ABD ve Rusya Suriye’de Pazartesi şafak vaktinden itibaren geçerli olacak bir çatışmasızlık üzerinde anlaşmaya vardıklarını duyurdu.
Plan kapsamında Suriye ordusu Moskova ve Washington’un belirlediği bölgelerdeki muhaliflere yönelik operasyonlarını durduracak.
Kremlin ve Beyaz Saray ise IŞİD’e (Irak Şam İslam Devleti) karşı mücadele için müşterek bir merkez kuracak.
Çatışmasızlık anlaşması duyurusu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’un haftalardır devam eden ikili istişarelerinin sonuncusunun ardından geldi.
Türkiye’den yapılan açıklamada da çatışmasızlık anlaşmasının memnuniyetle karşılandığı ifade edildi. Dışişleri Bakanlığı açıklamasında “Anlaşmanın başarıyla uygulanması önemli” dendi.
Financial Times: ABD Suriye’de güvenli bölge istemiyor
Suriyeli muhalifler ‘Esad’sız gelecek’ arayışında
Erdoğan: ABD’yle Rakka operasyonu yapabiliriz
İsviçre’nin Cenevre kentinde anlaşmanın detaylarını duyuran Kerry, planın işe yaraması için hem muhaliflerin hem de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yönetiminin üzerine düşeni yapması gerektiğini vurguladı.
Muhalif grupların prensipte plana uyacağı yönünde mesaj gönderdiğini ifade eden Kerry, muhalefetin en önemli şartının Esad yönetiminden çatışmasızlık konusunda ciddi olduğunu göstermesi olduğunun da altını çizdi.
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise Esad yönetimiyle çatışmasızlık anlaşmasının detaylarını görüştüklerini ve Şam’ın masaya konan şartları yerine getirmeye hazır olduğunu belirtti.
Suriye iç savaşı haritası
Anlaşma kapsamında kuşatma altında olan ve uzun süredir insani yardım girmeyen yerleşim yerlerine yardım götürülmesi de var.
Kerry, basın toplantısında “Çatışmasızlık, kuşatma altındaki bölgelere yardım ulaştırılmasını da gerektiriyor. Buna Halep de dahil” diye konuştu.
Son haftalarda Suriye ordusu ve muhalif güçler arasındaki çatışmalar özellikle Halep’te yoğunlaşmıştı. Esad’a bağlı güçler kentin muhaliflerin kontrolündeki bölgelerini tamamen kuşattı.
Çatışmasızlık planının sorunsuz yürümesi halinde ABD ve Rusya anlaşmanın yürürlüğe girmesinin 7’nci gününde bir ‘müşterek uygulama merkezi’ kuracak.
Taraflar IŞİD ve feshedilen Nusra Cephesi’nin yerine kurulan Şam’ın Fethi Cephesi’ne karşı operasyonların devam edeceğini de açıkladı.
Lavrov, kurulacak müşterek merkez sayesinde ABD ve Rusya’nın ‘terörist – ılımlı muhalefet’ ayrımını koordinasyon içerisinde yapabileceğini ifade etti.
ABD ve Rus hava kuvvetlerinin koordinasyon içinde hava operasyonları düzenleyeceğini de söyleyen Lavrov, bazı bölgelerde Suriye ordusunun hava operasyonlarına dahil edilmeyeceğini de vurguladı.
Lavrov, “Koordine hava operasyonlarının nerelerde düzenleneceğini saptadık. Bu konuda Şam yönetimi de hemfikir. Bu bölgelerde sadece Rus ve ABD uçakları görev yapacak” diye konuştu.
Anlaşma kapsamına girmeyen bölgelerde Suriye ordusunun hava operasyonları da devam edecek.
Taraflar hangi koordine hava operasyonlarının düzenleneceği bölgelerin yerleri hakkındaysa detaylı bilgi vermedi.