Sarımsak; mutfaklarımızın vazgeçilmezi, yemeklerimizin en önemli malzemelerinden biri ve aynı zamanda da şifa kaynağıdır. Tüm bu özellikleri sebebiyle, her daim evimizde bulunan ve sıkça tükettiğimiz bir yiyecektir. Tam da bu yüzden sarımsakların nasıl saklanması gerektiği oldukça önemlidir. Çünkü eğer sarımsağı doğru şekilde muhafaza edersek hem tazeliğini koruyacak hem de o eşsiz kokusunu kaybetmeyecektir.
O halde sarımsak nasıl saklanmalıdır? En rahat uygulayabileceğiniz sarımsak saklama yöntemleri nelerdir?
Sarımsakların dondurulması her ne kadar bazı kişiler tarafından uygun görülmese de, eğer çok sık sarımsak tüketmiyorsanız ya da sarımsaklarınızın boşa gitmesini istemiyorsanız bu yöntemi kullanabilirsiniz. Sarımsakları dondurmak için ise 2 farklı yöntem mevcuttur:
• Sarımsakları soyduktan sonra küçük küçük kesip ya da ezip buzdolabı poşetlerine yerleştirebilir ve ihtiyacınız oldukça donmuş malzemeyi rendeleyerek dilediğiniz ölçüde tüketebilirsiniz.
Sarımsakların zeytinyağının içerisinde muhafaza edilmesi de sıkça tartışılan bir konudur. Bu tartışmanın sebebi ise oda sıcaklığında muhafaza edilen bu karışımın içerisinde bakteri üreme ihtimalidir. Üreyen bu bakteri ise gıda zehirlenmelerine yol açabilmektedir. Bu sebeple bu yöntemde en dikkat edilmesi gereken konu hazırlayacağınız karışımın dondurucuda muhafaza edilmesi gerektiğidir. Bazı kaynaklara göre buzdolabında da muhafaza edilebilir ancak bakteri üreme şansının kalmaması için en ideali dondurucuda saklamaktır.
Sarımsakları zeytinyağının içerisinde saklamanın da 2 yolu mevcuttur:
• Sarımsakları teker teker soyarak cam bir kavanozda yer alan zeytinyağının içerisine yerleştirmelisiniz. Ardından kavanozun kapağını sıkıca kapatmalı ve dondurucuya koymalısınız. İhtiyacınız oldukça bir kaşık yardımıyla sarımsakları alabilirsiniz.
• Kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise sarımsak ile zeytinyağını blender yardımıyla püre haline getirip cam bir kavanoza doldurmaktır. Bu yöntem özellikle yemek pişirirken işinizi kolaylaştıracak ve istediğiniz miktarda ürün alabilmenizi sağlayacaktır.
Sarımsakları saklamanın bir diğer yolu da onları kurutmaktır. Kurutulan sarımsaklar kilerinizde daha az yer kaplayacak ve yemeklerinize müthiş bir aroma kazandıracaktır. Sarımsakları kurutmanın ise 2 yolu vardır:
• Eğer besin kurutucunuz varsa sarımsakları soyup ikiye böldükten sonra kurutucunuzun tepsisine yerleştirmeli ve en iyi ısı ayarı için kullanım talimatlarını uygulamalısınız. Unutmamanız gereken konu ise kurutulacak sarımsakların iri ve zedelenmemiş olması gerektiğidir. Uygulama sonrası tamamen kurumuş sarımsaklar gevrek ve kırılgan olacaktır.
• Eğer besin kurutucunuz yoksa aynı işlemi fırınınızda da gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için yarıya bölünmüş sarımsaklarınızı fırına yerleştirmeli ve 2 saat boyunca yaklaşık 60 derecede pişirmelisiniz. Ardından dereceyi biraz düşürüp sarımsaklar tamamen kuruyana kadar beklemelisiniz.
Kurutulmuş sarımsaklar ile tuzu karıştırarak hazırlayacağınız karışım yemeklerinize çok güzel bir lezzet kazandıracaktır. Bunun için öncelikle sarımsakları blenderda toz haline getirmeli ardından 4 katı kadar tuzu ilave edip 1-2 dakika kadar blenderda karıştırmalısınız. Bu yöntemde dikkat etmeniz gereken ise 2 dakikadan fazla işleme devam etmemektir. Çünkü 2 dakikadan uzun tutmanız durumunda tuz ve sarımsak tozunda kümelenmeler olacaktır.
Son olarak, hazırladığınız karışımı cam bir kavanoza koyup ağzını iyice kapattıktan sonra serin ve karanlık bir dolapta muhafaza edebilirsiniz.
