Tamamen gönüllük üzerine işleyen ve ihtiyacı olan herkese yetişmeye çalışan Derviş Baba Derneği; deliler, abdallar, meczuplar ve aşıklar kahvesi ile birlikte kapılarını 2008 yılından beri ihtiyaç sahiplerine açmış durumda.
Kurucu isimleri; Mimar Ali Denizci, Hürriyet Gazetesi yazarı Musa Dede ve İşadamı Tayyar Usta’nın olduğu bir sosyal sorumluluk projesi olan Derviş Baba; faaliyetlerini kar amacı gütmeden, hiçbir sermaye grubuna, tarikata ve siyasi oluşuma bağlı olmadan sürdürmekte.
Derviş Baba, bir fikirdir. “Görüyorsan, duyuyorsan sorumlusun”
Derviş Baba Fikri Nasıl Oluştu?
‘Derviş Baba, Deliler, Abdallar, Meczuplar ve Aşıklar Kahvehanesi’ Kasım 2008’da, Balat’ta; Sulukule yıkımından sonra açıkta kalıp parklarda yaşamaya çalışan aileleri, evlerine yemek götüremeyen babaları; aileleri utandığı için dışlanan, kahvehanelerden, lokantalardan kovulan mahallenin delilerini görüp, onlara yardım etme fikriyle başladı.
Gitgide büyüyen destekler ve gönüllüler sayesinde, 2008’den bugüne gelişerek büyümekte.
Ekim 2013 yılında, kurumların destek verme taleplerini karşılayabilmek amacıyla dernek oldu. Şu anda Balat, Cihangir, Kadıköy, Edirne, Bursa ve Eskişehir’de faaliyetlerini sürdürüyor.
Gönüllüler ne yapar? “Görüyorsam, duyuyorsam, sorumluyum” diyen gönüllülerimiz; milliyet, din, dil ve cinsiyet ayrımı yapmadan, yolda kalanların yola devam etmesini sağlamaya çalışır.
Ayrıca;
• İstanbul’da her ay düzenli olarak 1.410 aileye, içeriği gönüllü gıda mühendislerimiz tarafından hazırlanan gıda paketleri gönderir.
• Meczupların ve delilerin düzenli kıyafet, yıkanma ve barınma ihtiyaçlarını karşılar.
• Her yıl binlerce kadar çocuğa kıyafet ve kırtasiye yardımı yapar. Sağlık sorunu olan çocukların ilaçlarını karşılar ve yine ihtiyacı olan çocuklara gönüllü psikiyatrist ve pedagoglar gözetiminde profesyonel destek sağlar.
• İhtiyaç sahibi öğrencilere burs verir. Bu öğrencilerin her ay düzenli olarak 5 kitap okumasını takip eder. Ancak dini ve siyasi kitaplar okumaları yasaktır.
• Çocuklar için düzenli olarak sinema, tiyatro ve sergilere geziler düzenler. Kültürel ve sanatsal faaliyetler gerçekleştirir, Uçurtma şenlikleri ve piknikler düzenler, Sanat atölyelerine katılmalarını sağlar. Müzik, resim, tiyatro ve yabancı dil eğitimleri için ücretsiz dersler verir.
• Suriyeli mülteci ailelere – çocuklarını dilendirmemek ve Türkçe kurslarımıza göndermek şartı ile – gıda, kıyafet ve eşya yardımında bulunur. İlk Türkçe dersleri sonunda 242 mülteci çocuğumuz Türkçe öğrenip okul hayatına başladı.
Sırada ne var?
Daha çok ihtiyaç sahibine ulaşabilmek ve gerekli desteği sağlayabilmek amacıyla Küçükmustafapaşa semtinde bir bina kiraladık. Bu bina; kreş, anaokulu ve dershanelerden oluşan kompleks olacak.
Bina ayrıca;
– deliler ve meczuplar için otel odaları
– gıda malzemelerinin bozulmadan saklanacağı bir soğuk hava deposu
– banyo, wc, çamaşırhane, ütü odası ve depolar
– çocuklar ve yetişkinler için özel ders odaları
– çocuklar için uyku odaları
– çocukları ve kadınları tüketici değil üretici bireyler kılacak geri dönüşüm atölyeleri
– sokaktan alınan ailelerin bir eve yerleştirilene kadar geçici olarak konaklayacakları suit odalar
– kafe
ve son olarak bir market, butik ve ayakkabı mağazası olmasını planlıyoruz.
Böylece Derviş Baba Derneği’ne kayıtlı ailelerimiz buraya geldiklerinde; ayakkabısından gıdasına, iç çamaşırından çantasına ve paltosuna kadar her türlü ihtiyaçlarını market, butik ve ayakkabı mağazasından – hiçbir ücret ödemeden – karşılasınlar istiyoruz.
İstanbul’un fakir semtlerinde çok sayıda mesleği ve eğitimi olmayan genç anne bulunmakta ve bir çoğunun kocası madde ve alkol bağımlısı. Bu genç anneler, çocuklarını bina içindeki kreş ve anaokuluna bırakabilecekler. Bu sayede onları meslek kurslarına gönderip, meslek sahibi olmalarını planlıyoruz.
Ayrıca bu binada kadınlar ve çocuklar için el sanatları atölyesi kurmak istiyoruz. Bu atölyede; geri dönüşüm malzemelerinden farklı objeler üretmelerini, mum yapımı, ahşap boyama, takı tasarımı gibi el sanatları uygulamaları gerçekleştirmelerini planlıyoruz. Böylece; kendi ayakları üzerinde durabilecek üretken bireyler olma yolunda gelişmelerini sağlamak istiyoruz.
Derviş Baba Derneği için siz ne yapabilirsiniz?
Önceliğimiz yeni kiralamış olduğumuz ve çok amaçlı kullanmak üzere restore edeceğimiz binamızın hayata geçirilmesi. Binanın hızlı bir şekilde amacına uygun hale gelebilmesi için malzeme, iş gücü ve maddi desteğe ihtiyacımız var.
Ya da;
– Haftada 3 defa çocukları farklı yerlere taşımak üzere en az 30 kişilik servis aracı,
– Her ay düzenli olarak gıda yardımı yaptığımız aileler için destek,
– Çocuklarımız için burs yardımı,
– Depo olarak kullanabileceğimiz bir yer tahsisi,
– Ev eşyası,
– Gönüllü öğretmenlik,
– Giysi yardımı,
– Kışlık yakacak yardımı yapabilirsiniz.
Gelin konuşalım. Neler yapabileceğimize birlikte karar verelim.