Sevgili okuyucularım bu ayki yazımda sizlere İSTANBUL-KADIKÖY-MALTEPE ‘de çalışmalarını sürdüren kısa adı SANSEV olan SANATÇILAR, SANATSEVENLER KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİNDEN bahsedeceğim.
Bir buçuk saatlik bir yolculuktan sonra ulaştığım İstanbul-Maltepe’de dernek merkezinde beni derneğin kurucuları arasında bulunan İstanbul Devlet Operası Solist Sanatçısı NURSEL ÖNCÜL karşıladı.Kendisine dernek kurulum çalışmalarına geçmeden önce ; özgeçmişini sordum.Bana verdiği bilgileri size aktarayım.
Müzik hayatına Gaziantep’te ilköğretim ve lise çağlarında öğretmenlerinin teşvikiyle başlamış.Bir müddet sonra da o zamanki ismiyle Atatürk Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümüne (Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi) yatılı öğrenci olarak girmiş. Çok başarılı bir öğrenci olduğu için de İstanbul Devlet Konservatuarından Enstitüye ücretli derse gelen öğretmenlerinin dikkatini çekmiş ve opera –şan bölümüne yönlendirilmiş.Atatürk Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümünden müzik öğretmenliği diplomasını aldıktan hemen sonra ise sınıf atlayarak konservatuara girmiş ve öğretmenlerin öğretmeni SAADET İKESUS ALTAN’ın öğrencisi olmuştur.İstanbul Devlet konservatuarının ikinci dönem mezunlarındandır.Daha sonra İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğünde solist sanatçı olarak görev alan Nursel Öncül 39 (otuz dokuz) seneden beri görevini sürdürmektedir.Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarında ses eğitimi (şan) dersleri de veren sanatçı tıpkı kendisi gibi İstanbul Devlet Operası Solist Sanatçısı olan eşi Ahmet Öncül ‘le birlikte 1995 yılında Maltepe’de Sanatçılar Sanat Sevenler Vakfı (SASAV) kuruluşunda yer almıştır.Maltepe Belediyesinin de desteği ile kurulan bu vakıf isminden de anlaşılacağı gibi sanatçılarla sanat sevenleri buluşturmak; bu buluşmadan sanatla ilgili üretimler yapmak amacını gütmekteydi.2002 yılında eşi Ahmet Öncül’le birlikte yönetime giren Nursel Öncül; yönetim kuruluna sundukları reform hareketleri ilgi görmeyince SASAV’dan ayrıldılar.
Klasik müzik ,özellikle de insan sesinin özelliklerini yayma ve öğretme konusunda çok istekli olan Öncül Ailesi yeni bir arayışa girdiler ve gene İstanbul- Maltepe’de kısa adı SANSEV olan Sanatçılar Sanatsevenler Kültür ve Dayanışma Derneğini kurdular.Bu derneği kurarken birçok zorluklarla karşılaştılar. Bina bulmakta zorlandılar. Bir apartmanın zemin katında tozlu , paslı parmaklıklarla kaplı bir depoyu kiraladılar. İçini hiç sermayeleri olmamasına karşın özellikle Ahmet Öncül’ün dekorasyon yeteneğiyle el emeği göz nuru ile dernek merkezi haline getirip sonra da satın aldılar. Opera Sanatçısı OYA ATAY ve şu anda aramızda bulunmayan Opera Sanatçılarından CEMALETTİN KURUGÜLLÜ, GÖNÜL DUMAN ONAT gibi sanatçıların piyanolarını ve özel eşyalarının bir kısmını bağış olarak kabul ettiler.
Kendileriyle benzer düşünceleri ve idealleri paylaşan gene İstanbul Devlet Operası solist Sanatçılarından MÜJGAN ÖZÇAY’ı da yanlarına alarak güçlendiler.
Beş kişilik bir yönetim kuruluyla KEMAN-PİYANO-GİTAR-BATERİ-FLÜT-ŞAN-SOLFEJ-Küçük ve büyük guruplar için KORO dersleri , Konservatuar-Eğitim Fakülteleri Müzik Bölümlerine Hazırlık derslerini 2007 yılından beri sürdürmekte olan SANSEV bundan 3 (üç) sene önce yönetim kurulunun aldığı bir kararla İstanbul’da da tıpkı Ankara’ da olduğu gibİ ÇOK SESLİ KOROLAR ŞENLİĞİ düzenlemeyi planladı.Bu amaçla çalışmalara başlayan dernek,Ankara’da her sene yapılan polifonik korolar şenliğinin yapısını inceledi.İstanbul’dan Harman Folk, Ankara Gazi Eğitim Fakültesi Müzik Bölümünden Mustafa Apaydın ve Suna Çevik’in ve İlhan Usmanbaş, Hikmet Günsel gibi pek çok duayenin fikirlerinden yararlandı. Maltepe Belediyesi ile yoğun görüşmeler sonucu festivalin yapılması için Prof.TÜRKÂN SAYLAN Kültür Merkezi salonlarını tahsis etti.
Çok sesli müziğe katkıda bulunmak ; festivale gelen korolarla isim yapmış besteci-sanatçıları kaynaştırmak ve çok sesli festival atmosferini yakalamak amacıyla yapılan bu festivalin birincisine 41 (Kırkbir) koro katıldı. Her sene koroların sayısı da katılımcılarda artarak yurt içi ve dışında tanınan bir festival haline geldi. 3. Yılında uluslararası bir nitelik kazandı. Prof.Türkân Saylan Kültür Merkezi salonunda yapılan bu şenliğe ulusal bestecilerimiz Prof.İLHAN USMANBAŞ – MUAMMER SUN – Prof.YALÇIN TURA onur konuğu olarak katıldılar. Bu yılın onur konuğu besteci Prof.CENAN AKIN. Ayrıca Türkiye’de isim yapmış besteciler,koro şefleri,konservatuar öğretim üyeleri, yorumcular şenliklere onur jürisi olarak çağrılarak ; şenlik süresince gençlerle velileriyle iletişim kurmaları sağlanıyor. Müjgan Özçay’ın renkli sunumuyla bir şölen havasında gerçekleşen festivalde korolara çeşitli ödüller ve katılım belgeleri verilerek çabaları teşvik ediliyor.
Bütün masrafları kendileri tarafından karşılanan korolara rehberlik hizmeti de veren SANSEV’in bu sene dördüncüsünü yapacağı korolar festivaline YUNANİSTAN-BULGARİSTAN-KIBRIS-İTALYA gibi ülkelerin korolarının katılımı bekleniyor.Bu sene ilgi nedeniyle 4 güne çıkan festivale şimdiden 16 ilden 73 (yetmişüç) koro (yaklaşık 2600 korist) kayıt yaptırdı.
Beş kişilik bir yönetim kurulu tarafından yönetilen; tüm maddi olanaksızlıklara rağmen olağanüstü başarılara imza atan SANSEV ailesinin ; çoksesli müziği yayma çabalarını candan kutlar ,BAŞARILARININ ARTARAK DEVAM ETMESİNİ DİLERİM.
COŞKUN NEHİR
İSTANBUL DEVLET OPERASI SANATÇISI