1928 ile 1937 yılları arasında, Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ‘ü resmi olarak beş kez, birisi de özel olarak altı Ülkenin Hükümdarı kendilerini ziyaret ederek huzurlarında bulunmuşlardır.
1928’in birkaç yıl öncesine kadar bazı Ülkelerin Ankara’nın Başkent oluşunu protesto amacıyla Türkiye’deki Büyükelçilerini geri çekmelerinden sonra, içlerinde İngiltere Kralı’nın da bulunduğu Hükümdarların ziyaretleri, o dönemdeki Türk Dış Politikasının gücünü gösteriyordu.
ATATÜRK ‘ü ziyaret eden Hükümdarların sonları, Irak Kralı FAYSAL ’ın dışında ortak bir çizgide birleşmiştir. Bu Hükümdarlara; düzenlenen suikast, tahtan indirilme veya tahtlarını kendi arzuları ile bırakmaları sonucu, yaşamları normal bir şekilde ve Devlet Başkanı olarak son bulmamıştır.
İLK ZİYARET:
ATATÜRK ‘ü ilk ziyaret eden Hükümdar Afgan Kralı Amanullah Han olmuştur.
Amanullah HAN, 20 Mayıs 1929’da torpidolarımızın refakat ettiği bir yolcu gemisiyle ile Sivastapol ‘dan Türkiye’ye gelmiştir. Türkiye’de büyük sevgi gösterileri ile karşılanan HAN, ülkesine dönüşte ATATÜRK ‘ün reformlarını uygulamaya çalışırken, çıkan bir isyan sonucu 1929’da tahtından ayrılmaya mecbur kalmış, İsviçre’ye yerleşerek 1960’da İsviçre’de ölmüştür.
Emir FAYSAL;
12 Haziran 1912’de Türkiye’ye gelen FAYSAL, Birinci Dünya Savaşı’nda İngiliz casusu Lawrence ile anlaşarak, Arapları Osmanlı Devleti’ne karşı kışkırtanlardı. 1918’de Suriye Kralı ilan edilmişken, sonradan tahttan ayrılmak zorunda kalmış ve İngiltere’nin desteği ile Irak Kralı olmuştur. Türkiye’ye gerçekleştirdikleri ziyaretlerinde ATATÜRK ‘le yaptığı resmi görüşmelerin ağırlık merkezini, Irak’ta yaşayan Türk asıllıların haklarının korunması oluşturuyordu.
ÜÇÜNCÜ KONUK;
FAYSAL ‘ın gelişinden bir yıl sonra Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK diğer bir Hükümdarı Yugoslav Kralı ALEKSANDR ‘ı ağırlamışlardır.
Balkan Paktının kurulup bölge barışının sağlamlaştırılmasında büyük emekleri geçen Yugoslav Kralı, 4 Ekim 1933 ‘de İstanbul’a geldiğinde ATATÜRK tarafından Dolmabahçe Sarayı’nda kabul edilmiştir. Ertesi yıl, 9 Ekim 1934’de resmi bir gezi için gittiği Fransa’da Hırvat anarşistlerce öldürülen ALEKSANDR ‘ın yanında bir Fransız Bakan da yaşamını kaybetmiştir.
EN UZUN ZİYARET;
Türk konukseverliğinin ve ağırlamasının eşsiz sayfalarından birini oluşturan İran Şahı’nın ziyareti, 9 Haziran – 5 Temmuz 1934 arasında olmuştur. Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ‘ün en ince ayrıntılarına kadar ilgilendiği bu ziyarette, karayoluyla gelen Şah’ın uğradığı şehirlerin halkı kendilerine en içten sevgi gösterilerinde bulunmuştur. HUMEYNİ tarafından Saltanat’ına son verilen ve Mısır’da vefat eden Muhammed Rıza’nın babası Şah Rıza PEHLEVİ, Ankara’da Türk Ocağı Binasında ikamet etmişlerdir. ATATÜRK ‘le birlikte Eskişehir, Afyon, Balıkesir, İzmir, Çanakkale ve İstanbul’u da gezmişler ve Askeri Manevraları yakından izlemişlerdir.
