Rusların ulusal simgelerinden biri olan matruşka, ünü sınırları aşan en popüler hediyelik eşyalardandır; aynı zamanda hem oymacılık, hem de resim açısından Rusya’nın imajı ve ruhudur.
Ahşap el yapımı olan bebekler ortasından açıldığında başka bir bebek çıkar, onu açtığınızda yine başka bir bir bebek…
Tek anne figürünün içinde iç içe geçmiş en az üç, en çok 15 bebekten oluşur.
Matruşka bebeklerin 1890 yılında Moskova yakınlarında bulunan Abrentsevo Malikhanesi’ne ait Çocuk Eğitim Atölyesinde doğduğu iddia edilmektedir. Malikanenin sahibi Sava Manatov pek çok uğraşıya sahip kendini sanata adamış bir tüccardır. En büyük amacı ise Rus stilinde bir yaratım elde etmek olmuştur. Bunun üzerine Manatov, birçok meşhur yetenekli Rus sanatçısı ve yerel oymacıyla birlikte atölyesinde çalışmaya başlamıştır.
Bir gün, geleneksel cumartesi toplantısına, iyi huylu, kel kafalı ihtiyar Fukurama’nın figürü getirilir. Bu figür, içinde başka yedi figürü içeren, iç içe geçmiş bir bebektir. Japon söylencelerine göre ise Fukuruma’yı geldiği Japon adası Honshu’da bilinmeyen bir Rus papaz yapmıştır. Geçmişteki Rus oymacıların yaptığı iç içe geçen paskalya yumurtaları bu söylenceyi desteklemiştir.Böylelikle bu figür, Matruşka bebeklerine esin kaynağı olmuştur.
Eski Rus zamanlarında, işçiler arasında Matryona veya Matrioska çok meşhur ve beğenilen bir bayan adıydı. Akademisyenler bu ismin kökeninin Mater, yani anne olduğunu söylemektedirler. Bu ismin büyük bir işçi ailsinin sağlıklı, canlı ve iri görünüşlü anneleri tasvir ettiğini düşünmekteler. Bunun sonucu olarak Matruşka, içine başka bebekler sığdırılarak yapılan, parlak boyalı tahta figürlerin ismi haline gelir.
Bu bebklerin hep tek sayıda olmasının nedeni ise, Rusların tek sayının uğuruna inanmalrıdır. Matruşkalar genelde geleneksel Rus kıyafeti olan sarafan giymiş bebekler şeklinde boyanır ancak bazen eski Sovyetler Birliği liderleri olarak çizilmiş olanları da vardır.
Kaynak: Hiç Merak Ettiniz mi -5