Anne Karnında Klasik Müziğin Önemi ve W. A MOZART
Anne karnında acaba bebekler sesleri duyabilirler mi?
Tabii ki bunu en iyi açıklayabilmenin yolu vücudumuzun orkestra şefi olan beynin gelişmesiyle orantılıdır. Beyin ceninin ana rahmine düşmesinden 20 (yirmi) gün sonra gelişmeye başlar. Esas gelişmesiyse 5(beş) hafta sonra başlar. Ceninin ana rahmine düşmesinden 3 (üç) ay sonra hücre oluşması yaklaşık saniyede 3000 (üçbin) adet civarındadır. Doğumdan 4 (dört) ay önce tüm sinir sistemi ve 100 (yüz) milyar beyin hücresi oluşmuş durumdadır. Gene beyin cerrahlarının bildirdiklerine göre doğumdan başlamak üzere beyin kullanıldıkça hücreler arasında oluşan bağlarda sürekli artmakta bu bağlar arttıkça da zihinsel potansiyel devamlı olarak gelişmektedir. Beynimizdeki hücreler arası bu bağlar zenginliği sizin ne kadar zeki olduğunuzu ve ne kadar güçlü bir hafızaya sahip olduğunuzu gösterir. Ayrıca belirli bir yaştan sonra kullanılmayan beyin hücreleri ölmekte ve ölen hücrelerin yerine yenileri üretilmemektedir.
İnsan beynine üstten bakıldığında beyin korteksinin sağ ve sol lop olmak üzere 2 (iki) parçadan oluştuğunu görürsünüz. Bu iki lopta yoğun bir sinir tabakasıyla birbirine bağlı durumdadır.
İnsanlar doğdukları zaman beyine her hangi bir etkileme yapılmazsa sağ lobları yeteri kadar gelişmemiş olarak doğarlar. Bu nedenle de yetişkin bir insanda bulunan 100(yüz) milyar civarındaki beyin hücresinin bir kısmı çalışmamış olur.
İşte bilim insanları çocuk daha anne karnındayken çocukların beyin hücrelerini çalıştırarak doğduktan sonra daha etkili olmaları için yoğun çalışmalar içine girmişlerdir.
1960 yılından beri anne karnında bebeğe müzik dinletmekle ilgili birçok bilimsel çalışma yapılıyor. Anne karnındayken bazı sesler dinlettirilen bebeklerin doğduktan sonra hareketleri gözlemlenerek elde edilmiş çalışmalar bunlar. Anne karnında öğrenmenin ve eğitimin mümkün olduğunu gösteren araştırmalar var. Annenin kalp atışlarına benzeyen ritmik melodik müziklerle bebeğin ritim duygusunun geliştirilebileceği tespit edilmiş. Bugün artık bebekler için hazırlanmış CD ‘ ler , müzik dosyaları oluşturuldu. Bu müziklerin özelliği anne karnındaki bebeğin eğitilmesi üzerine tasarlanması. Müzik bebeği bir yandan rahatlatırken bir yandan da zekâsının, sosyal becerilerinin ,yaratıcılığının ve yeteneklerinin ortaya çıkmasını sağlıyor.Melodilerle bebeğin ilk öğrenme merkezleri yakalanıyor.
Mozart’ın müziği bebeğime bebeğime ne kadar faydalı olabilir? diye düşünebilirsiniz. Belfast Queen’s Üniversitesinde psikolog olan Prof. Peter Hepper 20 (yirmi) haftalık bir ceninin müziği duyabileceğini söylüyor. Hatta Keele Üniversitesi’ndeki psikologlar biraz daha ileri gidip; 20(yirmi) haftalıktan sonra bir ceninin müziği hatırlayabileceğini belirtiyorlar.
