Geçen ayki yazımda sizlere TRT Çocuk korolarından bahsetmiştim.Çok ilgi çeken bu yazımdan sonra ;bu koroların bir bakıma devamı olan TRT GENÇLİK KOROLARINDAN ve yapılanmasından bahsedeceğim.
12(Oniki ) yaşına gelen ve ses değişimi belirtileri başlayan çocukluktan kurtulan gençlerimiz; eğer TRT çocuk korolarından mezun olmuşlarsa daha önce eğitim gördükleri için sınavsız olarak isterlerse bu korolarda eğitimlerine devam edebiliyorlar. Bunun dışında TRT Gençlik korolarında yer almak isteyen gençlerimizse tıpkı TRT Çocuk Korolarına alınan kişiler gibi aynı tarzda bir sınava alınıyor.
Ülkemiz gençleri arasında ortak bir söyleme biçimi ve ortak bir repertuvar oluşturmak amacıyla 1983 yılında Ankara ve İstanbul Radyoları, 1985 yılında ise İzmir Radyosu bünyesinde kurulan TRT ÇSM Gençlik Koroları, ses değişimi dönemini geçirmiş, değişik mesleklerde çalışan, çeşitli eğitim kurumlarında öğrenimlerini sürdüren ve 26 yaşından gün almamış, Soprano-Alto-Tenor-Bas ses gruplarından oluşan amatör ses topluluklarıdır.
TRT Gençlik Koroları kuruluşlarından çok kısa bir süre sonra üretime geçmiş ve Kurum yayınlarında da etkin bir biçimde yer almaya başlayarak, ülke gençleri arasında ortak bir söyleme biçimi ve ortak bir repertuvar oluşturma amacına ulaşmıştır. Bugün belirli bir seviyeye gelen korolarımız ülkemizde benzer koroların kurularak yaygınlaşmasına örnek teşkil etmiştir.
Radyo, televizyon yayınları ve çıkarmış olduğu albümlerin yanı sıra yurt içinde gerçekleştirdikleri sayısız faaliyetle büyük beğeni kazanan korolarımız, ulusal etkinliklerinin yanı sıra uluslararası festival ve seminerlerde de ülkemizi başarı ile temsil etmişlerdir.
TRT Gençlik Korolarının, Türk ve Dünya koro edebiyatından özgün örneklerin yanı sıra, marşlar ve çok seslendirilmiş halk türkülerinden oluşan yaklaşık 502 seslendirilmiş eseri bulunmaktadır. Ayrıca korolarımızın seslendirmiş olduğu marşlar tüm ülke gençleri arasında yaygın bir biçimde söylenmektedir. Bu repertuvar, koroların aldıkları eğitim doğrultusunda a-capella koro tekniğine uygun olarak söylenebildiği gibi piyano ve çalgı eşlikli olarak da seslendirilebilmektedir.
Ülkemiz gençliğinin müzik dinleme ve söyleme şekline doğru örneklerle olumlu katkılar kazandırmak ve sevdirmek amacı taşıyan TRT Gençlik Korolarının, seslendirilmiş 2 Adet CD albümü bulunmaktadır.
TRT İstanbul Gençlik Korosu çalışmalarını cumartesi günleri saat 16.30 -19.30 ve pazar günleri 11.00-14.00 arasında İstanbul Harbiye’deki radyo evinde yapıyor. Yukarıda belirttiğim gibi 1983 yılında kurulan bu koronun ilk ve en uzun dönemli şefi GÖKÇEN KORAY ve yardımcı şef SEVAL IRMAK‘dır. TRT İstanbul Gençlik Korosuyla birçok yurt içi ve dışı başarıya imza atmışlardır. Bu korodan yaşları nedeniyle ayrılan ve şu anda çeşitli işi kollarında çalışan yüzlerce kişiye çok sesli müziği ve insan sesinin nasıl kullanılması gerektiği konusunda önemli bilgiler aktarmış ve bu tür müziği sevdirmişlerdir.
Bu gün ise koromuz şef BÜLENT HALVAŞI yönetiminde yardımcı şef PINAR PİJE ve piyanist OYA BIYIKLIOĞLU‘na emanet edilmiştir. Yoğun bir şekilde çalışmalarına devam eden koro; en kısa zamanda korist sayısını artırmak istemektedir. Bu amaçla müzik kulağı ve sesine güvenen gençleri her zaman bünyesine kabul etmek kurumun en büyük arzusudur. 26 yaşına kadar bu kurumda çalışarak çok sesli müziğin sihrine kendini kaptıran gençlerimizden bir kısmını da daha sonra müzik öğretmeni, orkestra şefi ,şarkıcı (opera veya hafif müzik) v.s. gibi mesleklerde görmekteyiz.
Sevgili gençler bir taraftan öğreniminizi sürdürürken veya iş dünyasına yeni atılmışken böylesine güzel bir uğraşıya ne dersiniz? Hem herkesin yapamadığı bir dalla uğraşarak bir farkındalık elde edersiniz hem de çok mutlu kötü alışkanlıklardan uzak bir arkadaşlık ortamını tadarsınız. Bu arada yapacağınız konserlerle Türkiye’yi ve Avrupa’yı tanırsınız.
ÖYLEYSE TEK YAPACAĞINIZ ŞEY TRT ‘NİN GENÇLİK KOROLARI İÇİN AÇACAĞI SINAVLARI SORGULAMAK; SINAV TARİHLERİNDEYSE SINAVLARA GİRMEK.
Sınavlar daha önceki (TRT çocuk koroları) yazımda açıkladığım türden bir sınav şeklidir.
HEPİNİZE ŞİMDİDEN BAŞARILAR DİLİYORUM.