Bu ayki yazımda sizlere çok küçük yaşlarda koro müziğine başlayan ve insan sesinin bütün özelliklerini önce kendinde sonra da kurduğu amatör ruhtaki korosuyla, çeşitli meslek guruplarından oluşan kişilere çok sesli müziği aşılayan Kirkor Aliciyan (Adruşan Halacyan) ‘dan bahsedeceğim.
Küçük yaşlarda kiliselerde çocuk korolarında sesini kullanmaya başlayan Aliciyan 1969-1970 yılında İstanbul Belediye Konservatuarına girdi. Giriş sınavları sırasında İstanbul Şehir Operasını kuran Aydın Gün’ün jüri üyesi olması onun şansı oldu ve 1973 yılında kendisi Aydın Gün tarafından opera kadrosuna davet edildi . İlk kadrolu sanatçı olarak göreve başladı. Kirkor Aliciyan daha sonra (1969) İstanbul Devlet Opera ve Balesi olan kurumunda çalışmalarına devam ederken 1974 yılında tüm birikimlerini bir koro kurarak; çeşitli mesleklerden olan gençlere aşılamak istedi. Müzik kulağı olan ,sesi güzel olan kişilerden oluşan 65 (altmış beş) kişilik bir koro kurdu. Nota bilmeyen bu kişilere solfej ve ses eğitimi verdi. Hiçbir karşılık beklemeden yaptığı bu çalışma da sadece çalışma ortamı ve piyano – org konusunda kiliselerden yardım aldı. Zamanla koro yaptığı çalışmalarla 1985 yılından itibaren çok sesli müzik camiasında dikkat çekmeye başladı . Dinleyicileri konser günlerini iple çekmeye başladılar ve koro 2001 yılında 15. (on beş) gerçekleşen müzik festivalinde Atatürk Kültür Merkezinde bir konser verdi.2002 yılında Sezen Aksu ile Aspendos, Efes Antik Kent, İstanbul Cemil Topuzlu ‘da yurt içi konserleri , Belçika Güzel Sanatlar Sarayında ki konserler koroyu amatör düşünceden daha profesyonele yönlendirdi.
2002 yılında İstanbul Devlet Senfoni Orkestrasıyla Şef Antonio Pirolli yönetiminde W.A. MOZART ‘ın Requiem’ini seslendirdiler. 2003 yılında aynı konseri AYA İRİNİ ve CEMAL REŞİT REY konser salonunda tekrarladılar. 2008 yılında NÜKET DURU’ya Sevgiyle Elele konserinde birlikte oldular.Diğer amatör korolar sık sık eleman değiştirmesine rağmen 7 Kişilik yönetim kuruluyla ve kemikleşmiş kadrosuyla Koro şefi Kirkor Aliciyan ve koroya büyük emekleri geçen Soprano solisti, repetidör, organist ve piyanist Lusi Kahvecioğlu ile 2016 yılında ; Türk Operasına büyük emeği geçen MUHİTTİN SADAK’ın uzun yıllar yardımcılığını yapmış 1964 yılında Türkiye’den ayrılmış şu anda 87 yaşında olan Avrupa’nın sayılı koro şeflerinden HOVHANNES ÇEKİÇYAN anısına bir konser için çalışmalarına başlamıştır.
Koro şefi Kirkor Aliciyan’a bu konuda ki en büyük arzusunun ne olduğunu sorduğumda ‘’ En büyük arzularımdan biri emekli opera sanatçılarından oluşan bir koro kurmak ve onu yönetmek .’’ dedi.
Bu arada Kirkor Aliciyan’ın çok zengin bir klasik müzik koleksiyonu olduğunu da buradan okuyucularımla paylaşmak isterim.
COŞKUN NEHİR
(İSTANBUL DEVLET OPERASI SANATÇISI)