Görme engelliler rahat kitap okusunlar diye sesli kütüphane kuruldu.
Çankaya Belediyesi’nin görme engelli vatandaşların kitapları rahatlıkla dinleyebilmesi için Çankaya Çarşı Dayanışma ve Kültür Merkezi’nde hizmete açtığı Görme Engelliler Sesli Kütüphanesi yeni okuyucular bekliyor.
Görme engellilerin hafta sonu hariç tüm günler yararlanabildiği merkezde hafta içi 10.00 ila 16.30 saatleri arasında 8 kişiden oluşan okuyucu grubu günde toplam 12 saat okuma yaparak görme engellilere farklı dünyaların kapısını açıyor.
ÜNLÜ SESLERE DAVET
Sesli Kütüphanenin 2 adet kayıt stüdyosunda arşivlenen kitapları okuması için ünlü tiyatro ve dizi oyuncularının gönüllü okuma yapmalarını isteyen merkezin koordinatörü Murat Köseler, şu anda 10 gönüllü okuyucunun Yaşar Kemal’in Tek Kanatlı Kuş, Muzaffer İzgü’nün Çapulcu Musun Vay Vay, Emrah Serbes’in Erken Kaybedenler, Samed Behrengi’nin Bir Şeftali Bin Şeftali, Eduard Uspenski’nin Feder Amca kitapları ile Engellektüel Dergisi’ni okuyarak arşive kattıklarını aktardı.
Bir çocuğun yakınından masal dinler gibi okuyucunun okuduğu kitapları aynı duyguyla dinlediklerini söyleyen Arslan Koç da Sesli Kütüphane’nin müdavimlerinden. 14 yaşına kadar dünyayı gözleriyle algılayan ama 2000 yılında yakalandığı kronik böbrek yetmezliği nedeniyle böbreklerini kaybeden diyaliz makinesine girerken de gözlerini kaybeden Koç, buna rağmen hayata sımsıkı sarılanlardan. Okumak ile dinlemek arasında bir fark yok diyen Koç, görme yetisini kaybetmeden önce kitaplarla arasının iyi olmadığını Sesli Kütüphane sayesinde kitapların büyülü yolculuğuna çıktığını belirtiyor. Yenimahalle Belediyesi’nin Karşıyaka Semt biriminde çalışan Koç’un en sevdiği yazar ise Turgut Özakman. 7 sene öncesine kadar ailesiyle birlikte yaşadığı Amasya Merzifon’u arkasında bırakarak Ankara’ya gelen ve Sağlık Bakanlığı’na bağlı Yenimahalle Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezi’nde geçirdiği 6,5 aylık eğitimin sonunda iş sahibi olan Koç, ünlü halk ozanı Kul Hüseyin’in torunu olması nedeniyle iyi de saz çalıyor.
“EN BÜYÜK HAYALİM KIZIMIN BÜYÜYÜP BANA KİTAP OKUMASI”
Özdemir Asaf’ın Yalnızlık Paylaşılmaz şiirine inat okuyucu ile yalnızlığını paylaşanlardan birisi de 28 yaşındaki Ali Demir. Şu anda işsiz olması nedeniyle Çankaya Belediyesi Sesli Kütüphanenin en kıdemli dinleyicilerinden olan Demir, Arslan Koç ile dostluğunu da bu merkeze borçlu olduğunu söylüyor. O da tıpkı Koç gibi sonradan görme yetisini kaybedenlerden. Behçet hastalığına yakalandığı 17 yaşında hayatı kabusa dönen Demir, şu anda yüzde 98 görme fonksiyonlarını kaybetmiş olsa da kitaplarda anlatılanları dinleyerek teselli buluyor. Toplumda ikinci sınıf vatandaş yerine konan engellilere böylesine bir merkez kazandırdığı için Çankaya Belediyesi yetkililerine teşekkür eden Demir en büyük hayalinin ise 5 yaşındaki kızının okuma yazma öğrendiğinde kendisine kitap okuması olduğunu söylüyor.
Okuma yazma bilmeyen bir kadına bir gencin kitap okumasını anlatan 2008 yapımı The Reader (Okuyucu) filmindeki benzer sahneyi gerçeğe dönüştüren gönüllü okuyuculardan Eren Ergene, haftanın iki günü görme engellilere kitap okuyarak onların hayal dünyasına yaptıkları yolculuğun kaptanı oluyor.
Görme Engellilere tahsis edilen Sesli Kütüphanenin işlevinin çok büyük öneme sahip olduğunu ifade eden Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, tarihe bir ses bırakmak isteyen tüm tiyatro ve sinema sanatçılarını merkeze davet ederken görme engelliler şahsında tüm engelli yurttaşların Çankaya’da rahat yaşam sürmeleri için mücadele edeceklerini söyledi.