Geyik böcekleri korumaya alınıyor…Koleksiyonerlerin tanesine 90 bin dolar ödeyebildiği Geyik Böceği’nin korunması ve yurt dışına kaçırılmaması için 15 bin liralık proje hazırlandı. Amanoslar Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği Başkanı Sönmez “15 bin dolar bütçeli AB projesinin kabul görmesi durumunda dünyada ilk defa bir böcek için korunaklı yaşam alanı oluşturacağız” dedi.
Dünyada sadece Amanos Dağları’nda yaşadığı belirtilen altı antenli “Akbez Geyik Böceği”nin korunması, yaşam alanlarının oluşturulması ve yurt dışına kaçırılmasının engellenmesi için AB projesi hazırlandı.
Amanoslar Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği (AÇED) tarafından hazırlanan Avrupa Birliği (AB) projesinin kabul görmesi halinde nesli tükenme tehlikesi altında olan ‘Akbez Geyik Böcekleri’ için güvenlik bir yaşam alanı oluşturulacak.
AÇED Başkanı Nazım Sönmez, özellikle Uzakdoğu ülkelerinden 6 antenli geyik böceklerine büyük ilgi gösterildiğini söyledi. Koleksiyoncular tarafından çok aranan ve zaman zaman fiyatı 90 bin dolara kadar çıkan bu böceklerin korunması, yurt dışına kaçırılmasının engellenmesi ve güvenli yaşam alanlarının oluşturulması amacıyla çalıştıklarını ifade eden Sönmez, bu kapsamda AB projesi hazırladıklarını kaydetti.
Projenin kabul görmesi halinde, böceklerin daha güvenli merkezlerde üreyeceğini ve yurt dışına kaçırılmasının tamamen önüne geçileceğini vurgulayan Sönmez, şu bilgileri verdi:
“Geyik böceklerinin korunması ve tanıtılması için üç yıl önce hazırladığımız projeye Dünya Bankası Küresel Çevre Fonu maddi destek sağlamıştı. Şimdi de bu kapsamda AB projesi hazırladık. Projemizle dünyanın en pahalı altı antenli geyik böcekleri için güvenli yaşam alanları oluşturmayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda, Amanos Dağları’nın eteğinde bulunan Kuzuculu mevkisinde belirleyeceğimiz iri yapraklı bir ya da iki ağacın etrafını ve üzerini profil ve tel örgüden yapılmış bir örtüyle çevreleyeceğiz. Bu alana bırakılacak çürümüş ağaç kökleri de böceklerin yaşamlarını sürdürmesine katkı sağlayacak. 15 bin dolar bütçeli projenin kabul görmesiyle dünyada ilk defa bir böcek için korunaklı yaşam alanı oluşturacağız.”
Sönmez, böceklerin neslinin devam etmesi için dernek olarak 6 yıldır çeşitli çalışmalar yürüttüklerini de sözlerine ekledi…