8 ARALIK 1929, PAZAR
ATATÜRK BUGÜN ANKARA’DAN İSTANBUL’A GELMİŞTİR. İSTANBUL VALİ VEKİLİ MUHİTTİN BEY, ATATÜRK’Ü İZMİT’TE KARŞILAMIŞTIR.
ATATÜRK, Derince’de trenden inerek Cevat Abbas Bey ’in köşküne gitmiş bir süre dinlendikten sonra Derince iskelesine yanaşan Marmara vapuruna binmiştir. Vapur saat 13.30’da hareket etmiş, ATATÜRK saat 14.30’da öğle yemeğini yedikten sonra üst güverteye çıkmış, burada:
-…”HAVA NE İYİ… GÜZEL BİR DENİZ HAVASI ALDIK. OYSA İSTANBUL’DAN SON AYRILIŞIMIZDA ADETA KIŞ VARDI.” Demiştir.
ATATÜRK dürbünle etrafı seyrederken yanında bulunan Vali Vekili Muhittin Bey ’e:
-…”ANKARA’DA EKİM DAHA YÜKSEK, BUNUNLA BERABER BURADA DA FENA DEĞİL. YALOVA HÜKÜMET KONAĞI BİRAZ HARAP, HAMAMLARA GİDEN YOLUN DA DÜZELTİLMESİ GEREK, BUNLAR TABİİ YAVAŞ YAVAŞ YAPILIR.” Demiştir.
Muhittin Bey şöyle cevap vermiştir:
—“İhtiyaçları süratle tamamlamaya çalışacağız, efendim. Vilayet, Belediye, Fen Heyeti müdürlerin Yalova’ya göndererek yol sorunlarını incelettirdim. 12 Kilometre uzunluğundaki yolu asfalt olarak yaptırmak 200 bin liraya mal olacak. Belediyenin iki taş kırma makinesi var. Anadolu hattında da varmış. Bunlardan yararlanarak Temmuz’a kadar yolun yapımını tamamlayacağız.”
ATATÜRK, Yalova hakkındaki bazı düşüncelerini de söylemiş, bu arada “İSTANBUL’DAN YALOVA’YA HAFTADA DÖRT GÜN YERİNE HER GÜN VAPUR İŞLETİLMESİNİ EMRETMİŞTİR.”
Yarından itibaren Yalova’ya her gün Vapur işletilecektir.
Marmara Vapuru saat 15.00’de Yalova yönüne demirlemiş. ATATÜRK, vapura yanaşan Sakarya motoruna binerek karaya çıkmıştır.
İstanbul’dan gelen Kolordu Komutanı Şükrü Naili Paşa, Cumhuriyet Halk Partisi Müfettişi Hakkı Şinasi Paşa ile Yalova’daki ileri gelenler ve halk tarafından karşılanmıştır. ATATÜRK, sevgi gösterileri sırasında Şükrü Kaya Bey’le otomobile binerek kaplıcalara gitmiş, orada gördüğü imar hareketleri karşısında:
-…”BİZ AYRILDIKTAN SONRA BURASI ÇOK DEĞİŞMİŞ GÜZELLEŞMİŞ.” Demiştir.
ATATÜRK ’ün dediği gibi gerçekte az zamanda çok iş yapılmış, 60 odalı büyük ve harap otel yepyeni bir biçim almış, çok güzel döşenmiştir. Otelin yanındaki gazino da çok mükemmel bir duruma getirilmiştir. Tepede büyük bir gazino yapılmaktadır. Ayrıca 100 odalı bir otel yapımı düşünülüyor.
Emir ve uyarıları ile pek kısa bir zamanda ortaya çıkan büyük eseri gören ve takdir eden ATATÜRK, saat 15.30’da kaplıcadaki lokantada seyri sefa edercesine hazırlanan ziyafette bulunmuş, yemekten sonra yeni kuruluşları gezmiştir.
9 ARALIK 1929, PAZARTESİ
ATATÜRK BUGÜN YALOVA’DA YENİ KURULUŞLARI GEZMİŞ, YANİ DİREKTİFLER VERMİŞTİR. AYRICA SEYFİSEFAİN MÜDÜRÜ SADULLAH BEY’E İLTİFATTA BULUNMUŞTUR.
10 ARALIK 1929, SALI
YALOVA’DA BULUNAN ATATÜRK, BUGÜN ÖĞLEYE DOĞRU KÖŞKLERİNDEN ÇIKMIŞ, YENİ YAPILMASINI EMRETTİĞİ KÖŞK İÇİN UYGUN BULDUĞU YERE GİTMİŞ, YANINDA BULUNAN ŞÜKRÜ KAYA, KILIÇ ALİ SALİH, CAVİT VE SADULLAH BEYLERLE KÖŞK YERİ HAKKINDA GÖRÜŞMÜŞTÜR.