Soymuş olduğunuz sarımsakları şarap ya da sirke içerisinde salamura haline getirip buzdolabında saklayabilirsiniz. Bunun için ise kırmızı şarap, beyaz şarap, beyaz sirke ya da beyaz şarap sirkesi kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken ise cam bir kavanoza soyulmuş sarımsakları koyup üzerlerine şarap ya da sirkeyi ilave ettikten sonra kapakları sıkıca kapatmaktır. Bu karışım normal şartlarda buzdolabında 4 ay kadar kalabilmektedir. Ancak eğer üstlerde herhangi bir küf başlangıcı görürseniz asla tüketmemelisiniz. Ayrıca bu ürünü asla oda sıcaklığında da muhafaza etmemelisiniz. Çünkü bu da hızlı bir şekilde küflenmeye neden olacaktır.
Sarımsağı muhafaza etmenin yöntemlerinden birisi de sarımsak turşusu yapmaktır. Sarımsak turşusunu salatalarda ya da zeytinlerle beraber yemek öncesi atıştırmalık olarak kullanabilirsiniz. Hazırlaması oldukça kolay olan sarımsak turşusu için tek yapmanız gereken aşağıdaki adımları izlemek olacaktır.
• Öncelikle iyi bir şekilde sterilize edilmiş cam kavanozlarınızı hazırlamalısınız. İçerisinde bakteri üreme şansı çok yüksek olduğu için kavanozların temizliği ve tamamen kuru olması çok önemlidir. Bunun için bulaşık makinesinden yıkayabilir ya da elde yıkadıktan sonra yaklaşık 10 dakika kaynamış suda bekletebilirsiniz. Sonrasında ise kurulama bezleri ile iyice kurulamalı ve bir süre havalandırmalısınız.
• Ardından ocağın üzerine tercihen paslanmaz çelik, teflon ya da porselen olan bir tencereyi koyup diğer malzemeler hazırlanana kadar ısınmasını sağlayabilirsiniz.
• O sırada sarımsakları soymalı ve hemen arkasından su, sirke ve tuzu tencereye koyup kaynatmalısınız. Burada dikkat etmeniz gereken konu tuzun tamamen çözünmesi gerektiğidir.
• Turşuları yerleştireceğiniz kavanozların içerisine dilediğiniz otlardan yerleştirip üzerlerine sarımsakları yerleştirmeli ve üzerlerine yeterli miktarda hazırlamış olduğunuz sıvıdan ilave etmelisiniz. En üste de limon dilimi koyduktan sonra kavanozun kapağını sıkıca kapatmalısınız.
• Ardından kavanozları tencerede kaynamakta olan suyun içerisine yerleştirmeli ve eğer kavanozların üzerini kapatacak kadar su yoksa biraz daha su ilave etmelisiniz. Buradaki püf noktası ise tencerenin tabanına metal bir tepsi yerleştirmektir. Böylece kavanozlar tencerenin dibinde direkt ısıya maruz kalmayacak ve kırılmaları önlenecektir.
• Hafif kaynama seviyesinde 15 dakika beklettikten sonra kavanozları çıkarıp soğumalarını beklemelisiniz. Bu yöntemi uygulamanın amacı ise kapaklarda vakum etkisi yaratarak sarımsakları korumaktır. Eğer çıkardığınız kavanozların kapağının ortasına baskı uyguladığınızda içeri doğru hareket ediyorsa işlem tamamlanmamış demektir ve bunun için yeni kapaklar kullanarak tencerenin içerisindeki işlemi 15 dakika daha tekrar etmelisiniz.
• Kullanacağınız zaman eğer kapakları açtığınız esnada vakumlamadan kaynaklanan tıs sesi çıkmıyorsa, bu malzemeyi tüketmemelisiniz. Çünkü bunun anlamı konserve işleminin olması gerektiği gibi gerçekleşmediğidir ve böyle bir ürünü tüketmek gıda zehirlenmesine yola açabilir.
• Eğer yukarıda belirtilen yöntemlerden birini kullanmak istemiyorsanız sarımsaklarınızı oda sıcaklığında, havadar kutular içerisinde saklamalısınız.
• Sarımsağı soyduktan sonra, eğer yine yukarıdaki yöntemlerden birisini kullanmayacaksanız, hızlıca tüketmelisiniz.
• Sarımsak satın alırken taze ve sert olanları, zedelenmemişleri, yumuşamamışları tercih etmelisiniz.
• Eğer sarımsağı zeytinyağının içerisinde muhafaza edecekseniz asla oda sıcaklığında bırakmamalısınız. Oda sıcaklığında bırakılan bu malzemede gıda zehirlenmesine yol açacak bakterilerin oluşma riski oldukça yüksektir.
• Üzerinde havalandırmayı sağlayan delikler olan seramik kaseler sarımsakların muhafaza edilmesi için idealdir.
Kaynak: www.onikibilgi.com