Bu ayki yazımda daha önce değişik bir çalışma ve repertuvar şekliyle adını duyduğum BAU MEDENİYETLERİN SESİ korosundan bahsedeceğim. Yazımı yazmadan önce daha önceki yazılarımda uyguladığım sistemi yani görüp, tanıyıp,provalarını izleyip yazma sistemini koro genel sanat yönetmeni Muammer Ketencioğlu ve koro şefi Öcal Öcalan’a bildirdiğimde memnuniyetle beni misafir edeceklerini belirttiler ve beni üniversitenin Beşiktaş’taki kampüsünde misafir ettiler. Koro hakkında ön bilgileri aldıktan sonra beraber prova salonuna geçtik. Tahminen 40(kırk) kişilik gözleri pırıl pırıl olan ve öğrenme şarkı söyleme isteğiyle dolu bir toplulukla karşılaştım. Önceleri sırf Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) öğrencilerine açık olan koro daha sonra koro şefi Öcal Öcalan’dan aldığım bilgilerle 18-35 yaş arası tüm müzikseverlere açılmış. Onun için koro topluluğunun içinde çeşitli meslek ve yaş guruplarından çok sesli müziğe gönül vermiş kişiler, işlerinden koşa koşa çıkıp saat 19 (ondokuz) da başlayan çalışmaya gelmişlerdi. Nefes ve ses açma egzersizlerinden sonra bana daha önce çalıştıkları iki değişik ülkenin dört sesli parçalarını dinlettiler. Çok yumuşak bağırmadan ve tüm nüanslarıyla söyledikleri parçalarını çok beğendim.
Şimdi sizlere koronun bütün yükünü çeken iki usta hakkında kısa bir bilgi vereyim. Genel Sanat Yönetmeni, Akordeon ustası Muammer Ketencoğlu Türkiye’de çağdaş sanatçılar arasında Rebetiko, Batı Anadolu Folklorü ve Balkan müziğinde en tanınmış isimdir. Ketencoğlu, geleneksel müzik alanında dünya ölçüsünde oluşturduğu kariyeri ile uluslararası düzeyde aranan bir sanatçı haline gelmiştir.
1964’te İzmir’in Tire ilçesinde doğdu. Öğrenim gördüğü körler okullarında iyi bir müzik eğitimi aldı. Akordeon, piyano ve bateri çaldı. İlk albümü “Sevdalı Kıyılar”ı 1993’te, Rebetiko müziği ile ilgili hazırladığı seçkileri de 1994 ve 1996 yıllarında yayınladı. Ermeni, Gürcü, Azeri ve Orta Asya geleneksel müziklerini içeren dört ayrı kasetten oluşan ve etno müzikolog kimliğini ortaya koyan “Halklardan Ezgiler” dizisini 1995’te yayınladı.
Yurt içi ve dışı bir çok önemli çalışmalara imza atan Ketencioğlu;çeşitli gazete ve dergilerde dünyanın her yanından geleneksel müzikle ilgili yazıları yayınlanmıştır. 1995 Kasımından bu yana her hafta Açık Radyo 94.9’da “Tuna’nın Beri Yanı” adlı programı hazırlayıp sunmaktadır. Koronun şefliğini ,söylenen eserlerin çok seslendirmesini yapan Öcal Öcalan’sa Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Müzik Bölümünden 1991 yılından mezun oldu. Yine Aynı üniversitede Viyolonsel Ana Branşı üzerine yüksek lisansını tamamladı. Eğitim hayatı boyunca birçok orkestra ve koroda çelist, solist ve korist olarak görev aldı. Yaklaşık 8 yıl Ruhi Su Dostlar Korosu’nun Şefliğini yapan Öcal Öcalan çalıştırdığı farklı korolar ile yine ulusal ve uluslararası festival ve yarışmalarda altın ve gümüş madalyalar kazandı.(Antonio Vivaldi Choir Festivale, Ankara Polifonik Korolar Şenliği, Feste Musıcale vs.) İstanbul’un isim yapmış bir çok özel okulunda başarıyla öğretmenlik yapmış olan Öcal Öcalan kendisi gibi sanatçı olan bir babanın üç çocuğundan biridir.(MUSTAFA ÖCALAN)
Şimdi de koromuz hakkında biraz bilgilenelim. Üniversitelerin toplumsal ilerleme ve kültürel, etnik önyargıların aşılmasında büyük gücü ve rolü olduğu düşüncesiyle Ocak 2012 yılında ‘BAU Medeniyetlerin Sesi Korosu” kuruldu.
Koro, Anadolu, Balkan, Orta Doğu ve Kafkasya coğrafyalarından pek çok dilde halk şarkısı icra etme amacını taşımaktadır. Medeniyetler’in Sesi Korosu dünyanın müzik kültürü zincirinin ilk halkasının halk müziği olduğu gerçeğinden yola çıkıp öncelikli olarak bu geniş coğrafyadan halk müziği örnekleri seslendirmektedir.
Koro aynı zamanda bu halk şarkılarını evrensel çok seslilik anlayışıyla yorumlamaktadır. Repertuarında Türkçe’nin yanı sıra, Kürtçe, Ermenice, Lazca, Gürcüce, Bulgarca, Makedonca, Sırpça, Yunanca, Arnavutça, Slovakça, Azeri ve Kırım Türkçesi’nde, Arapça ve Çingenece halk şarkıları yer almaktadır.
BAU Medeniyetlerin Sesi Koro ve Orkestrası yüzyıllara dayanan köklü ezgileri barış, kardeşlik, dayanışma mesajları ile sunarken, bir arada yaşayabilme kültürünün imkânını da müzik yolu ile ifade edebilmenin mutluluğunu yaşamaktadır. BAU Medeniyetler ’in Sesi Korosuna konserlerinde seçkin profesyonel müzisyenlerden oluşan bir orkestra eşlik etmektedir. Orkestrada halk müziği ve batı çalgılarının yanı sıra repertuara göre seçilen çeşitli yerel çalgıları icra eden müzisyenler de yer almaktadır. Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyetlerin Sesi Koro ve Orkestrası bugüne dek, Türkiye’de ve yurtdışında pek çok başarılı konsere imza atmıştır.
Öncelikle dinleyenlere ardından kuşkusuz korist öğrencilere müziğin dolaysız anlatım olanakları yardımıyla, insan sevgisinin yanında ve ötekileştirmenin karşısında bir duruş edindirmeyi hedefleyen koro çok dilli ve çok sesli özelliği ile barış mesajını ulaşabildiği her noktaya taşıma çabasındadır.
Medeniyetlerin Sesi Korosu Çalışmalarını dışarıdan katılımcıların çalışmalara zorlanmadan gelebilmeleri için pazartesi günleri 19-00/22-00 saatleri arasında yapmaktadır. Küçük bir kulak ve ses sınavıyla bu koroya katılmak isteyenlerin bu koroyla çalışmayı kaçırmamalarını tavsiye ederim. Hem günün ve haftanın stresini atar mutlu olursunuz hem de yeni bir dil (MÜZİK) öğrenirsiniz. Ayrıca koronun bir CD çalışması olduğunu da sevindirici bir haber olarak sizlere vermek istiyorum. Bahçeşehir Üniversitesi Art direktörü Aslıhan UMAR ‘ın da bu koro ve orkestranın yaşamasında önemli katkıları olduğunu da bu yazımda ayrıca belirtmek istiyorum.
SESİNE VE KULAĞINA GÜVENENLER HAYDİ BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ MEDENİYETLERİN SESİ KOROSUNA….
wwwcoskunnehir.com.tr