Romen tiyatro sanatçısı Dorina Maria Harangus çeşitli nedenlerle Türkiye’ye gelen ve Türkiye’de yaşayan Rus, Afrikalı, Çek, İngiliz, Amerikalı, Kolombiyalı, Arjantinli, Alman, Hollandalı ve Romen kadınların yaşadıklarını sıra dışı bir bakış açısıyla Türkçe olarak Türk izleyiciyle buluşturuyor. Türkiye’deki yabancı kadınların bu samimi hikayesi şaşırtıcı ve düşündürücü sahneleriyle dikkat çekiyor.
Oyun 15 Mart Pazar günü saat 18:00’da Öykü Sahne’de. 10larca Yabancı, Türkiye’ye geldikten sonra yabancı bir ülkenin toplumsal, siyasal, kültürel ve dinsel bariyerleriyle karşı karşıya kalan bir kadının, Sorina’nın öyküsüdür. Bu karşılaşmalar her zaman doğrudan doğruya gerçekleşmez. Sorina, ihtişamlı şehir İstanbul’a seyahati sırasında diğer yabancı kadınlar ve onların öyküleriyle buluşmuş ve yeni deneyimler edinmiştir. Söz konusu kadınlar, onun kamerası önünde poz vermeye ve öykülerini anlatmaya isteklidirler. Biri şarkıcı, diğeri çello sanatçısı iki kadınla birlikte, İstanbul’un sokaklarından birinde bu kadınların öykülerini anlatan Sorina, 10 bölüm boyunca, her bir öyküyü bir elbise gibi üzerinde denemekte ve bu öykülerin ruhuna uyup uymadığına bakmaktadır. Sorina’nın çektiği fotoğrafların sahnedeki panoya yansıtılması yoluyla zengin bir anlatım elde edilmektedir.
Oyunda Rus, Afrikalı, Çek, İngiliz, Amerikalı, Kolombiyalı, Arjantinli, Alman, Hollandalı ve Romanyalı kadınların öyküleri yer almaktadır. Fakat bu, tek bir kadının öyküsü olarak izlenebileceği gibi benim ya da sizin kendi öykülerimiz olarak da izlenebilir. En nihayetinde hepimiz bir gün bir yerlerde yabancı olabiliriz. Keşif yolculuğu sırasında Sorina, birçok hata yapmış, onu hem inciten hem iyileştiren bir kentte kendi dramıyla yüzleşmiştir. Tamamı kurgusal bir çerçeveye uyarlanmış da olsa öykülerin tümü gerçektir. Sanatçı Dorina Harangus’un kaynağı haberler, Facebook, arkadaşlar ve ona öykülerini anlatmak isteyen diğer kadınlar. Harangus konu hakkında şunları söylüyor: “Bu insanların bazıları deneyimlerini paylaşırken gururluydu, öte yandan bazıları anonim kalmayı tercih etti.Oyunda bütün bu öyküler müzik eşliğinde, bazen dramatik bazen de komik ama dokunaklı bir biçimde anlatılıyor ve toplam 1 saat 15 dakika süren bir tiyatro gösterisinde yaşam buluyor.”
Tarih: 15 Mart Pazar 2015 Saat: 18:00
Yer: Öykü Sahne (İstanbul/Anadolu Yakası, Bahariye Caddesi, Sakızgülü Sok. No:29, Kadıköy)
Oyuncu: Dorina Maria Harangus Şarkıcı: Işıl Kandolu Müzik ve çello: Damla Aydın Senaryo ve konsept: Dorina Maria Harangus
İngilizceden çeviren: Ramazan Güngör
Fotoğraflar: Julia Cooke ve Martina Korkmaz
Grafik tasarımı: Meral Ağar ve İsmail Cem Özkan Işık Tasarımı: Giancarlo Bella Işık: Mehmet Tekatlı Projeksiyon: Attila Geridönmez
(Ailemveben.eu)