Oysa bilim insanları 24 (yirmi dört) haftadan küçük olan bebeklerin beynindeki ilgili korteksin gelişmemiş olması nedeniyle hafızalarının olmadığını varsayıyorlardı. Pekiyi bunlar bebeğin gelişiminde ne anlama geliyor? New York Rochester’ daki Eastman Müzik okulundan emekli Prof. Donalt Shetler dinletilen senfonik müziğin cenine etkilerini araştırmış ve görmüş ki anne karnında müzik dinlemiş 2 (iki) yaş ve üstü çocukların büyük bir çoğunluğu tek parmak kullanarak piyanoda nota çalabiliyor. Müzik dinlememiş çocuklarsa piyanonun tuşlarına rast gele vuruyorlar. Shetler bununda ötesinde bu çocukların basit melodilerin bazı bölümlerini hatırlamakta daha iyi olduklarını görmüş. Kaliforniya Hayward Prenatal Üniversitesinde doğum uzmanı Dr. F. Rene Von de Car doğum öncesi uyarıların, bebekte müzik yeteneğini ve dil becerilerini artırdığını iddia ediyor. Doğum öncesi uyarılar beyin hücresinin daha fazla kullanılmasını sağlıyor ve bu da bebeğin hayata tam beyin kapasitesiyle başlamasına yardımcı oluyor.
Hamilelik sırasında dinlettirilen müziklerin çocukları usta bir müzisyen yaptığını belirten uzun dönemli bilimsel bir çalışma yoktur. Ulusal Yetenekli Çocuklar derneğinin konser piyanisti MİCHAL HAMBOURG hamileliği sırasında ve doğumdan sonra çocuklarına müzik dinletmesine rağmen çocuklarının müzik dahisi olmadığını belirtiyor. Müzik düşünürü Michel Odent’ de aynı fikirde.
Klasik Müziğin anne adaylarını mutlu ettiği biliniyor. Bu kadının hormonal dengesine iyi geliyor ve ceninin gelişmesine yardımcı oluyor. Annenin hamilelik sonrası duygu durumu bebeği doğrudan etkiliyor. Londra Queen Charlotte Hastanesi cenin ve doğum öncesi stres araştırmalarında yönetici Aynı Dr. Vivetre Glover üniversitede 100(yüz) kadın üzerinde yapılan çalışmada hamileliği sırasında gergin olan annelerin bebeklerinde kan dolaşımı yavaşlıyor, bebekler normalden küçük doğuyor, gelişmeleri yavaş oluyor diyor. Fransız Tıp ve Bilim Akademileri üyesi Dr. Alfred Tomatis’e göre beyinin elektiriksel olarak şarj olmasında kulaklar anahtar rol oynamaktadır. Tomatis ‘e göre beyin hücrelerindeki elektiriksel enerjinin azalması konsantrasyon bozukluğuna ve yorgunluğa sebep oluyor.
Bu durumda da beyninde piller gibi şarj etmesi gerekir. Tomatis beyin hücrelerinin enerji ile şarj edilmesi yollarından biri olarak 5000 (beşbin) ile 8000 (sekizbin) Hz. arasında yüksek frekanslar ihtiva eden müzik dinlenmesini keşfetmiştir. Yıllar süren analizden sonra bu frekans arasındaki müziklerin Mozart’ın müziklerinde çok sayıda mevcut olduğunu tespit etmiştir. Ayrıca IOWA EYALET ÜNİVERSİTESİNDE yapılan testlerde öğrenme sırasında Barok ve Klasik çağ bestecilerinin (Scarlatti, Bach,Hendel,Wivaldi,Mozart, Haydn, Boccerini,Schubert) eserlerinin dinletilmesi öğrenme ve hafıza gücünün %24 oranında artığı sonucu elde edilmiştir.
Sevgili okuyucularım şu ana kadar yazdığım yazıda sizlere anne karnında klasik müzik dinlemenin hem anne hem de çocuk için ne kadar yararlı olduğunu; klasik müzik dinleyerek çocuğun beynindeki sağ lobunun tıpkı sol lob gibi nasıl işlevsel hale getirilebileceğini sizlere anlatmaya çalıştım.
Bu konuyu sizlere iki bölüm halinde sunmaya çalışacağım. Bundan sonraki bölümde de yeni doğmuş miniklerimizin büyüme çağında klasik müzik dinleyerek geçirdikleri evreleri dünyada yapılan çeşitli araştırmaları sizlere sunarak anlatacağım.
Detaylı olarak yaptığım bu araştırma umarım hepinizin ilgisini çeker.