Hem yaprakları hem de çiçekleri kullanılabilen leylağın çiçek açma zamanı Nisan ve Mayıs aylarıdır. Baharın gelişinin de müjdecisi olan leylağın çok hoş bir kokusu vardır. Çiçekleri, gölgede ya da 50 dereceye ayarlanmış fırınlarda kurutulabilir. Kuru hali yeşil renkli, kokusuz ve acı tatta olur.
Kabızlığı gideren, iştah açan, ateş ve kurt düşüren leylak, vücuttan toksik maddelerin atılmasına da yardım eder. Ayrıca, romatizmal ağrılar ile kas ağrılarını gideren ve siyatik ağrılarını hafifleten etki de gösterir. Tüm bu özellikleri, çiçeklerinden çıkarılan yağında da bulunur.
Leylak yağının çiçeklerinden elde edilen eterli yağın adı leylak yağıdır. Leylak bitkisine dair saydığımız faydaların tamamı leylak yağında da bulunur. Pek çok kozmetik ürününün de içerisinde olan leylak yağı, cilt bakımı konusunda da etkilidir. Hoş kokusu ve rahatlatıcı etkisi nedeniyle özellikle cilt losyonlarında, sabunlarda, şampuanlarda kullanılır. Kimyasal temizlik malzemelerinin içeriğinde de leylak yağına yer verilir.
Leylak yağının kullanımına 19. yüzyılda başlanmıştır. Amerika’da ilk olarak bağırsak kurtlarını yok etmek için vermifüj olarak kullanılan leylak yağı, antiperiyodik bir tonik olarak da işlev görerek bazı rahatsızlıkların tekrar tekrar meydana gelmesini engelleyen bir ilaç olarak görülmüştür.
Leylak Yağının İçeriği: E grubu izomenik hidrokarbon leylak yağının ana maddesidir. Bununla birlikte, yağın içerisinde benzil metil eter de bulunur.
Harici Kullanım
Dahili Kullanım
Leylak yağı, su buharı damıtımı yöntemiyle yapılır. Siz de leylak bitkisinin çiçekleri ve kuru yapraklarını kullanarak evde basit bir şekilde leylak yağı yapabilirsiniz. İşte bu yağın yapımı için ihtiyacınız olan malzemeler.
Leylak yağı için gerekli malzemeler:
Kaynak: www.onikibilgi.com