2022 yılının bir aynı geride bıraktığımız bu günlerde sizlere hayatta olan eğitime özellikle de müzik eğitimine yıllarını veren ülkemize onlarca profesyonel müzikçi ,akademisyen, müzik öğretmeni yetiştiren ve klasik müzik sevgisini öğretmenlik yaptığı okullarda öğrencilerine aşılayan , aldığı ödüllerle ayrıcalık taşıyan İmdat Halvaşi’den bahsetmek istiyorum.
2015 yılından beri sanatsal yazılar yazdığım Seç Haber internet gazetesindeki yazılarımı yazarken genelde yazılarımda bahsettiğim kişilerle karşılıklı görüşüp yazılarımı yazardım. Ancak dünyamızı ve ülkemizi saran bulaşıcı hastalık (Covit) nedeniyle 2 (iki) seneden beri yazılarımı ya telefonla karşılıklı konuşarak ya da internet ortamında sorular sorup cevap alarak yapıyorum. 1934 Artvin Borçka (Maradit) doğumlu olan değerli öğretmenimizle bağlantı kurmak için de kendisi gibi müzisyen ve akademisyen olan oğlu Bülent Halvaşi’ den yardım aldım. Sorularımı internet vasıtasıyla sordum ve cevabı gecikince Bülent Bey’e nedenini sordum. Bana ‘’ Babam el yazısıyla soruların cevaplarını yazıyor, bitince hemen göndereceğim.’’ dedi. Sevgili okuyucularım el yazısını nasıl okuyacağım diye düşünürken o kadar güzel bir el yazısı ve soru cevapları geldi ki bu yazı örneğini sizinle de paylaşmak istedim. Ekte göreceksiniz.
İmdat Bey’e (Halvaşi) soyadının anlamını sorduğumda ‘’Toplumu yöneten, her türlü ihtiyaçlarını karşılayan kişi’’ olarak cevap verdi. 1917 yılında Artvin ili, Borçka ilçesi Maradit bucağına Batum’dan göç etmişler. İlkokulu Maradit’te bitirdikten sonra önce Beşikdüzü Köy Enstitüsüne, sonra okulun kız okuluna dönüşmesi nedeniyle Erzurum Pulur Köy Enstitüsü’ne gitmiş. Köy enstitüsünde Nurhan Cangal ve Nurhan Büyükgönenç ile piyano ve akordeon çalışmış. (bu iki öğretmen daha sonra devlet tarafından Avrupa’ya eğitime gönderilmiş; dönüşlerindeyse Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik bölümüne atanmışlardır.)
İmdat Bey Erzurum Pulur Köy Enstitüsünü bitirdikten sonra Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümü’ne gitmiş. Orada geçirdiği çok başarılı yıllardan sonra mezun olmuş ve Konya İvriz İlk öğretmen Okulu’na atanmış. 6 (altı) ders yılını orada geçirdikten sonra askerliğini Ankara – Polatlı Top ve Füze okulunda yapmış, sonrasında Edirne Erkek İlk Öğretmen Okuluna tayini çıkmış ve orada da 4 (dört) yıl öğretmenlik yapmış. Dört yılın sonunda M.E.Bakanlığının önerisiyle İstanbul Çapa İlk öğretmen Okulu Müzik bölümüne atanmış; bu görevine ilâveten İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü Müzik öğretmenliği bölümünde Piyano ve akordeon dersleri vermiş. 1979 yılında MEB Orta Öğretim Genel Müdürlüğüne bağlı Erenköy Kız Lisesi’nde göreve başlamış. Bu okulda tam 19.5 (ondokuz sene altı ay ) çalışmış. Şaziye Güner, Hülya Tüten, Esra Tütüncü, Fatma Deniz Öktem, Şebnem Ağrıdağ, Burçin Çilingir , Şöhret İnanç ,Mualla Okat, Öner Özcan ismindeki OPERA SANATÇILARINI; İlhan Tonger, Çolpan Metin, Bülent Halvaşi, Deniz Özdemir, Jale Tatar, Şeyda Yavuz, Sena Gürsen,Özlem Ebesek, Yusuf Akbulut isimli AKADEMİSYENLERİ; Bülent Uludağ, Cem Kaprol, Çimen Karaömeroğlu, Funda , Mustafa Özcan, Serdar Kürkçü isimli serbest çalışan müzisyenleri sanat dünyasına kazandırmış. 200 (ikiyüz) den fazla müzik öğretmeninin yetişmesine de emek vermiş İmdat öğretmenimiz. Ayrıca İmdat öğretmenimizin yaşantısını örnek alıp, müziği kendilerine rehber edinen akrabaları ve komşuları da olmuştur.(İsmet Arıcı, Zeynep Halvaşi, İlkay Odabaşı v.s.)
İmdat Halvaşi ‘’ Müzik çok küçük yaşta başlamalı. Devlet plan- proje içinde bu işi yürütmeli, bölge eğitim okulları açılmalı, uygun eğitmenler bu okullara atanmalı, yöresel müzikten giderek dünya müziğine açılmalı, piyano çalgısı daha yaygın olmalı, çocuk gelişimine uygun akort istemeyen çalgılar okullarda daha etkin olmalı okullarda günümüz koşullarına uygun müzik salonları yapılmalı.’’dedikten sonra ‘’Öğretmen olarak yetiştirilmeyenlere öğretmenlik yaptırılmamalı, öğretmen topluma örnek olmalı ilkesine bağlı olarak giyimine, kendine olan güvene, itici değil çekici olmaya özen gösterilmeli’’ diyor.
Bunca sene müzik eğitimine emek veren İmdat öğretmenimiz birçok ödül almış.
1988 yılında 24 Kasım öğretmenler gününde İstanbul Kadıköy İlçesi YILIN ÖĞRETMENİ seçilmiş. Her öğretim yılı sonunda Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kaymakam – Belediye başkanlığı tarafından teşekkür ve takdirname ile ödüllendirilmiş öğretmenimiz. Erenköy Kız Lisesinde yapılan yeni inşaatta müzik salonuna Mezunlar Derneği ve Okul Müdürlüğünün kararıyla ‘’ İmdat Halvaşi Salonu ‘’ ismi verilmiş. Yine aynı okul tarafından ve Mezunlar Derneğinin katkısıyla ihtiyaç sahiplerine verilen bursa ‘’ İmdat Halvaşi Bursu ‘’ ismi verilmiş.
Değerli okurlarım bu yazımda sizlere müzik eğitimi camiasında çok önemli bir yeri olan, öğretmenliği gerçekten çok ama çok seven İMDAT HALVAŞİ öğretmenimizi tanıtmaya çalıştım. Yazıma gene onun kelimeleriyle son vermek istiyorum. ‘’ Bütün mesele öğretmenin çok yönlü olması; becerili, mesleğini seven ve kendisine saygı duyan… Öğretmen kendini geliştirmek için çalışmalıdır.’’
İmdat Halvaşi öğretmenime huzur ve sağlıklı günler diliyorum.
COŞKUN NEHİR
wwwcoskunnehir.com.tr