2,5 milyon yaşında olan Sahra Çölü ya da Büyük Sahra Çölü, Afrika’nın kuzeyinde, kıtanın ortası ile kuzeyini ayıran 9.000.000 km² büyüklüğünde dev bir çöldür. Yüzölçümü büyüklüğü Amerika Birleşik Devletleri’ni kaplayacak kadardır. Atlas Okyanusu kıyılarından Kızıldeniz kıyılarına kadar uzanır.
Böylesine büyük bir çöle kar yağmasının şaşırtıcı bir durum olması aslında yanlış bilinen bir kanı olan “çöllerin her zaman çok sıcak olması” ndan kaynaklanır. Evet çöl ortamı sıcaktır ancak bu durum gündüzleri ve bilhassa öğleden sonraları için geçerlidir. Ancak güneş kaybolup hava kararınca ve özelikle sabaha karşı erken vakitlerde çöldeki sıcaklıklar insanın iliklerini donduracak kadar düşebilmektedir.
SAHRA ÇÖLÜNE HİÇ KAR YAĞDI MI ?
Evet, 18 Şubat 1979 yılında Sahra Çölüne kar yağmıştır. Yaklaşık yarım saat süren kar fırtınası Güney Cezayir’in çeşitli yerlerinde etkili olmuş ancak çölü kaplayan kar bir saat içinde eriyerek ortadan kalkmıştır.
Sahra Çölüne yağan kar o yıllarda ilk defa rastlanan bir durum olduğu için pek çok Cezayirli tarafından mucize olarak kabul edilmiştir. Hatta Çöle kar yağmasının kıyamet alameti olduğunu söyleyenler bile olmuştur. Ancak 18 Şubat 1979 yılında yağan kar Sahra Çölü’ne yağan son kar olmamıştır.
19 Ocak 2012’de Batı Sahra Çölü’nün Beçar bölgesinde beklenmedik şekilde oluşan soğuk hava dalgası, çöle tekrar kar yağmasına yol açmıştır. Bölgede hava durumu, 24 saatlik kar yağışının ardından normale dönmüştür.
(www.ilgincbirbilgi.com)