Keman çalmayı öğrenmek ister miydiniz? Eğer öyleyse, keman çalmaya başlamak için nereden ve nasıl başlanır, dersin tekniği nasıldır? Buyrunuz…
Güzel bir şekilde keman çalabilmek için öncelikle doğru tutuş ve duruş önemlidir. Keman çalmak isteyen bir kişinin ayaklarını omuz genişliğinde açıp, omuzlarını sallayarak ama dik durarak en iyi sonuca ulaşacağının altını çizmekte fayda var. Keman bir yastık yardımı ile sol omuza, köprücük kemiği üzerine yerleştirilerek ve başımızı çok az sola çevirip çenenin üzerine koyarak çalınır.
Bu nokta kemana yeni başlayan kişilerin en sık yaptığı hatalardan biri omuz ile çeneyi sıkıştırmaktır. Halbuki başımızın ağırlığı kemanı tutmak için yeterlidir. Elbette kemanı doğru tutmak kadar yayı doğru tutmakta büyük önem taşımaktadır. Kemanı yeni öğrenirken güzel yay tutmak için kalem ile de sık sık alıştırma yapılması gerekmektedir.
Kemana başlamak için hangi yaş dilimi daha uygundur?
Elbetteki doğru teknik ile birlikte küçük yaşta kemana başlamak avantaj sağlayacaktır. Ancak çok çalışarak ve egzersiz yaparak bu büyük avantaj diğer yaş gruplarında da sağlanabilir.
Keman çalarken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
* İç ritim disiplininizi desteklemek amacıyla metronom kullanmanız büyük önem taşır.
* Duruşunuzu takip edebilmek için mutlaka ayna karşısında kendinizi kontrol ederek çalışmanız gerekmektedir.
* Sol el için büyük önem taşıyan entonasyon, parmakların notalara doğru şekilde basılmasını ifade eder. Sağ el için ise yay tekniği dikkat edilmesi gereken noktadır.
Eğer sizde kemanın romantik tınısına hayatınızda yer vermek istiyorsanız mutlaka en azından ücretsiz tanışma derslerimiz veya yetenek testlerimiz ile bu büyülü enstrümanı denemelisiniz.
(Nar Sanat)