Bilim adamlarının 2006 yılında yaptıkları çalışmaya göre karıncalar yuvalarını bulmak için matematik, daha doğrusu sayı saymayı kullanıyor.
Yeryüzünde yolu hatırlamalarına yardımcı olacak herhangi bir işaret olmayan çöl toprağında bile çıktıkları yolculuğun ardından yuvalarını bulabilen karıncaların bunu nasıl yapabildikleri 2006 yılı öncesinde yıllardır bilim adamlarını meşgul eden sorulardan bir tanesiydi.
Eski Fikirler
Yıllar boyunca bilim adamları birbirinden farklı fikirler öne sürdüler.
Bunlardan bir tanesi karıncaların bal arıları gibi yaptığı ve görsel ipuçlarını hatırladıklarıydı. Ancak deneyler gösterdi ki karıncalar karanlıkta ve tamamen görüşleri engellendiğinde de yollarını bulabiliyorlar. Başka bir refüte edilen hipoteze göre ise karıncalar hep sabit hızda hareket ettiklerinden gidecekleri yere ulaşana kadar geçen süreyi hatırlıyorlardı. Başka çalışmalarda ise karıncalar eğer iyi bir yiyecek kaynağı bulabilirlerse diğer karıncalara bu yiyecek kaynağının yerini öğretebiliyorlardı.
Karıncaların adımlarını saydığı teorisi ilk olarak 1904 yılında ortaya atılmıştı.
Bilim adamları Cataglyphis fortis adı verilen çöl karıncalarını yuvalarından 10 metre uzaklıktaki yemleme alanına kadar düz bir şekilde yürümeleri için eğitti. Eğer yuva ya da yem alanının yeri değiştirilirse karıncalar düzgün yollarından saparak yeni noktayı arıyor ve bulunca tekrar düz bir şekilde yürümeye devam ediyorlardı.
Çubuklar Üzerinde
Ardından bilim adamları küçük bir kozmetik ameliyat yaptılar.
Karıncaların ayaklarına ayaklarını uzatan bir çubuğu yapışkanla tutturdular. Bazı diğer karıncaların ise ayaklarını keserek kısalttılar.
Karıncaların ayaklarının uzunluğu ile oynayarak bilim adamları karıncaların adımsayar gibi bir mekanizma kullanıp kullanmadığını görebileceklerdi.
Bacakları uzatılan karıncalar doğru sayıda adım attılar ancak adım uzunlukları arttığı için hedeflerini geçtiler. Bacakları kısaltılanlar ise kısa kaldılar.
Yeni ayaklarına alışınca karıncalar tekrar doğru şekilde hedefledikleri noktayı bulabildiler. Bu da gösteriyor ki karıncalar adımlarını sayıyor ve bunu sonradan hatırlıyorlardı.
Araştırma Bilim dergisinin (Science Journal) 30 haziran 2016 sayısında bulunabilir.
Kaynak: http://superileri.com/