ATATÜRK, öğleden sonra yanında bulunanlarla birlikte otomobille kaplıcalardan ayrılmış, Yalova köylülerine dağıtılan Baltacı Çiftliği ‘ne gitmiştir. Burada köylülerle görüşerek ne yaptıklarını sormuştur. ATATÜRK, çiftliğin birçok yerini dolaşarak Yalova Kaymakamı Şefik ve Mühendis Necip Beylerden bilgi almış, emirler vermiştir. Bu emirlerde nerelere çam ve nerelere kavak ağacı dikilinceye kadar ayrıntı vardı.
ATATÜRK ve yanındakiler, biraz ötede, Samanlı deresi kenarına doğru yürümüşlerdir. Derede odun taşıyan Pazar ve balıkçı kayıkları vardı. ATATÜRK, derenin karşı tarafına geçmek istemiş ve koca bir Pazar kayığına atlamıştır. Beraberinde bulunanlar da kendisini izlemişlerdir. Kayıkçılar hemen küreklere sarılarak kayığı karşı tarafa yanaştırmışlardır. ATATÜRK, dere üzerine yapılması gereken köprüler hakkında emir verdikten sonra deniz kenarına gitmiştir. Burada sahilin kumsal olmasına karşın deniz taşlı olduğundan plaj olmaya elverişli görülmemiştir.
Sadullah Bey, burada Bizans devrinden kalma kiremit parçaları ile beş çeşit para bulmuştur. Sadullah Bey bunları ATATÜRK ‘e sunacağını söylemiştir.
ATATÜRK, derenin kenarındaki mendirek yakınına gelmiş, bu sefer bir kömürcü kayığına binerek onunla karşıya geçmiştir. Beraberinde bulunanlar Pazar kayığı ile dönmüşlerdir. ATATÜRK, derenin bu tarafındaki ağaçlık alanın daha çok ağaçlandırılmasını, burada güzel bir gazino yapılmasını, kumsalın da plajlara ayrılmasını uygun bulduğunu söylemiştir.
ATATÜRK, daha sonra Millet Çiftliği ‘ne giderek akşam yemeğini orada yemiştir. Zonguldak Milletvekili Necmettin Sadık Yalova’ya giderek, ATATÜRK ‘e saygılarını sunmuştur.
13 ARALIK 1929, CUMA
ATATÜRK’ÜN YALOVA’DAN BAŞBAKAN İSMET İNÖNÜ’YE ÇEKTİĞİ TELGRAF:
–…”MİLLİ PARAMIZIN KIYMETİNİ KORUMA YOLUNDA HÜKÜMETİN ALDIĞI ÖNLEMLERİN İYİ SONUÇLAR VERMEKTE OLMASINDAN MEMNUNUM. BÜYÜK MİLLET MECLİSİ’NİN BU VESİLE İLE DE BELİREN İTİMADI VE BÜTÜN MİLLETİNFİİLİ TASVİBİ İKTİSAT MÜCADELEMİZDE BAŞARIMIZ İÇİN PEK KIYMETLİ BİR TEŞVİKTİR.”
14 ARALIK 1929, CUMARTESİ
ATATÜRK BUGÜN YALOVA’DA DİNLENMİŞ VE İNCELEMELERDE BULUNMUŞTUR.
ATATÜRK BUGÜN YALOVA’DA DİNLENMİŞ VE İNCELEMELERDE BULUNMUŞTUR.
15 ARALIK 1929, PAZAR
GEÇEN PAZAR GÜNÜ YALOVA’YA GELEN ATATÜRK, YANINDA İÇİŞLERİ BAKANI VE ÖTEKİ KİŞİLER OLDUĞU HALDE, BU GÜN ANKARA’YA GİTMEK ÜZERE YALOVA’DAN AYRILMIŞTIR.
ATATÜRK, sabahleyin kaplıcaları gezmiş, öğle yemeğinden sonra saat 15.00’de kaplıcalardan otomobile binerek Yalova iskelesine inmiştir. Burada ATATÜRK ‘ün bindiği Sakarya Motoru onu Marmara Vapuru’na götürmüştür.
ATATÜRK, Yalova’dan ayrılmadan önce kaplıcalardaki imar işlerinin tamamlanmasını, yeni yapılacak asfalt yol ve çiftliğine ilişkin işler hakkında Sadullah Bey ’e gerekli emirleri vermiş, halkın alkışları arasında Yalova’dan ayrılmıştır.
Marmara Vapuru saat 16.00’da hareket etmiştir. Vali Vekili Muhittin Bey, ATATÜRK ‘ü derinceye kadar uğurlamıştır. ATATÜRK. Derince’de trene binerek Ankara’ya gitmiştir.
EKSİKLİKLER BENİM FAZLALIKLAR DAHA ÖNCE EMEK VERENLERİNDİR. BİR BAŞKA YAZIMDA GÖRÜŞMEK ÜZERE ESEN KALINIZ.
Bu yazı www.sechaber.com.tr için yazılmıştır. Bu yazının kaynak gösterilmeden kopyalanması ve kullanılması “5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası“na göre suçtur.