilmiş. Duygu ve heyecan yüklü Hollywood filmi de, ekibi ve cesur çalışmalarını yeniden gözler önüne seriyor.
VOA