Bu ayki yazımda siz okuyucularıma bir vakıf üniversitesinin sadece kendi üniversite öğrencileri değil , İstanbul’daki bütün üniversitelerden çok sesli müziğe gönül veren öğrencilere açık olan KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ ÇOK SESLİ KOROSUNDAN bahsedeceğim.
Koro üniversitenin Yenibosna’daki kampusünde çalışmalarını haftanın üç günü yapıyor. Çok genç, dinamik, ve çalışkan bir şef olan Ömer Yusuf Topçu önderliğinde büyük emekler verilerek kurulmuş.
Ömer Yusuf Topçu genç yaşına rağmen oldukça donanımlı bir şef. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümünü bitirmiş.2000 yılında Yeditepe Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Sanat Yönetimi Bölümü İngilizce yüksek lisans bölümüne kabul edilmiş.2002 yılında WESTERN MİCHİGAN ÜNİVERSİTESİ Müzik okulunun yüksek lisansına kabul edilmiş. 2003 yılında İstanbul’a geri dönmüştür.2006 yılında İKÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi bölümünde yeniden yüksek lisans çalışmalarına başlamış ve yüksek lisansını tamamlamıştır.
1992-2012 yılları arasında devlet ve özel okullarda öğretmenlik yapmıştır. 2013-2014 yıllarında TRT Gençlik Korosunu yönetmiştir. Birçok konser, sempozyum, festival, atölye çalışmaları, sosyal sorumluluk çalışmaları gerçekleştirmiştir. 2013 Şubat ayından bu yana MSGSÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Genel Müzikoloji bölümünde doktora çalışmaları yapmakta ve 2010 yılından bu yana İKÜ Sanat ve Tasarım Fakültesinde çok sesli koro çalışmaları yapmakta, çok sesli batı müziği, dünya müzik kültürü dersleri vermektedir.
Şimdi de sizleri İstanbul Kültür Üniversitesi çok sesli korosu hakkında biraz bilgilendireyim. 2011 yılında kurulan İKÜ Çoksesli Korosu ilk şefi Ömer Yusuf Topçu ile çalışmaktadır. Koro üyelerinin çoğunluğunu fakültelerin çeşitli bölümlerden gelen İKÜ lisans, yüksek lisans ve Erasmus öğrencileri oluşturur. Yaklaşık 30 öğrencisi olan koroya diğer üniversitelerden de öğrenciler kabul edilir. Koro çalışmaları haftada 3 kez ve 12 saat olarak gerçekleşmektedir ve sadece müzik zekasının gelişimini değil entelektüel birikim ve soyut algı gelişimini de merkez alır.
İKÜ Çoksesli bugüne kadar Harvard Üniversitesi, Yale Üniversitesi, Duke Üniversitesi, Missouri Drury Üniversitesi, Perugia Üniversitesi, New York Dwight Lisesi, Chicago Gençlik Korosu ile ortak konserler, atölye çalışmaları ve değişim programları gerçekleştirdi.
2013 Nisan’ında Antalya Uluslararası Koro Yarışmalarında uluslararası jüriden “Kültürlerarası İletişim Ödülü”nü aldı. 2014 yılında da SANSEV tarafından düzenlenen II. İstanbul Koro Festivalinde Çağdaş Koro Eseri yorumlama ödülü aldı. Aynı yıl Boğaziçi Üniversitesi Korofest Uluslararası koro çalışmalarına katıldı. Diğer üniversitelerin koroları ile zaman zaman ortak konserler düzenlemektedir. Bunlardan sonuncusu Aralık 2014 tarihinde İKÜ-Yeditepe-Boğaziçi, Sakarya Üniversitesi ortak konseri ve Yale Üniversitesi Spizzwinks Korosu ile Mayıs 2015’de gerçekleşen konserleridir.
Koro kurulduğundan bu yana Sabancı Müzesi, St. Antuan Kilisesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, St. Espirit Kilisesi, Avusturya Konsolosluğu Kültür Ofisi konserlerinin yanı sıra Kanal D, TRT, Show TV, Star TV gibi kanallarındaki programlara davet edildi. Çok sayıda sempozyum ve kongre açılış konserleri yaptı.
2013 Haziran’ında BBC tarafından davet edilen koro İstanbul’da bir petrol tankerinde “Ses ve Uzay” konulu bir belgesel çekti. Belgesel Buckingham Sarayı, Tate Müzesi, Louvre Müzesi, Metropolitan Müzesi’nde sergilendi.
Koro ilk konser turnesini 2013 yılının Haziran ayında Perugia Üniversitesi ile Perugia ve Assisi şehirlerindeki konserleri ile İtalya’ya yaptı. İKÜ Çoksesli Korosu 2016 Nisanında Yale Üniversitesi atölye çalışması ve TC New York Başkonsolosluğu kültürel temasını gerçekleştirdi. İKÜ Çoksesli 2017 Nisanında Chicago Üniversitesi ve Northwestern Üniversitesi’nde Anadolu’nun Aksak Zamanlı Şarkıları başlıklı konser/konferans etkinliği ile Chicago Gençlik Korosu atölye çalışmalarını gerçekleştirecektir.
Sevgili gençler üniversite eğitiminiz sırasında çok sesli müzik eğitimi ve yorumları konusunda bilgilenmek istiyorsanız işte sizlere bir fırsat daha .Hem farklı kültürlerin müziklerini dinler ve yorumlarsınız hem de işe alımlar konusunda farkındalık isteyen işverenlere C.V. (özgeçmişinize) bu farklılığınızı sunarsınız. Unutmayın müziğin herhangi bir dalıyla uğraşanlar diğer insanlardan farklı olurlar, kötülük düşünmezler ve genç kalırlar.
Bu arada İKÜ konser salonlarında Üniversitenin programları çerçevesinde halka açık konserlerinde olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim. Çok kaliteli sanatçı ve gurupları, orkestraları getiriyorlar. Ulaşım metro ve metrobüslerle çok kolay.Üniversiteyle bağlantı kurduğunuzda hemen gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz. Saygılarımla..