Cumhuriyet Türkiye’sindeki Reformları kendi Ülkesinde uygulamak amacıyla çalışmalar yapan Şah PEHLEVİ, bazı başarılar elde etmesine rağmen, İran’ın refah düzeyini yükseltemeyip, sert bir Politika izlediğinden ve İkinci Dünya Savaşının ilk yıllarında Alman yanlısı davranışlarda bulunduğundan, İran ‘ı işgal eden İngiliz ve Sovyet birliklerince tahtından indirilip sürgüne yollanmıştır.
BİR İNGİLİZ KRALI;
3 Eylül 1936’da İngiltere Kral’ı 8. EDWARD ‘ın gelişiyle Türkiye Tarihinde ilk kez bir İngiliz Hükümdarınca ziyaret ediliyordu. 3 Eylül günü Ege’de savaş gemilerimizce karşılanan Kral 8. EDWARD, Çanakkale’yi ziyaret ettikten sonra İstanbul’a gelmişlerdir. Tophane Rıhtımı’nda Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından karşılanmışlar ve Protokol ziyaretlerinden sonra İstanbul’un turistik yerlerini gezmişlerdir.
Berberlerinde getirdikleri Madam SIIMPSON ‘u da ATATÜRK ‘e ve Devlet Erkânı’na tanıştıran Kral 8. EDWARD, 6 Eylül 1936’da İstanbul’dan ayrılmıştır.
EMİR ABDULLAH;
Diğer Hükümdarların yanı sıra, Ürdün Emiri ABDULLAH ‘da Türkiye’yi sık sık ziyaret ettikleri birçok çevrelerce bilinir. Ürdün Emiri ABDULLAH ‘ın Türkiye’de akrabaları bulunduğundan birçok kez özel olarak gerçekleştirdikleri ziyaretlerinin dışında, 1937 senesinde resmi olarak bir gezisi de olmuştur.
BİR SKANDAL ÖNLENİYOR;
1938’in başlarında, Romen Kralı KAROL ‘ün özel yatı ile Marmara Boğaz’ından geçtiği halde hiçbir Protokol işleminde bulunmadığı haberi basında yer almıştır. Gençliğinde İngiltere Kralı EDWARD ‘a benzer bir aşk macerası sonucu tahtını bırakmaya mecbur kalan KAROL, Ülkesindeki karışıklıklardan yararlanarak yönetimi tekrar ele geçirmişti.
Marmara Boğazı’nın sularına girdiği sırada, yaşlı Kral KAROL ‘un yanında sevgilisi Madame LUPESCU ‘nun da bulunduğu haberinin kulaktan kulağa yayılması üzerine, her iki Ülke’nin Dışişleri yetkilileri Diplomatik bir skandalı önlemek için büyük bir çaba sarf etmişlerdir. Bu ziyaretten iki yıl sonra, 1940 Eylül’ünde Ülkesinin bazı topraklarını Macaristan, Bulgaristan ve Sovyetler Birliği’ne terk etmek zorunda kalan Kral KAROL, Romen Ordusu’nun baskısıyla tahtından feragat ederek Romanya’dan ayrılmıştır.
18 Haziran 1938’de KAROL ‘un tekrar İstanbul’a gelerek ATATÜRK ‘e Savarona Yatı’nda özel bir ziyarette bulunması sonucunda mümkün olabilmiştir.
EKSİKLİKLER BENİM FAZLALIKLAR DAHA ÖNCE EMEK VERENLERİNDİR. BİR BAŞKA YAZIMDA GÖRÜŞMEK ÜZERE ESEN KALINIZ.
Bu yazı www.sechaber.com için yazılmıştır. Bu yazının kaynak gösterilmeden kopyalanması ve kullanılması “5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası“na göre suçtur.