Çayın pek çok faydası olduğu için de tüketim miktarı çok olmakta, fakat çay içilmesinin ardından deminin çöpe atılması büyük bir israfa sebep olmaktadır. Çayın faydası olduğu kadar çay deminin de birçok faydası bulunmaktadır.
Çay Deminin İnsan Vücuduna Faydaları
Çay deminin en bilinen faydası, özellikle bebeklerde sıklıkla olan gözün aşırı çapaklanması veya mikrop kapması durumlarında gözün üzerine konularak bekletilmesi durumunda meydana gelen iyileşmedir. Fakat çay demi tek iyileşmeyi göz üzerinde gerçekleştirmez. Çok bilinmemesine rağmen bir faydası da vücutta meydana gelen deri yanmalarının hızlanmasında gösterdiği etkidir. Derideki yaralanmaların üzerine pamuk yardımı ile tatbik edilen çay demi, deri üzerinde antibiyotik etkisi yapar ve yaranın temizlenmesini sağlar, iyileşmesini hızlandırır.
Çay Deminin Saça ve Cilde Faydaları
Demlikte arta kalan çayı atıp ziyan etmek yerine saç ve cilt bakımında kullanmak da çayı değerlendirmenin bir yoludur. Özellikle saçının mat olmasından şikâyet eden insanlar saça parlaklık kazandırması için durulama bittikten sonra saça sürülmelidir. Çayın bu şekilde uygulanması saça ekstra parlaklık kazandıracaktır.
Bir diğer uygulama da yağlı ciltlerdeki fazla yağın vücuttan atılması için yapılan uygulamadır. Cilt temizlendikten sonra çay ile durulanırsa eğer, balsam görevi görür ve cildin aşırı parlamasını azaltır ve yağ dengesini düzene sokar.
Çay Deminin Kötü Kokular Üzerindeki Etkisi
Ayak kokusu insanların çok şikâyet ettiği ve maalesef çaresiz kaldığı durumlardan biridir. Çok bilinmeyen bir yöntem olmasına rağmen çaydanlıkta artmış çayın ayak kokuları üzerinde de azaltıcı etkisi bulunmaktadır. Orta boy bir leğen içerisine ılık çay eklenir ve ayaklar her akşam 10 dakika boyunca bu leğen içerisinde bekletilir. Düzenli olarak yapıldığı takdirde 10 gün içerisinde ayak kokusunun azaldığını, hatta yok olduğunu görmek mümkündür.
Çay demi sadece ayak kokusu üzerinde etkili değildir. Özellikle soğan ve balık kokusu gibi inatçı kokuların arındırılmasında da çay demi harikalar yaratmaktadır. Soğan veya balık kokan elleri çaydanlıkta artmış ve bekleyen çay ile yıkamak kokunun tamamen gitmesini sağlar.
Buzdolabında bekleyen yemekler de bir süre sonra kötü koku yaymaya başlar ve bu koku buzdolabına siner. Buzdolabını bu kokudan arındırmak için demlikte kalmış olan çayın posa kısmı kurutulur ve ağzı açık bir kap içerisinde buzdolabının orta rafına konur. Bu çay posası buzdolabındaki kötü kokuları emerek dışarı yayılmasını önler.
Çay Deminin Bitkiler Üzerindeki Etkisi
Çay demlendikten ve kullanıldıktan sonra demliğin içerisinde çay kalmış ise bunu evdeki bitkilerin dibine dökmek bitkinin su ihtiyacını karşılayabildiği gibi, aynı zamanda doğal gübre görevi de görür.
Bunun dışında, çayın posasını bitkilerin gibine koymak da bitkinin neminin uzun süre dayanmasını sağlar. Çay posaları aynı zamanda bitkinin toprağına da karıştırılabilir. Bu toprağın daha havalı durmasına ve suyun kolay çekilmesine sebep olacaktır.
Kaynak: http://www.hayatkolay.com/