İSTANBUL DEVLET OPERA VE BALESİ ve bu kuruma bağlı MODERN DANS TOPLULUĞU 2018-2019 SEZONUNA BAŞLIYOR
Sevgili okuyucularım iki aylık bir aradan sonra bu sene de çok sesli müzik, sahne sanatları yeni kurulan koro, bale, müzik guruplarının tanıtımıyla ilgili yazılarımla ayrıca Devlet opera ve baleleri, senfoni orkestraları,tiyatrolarıyla ilgili sanatsal gelişmelerle ayda bir sizlerle birlikte olamaya devam edeceğim.
İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin bu seneki repertuvarını öğrenmek üzere kurumun Başrejisörlüğünü üç seneden beri yapan OTİLİA RADULESCU İPEK ‘ten bir randevu aldıktan sonra makam odasında kendisiyle buluştuk. Uzun süreden beri kendisini hanımefendiliği, zarafeti, çalışkanlığı,müzikalitesi ve sesiyle tanıdığım Otilia hanım tarafından çok sıcak karşılandım. Bir saat boyunca büyük bir sabırla sorularıma cevap verdi.
Başrejisörümüz Romanya asıllı bir sanatçı ve 1991 yılında Türkiye’ye gelmiş. Romanya’da liseyle birlikte bir müzik okulu bitirmiş ve işin ilginç yanı keman çalarken sesiyle oradaki öğretmenlerinin ilgisini çekmiş. Bir öğretmeni sesinin opera sanatına daha yatkın olduğunu söyleyince Türkiye’ye geldiğinde İstanbul Devlet Konservatuarı Sahne Sanatları Bölümüne girmiş Ayşe Sezerman ve Gül Sabar’la çalışarak bu okuldan mezun olmuş. İstanbul Devlet Opera ve Balesi kadrosuna giren Otilia Hanım 2000 yılında yapılan Uluslar arası LEYLA GENCER Şan yarışmasında ikinci olunca başta İstanbul Devlet Opera ve Balesi olmak üzere Türkiye’nin diğer operalarında çok önemli roller üstlenmiş birçok operanın da Türkiye ve dünya prömiyerleride görev almış. 2013 yılında Semiha Berksoy Opera vakfı kendisini ‘’Türk Operasına Emek veren Sanatçı’’ ödülüne layık görmüş. 2014 yılındaysa LİONS ‘’Yılın En İyi Kadın Opera Şarkıcısı ‘’ ödülüne layık görmüş. Otilia Hanım Sanatçılığının yanında 2007 yılından beri de İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı sahne sanatları Opera bölümünde de öğretim üyeliği görevini sürdürmektedir.
1309 sayılı opera ve Bale kanunu ve 657 sayılı devlet memurları kanununa göre çalışmalarına devam eden İstanbul Devlet Opera ve Balesi sezona çok hızlı ve bir çok yeniliklerle birlikte giriyor. 28 Eylül 2018 Cuma günü Süreyya operasında sezona ROSSİNİ yapıtlarıyla merhaba diyecek İstanbul Devlet Operası kendisine bağlı olarak çalışan Modern dans topluluğuyla Süreyya Operası, Emek Pera, Zorlu Center(PSM) ve Drama Sahnesi Yel Değirmeni, Arkeoloji Müzesi, Beşiktaş Fulya Sanat Merkezi salonlarını kullanarak; öncelikle geçen sezon sahneye koyulan ve kapalı gişe oynayan The Rake’s Progress, Falstaff, Ninatta, Bayazıt Operalarını; Stabat Mater,Verdi Requiem Orotoryoları,Don Kişot, Judıth baleleri ,Modern Dans Topluluğunun sergilediği Jizel, Güldestan,Şehir Orman eserlerini sergileyecekler. Kurum Müdürü SUAT ARIKAN Bu sene DON KİŞOT’’la ilgili bir sürpriz hazırlamış sanatseverlere Don Kişot Balesinden sonra rejisör Recep Ayyılmaz Jules Massenet’in Don Kişot isimli 5 (beş) perdelik operasını sahneye koyuyor. İlk temsil 19 OCAK 2019 tarihinde. Daha sonra da DON KİŞOT Çocuk oyunu var sırada. Don Kişot temasını işleyen Mançalı Şövalye isimli müzikal de bu arada yazmadan geçemeyeceğim. Bu eser mayıs ayında seyircisiyle buluşacak. Rejisör DOĞAN ÇELİK Sergey Rahmaninof’un ALEKO isimli 1 (Bir) perdelik çok güzel bir operasını sahneye koyacak . İlk temsil 19 Nisan 2019 . Şimdiye kadar Konser şeklinde yıllarca söylenen A.ADNAN SAYGUN’un Yunus Emre Orotoryosu Uğur Seyrek’in koreografisiyle 23 Şubat 2019 tarihinde bale sanatçılarıyla birlikte ilk defe İstanbul Seyircisinin karşısına çıkacak. G. Verdi’nin müzikleriyle Üç Silahşorler isimli balesi yeni sergilenecek eserler arasında yer alacak bu sezon. Modern Dans Topluluğuysa Fulya Sanat Merkezi ve Zorlu Center salonlarında Alis Yıldızların Altında, Elektronika, Dönülmez Akşamın Ufku isimli yeni gösterileriyle seyirciyi selamlayacaklar.
Sevgili okuyucularım Bittimi? Diye sorarsanız hayır daha bitmedi. Suat Arıkan Önderliğinde öyle çalışkan bir ekip var ki… Çalışmaya doyamıyor bu ekip bakın daha neler var.
Ayda bir kere olmak şartıyla Süreyya Operası Fuayesinde Piyano eşlikli konserler var. Ayrıca Arkeoloji Konserleri İstanbul Arkeoloji Müzesinde devam edecek. Kadıköy Yel değirmeni Konser merkezinde de devam edecek konserlerde ; Rus Bestecileri, Nordik Bestecileri, Napoliten Konserleri, Alman Romantik Besteleri ,Amerikan-İngiliz Bestecileri,Kış ve Bahar Konserleri ve en önemlisi Türkiye’de opera ve bale sanatına çeşitli biçimlerde hizmet vermiş ustalarımızı anmak için Ustalara Saygı konserleri müzikseverlerin beğenisine sunulacak. Koservatuarlardan yeni mezun olmuş veya öğretim kadrosunun dikkatini çekmiş sanatçı adaylarını da düşünmüş Suat Arıkan ve ekibi. Hem müzikseverler yeni sesler ve enstrüman çalan sanatçı adaylarını tanısın; hem de bu gençler seyirci ve orkestra deneyimini tatsınlar diye düşünülmüş bir proje. Bu sene daha önceki yazılarımda tanıtımını yaptığım Çocuk bale ve korosunun bu sene ayrı ayrı gösterileri var sakın kaçırmayın. Çocuklar için Türkiye çapında düzenlenecek resim yarışması bu sene de tekrarlanıyor.
Ülkemizin çok zor günler geçirdiği bu dönemde bizleri biraz olsun sıkıntılarımızdan kurtaracak sanat kurumlarından sadece bir tanesinden sizlere bahsettim. Bu sene bilet ücretleri geçen seneki ücretlerin aynı. Yani zam yapılmamış. İstanbul gibi büyük bir şehirde zor şartlar altında yaşayan bizlere bu güzel programı sunan İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğüne tekrar teşekkür ederken; sevgili okuyucularıma
HAYDİ OPERAYA ..HAYDİ BALEYE …HAYDİ MODERN DANSA .. DİYORUM.
Sevgiyle Kalınız…