YENİ KUŞAK KÖY ENSTİTÜLERİ DERNEĞİ MANDOLİN GRUBU VE KOROSU
Eşimle birlikte KIRKLARELİ- Lüleburgaz’a gittiğimizde bizi öğretmen evinde Lüleburgaz Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği ve Belediye Meclis Üyesi Tekirdağ Kız Öğretmen Okulu mezunu Günsel Solak ve Mandolin Grubu –Korosu Şefi benim Marmara Üniversitesinden sınıf arkadaşım Saime Topuz karşıladı.
Çok sıcak bir ortamda gerçekleşen görüşmemizde Köy enstitüsü ruhunu yaşatmak için çok emek verdiklerine tanık oldum.Bu yazımda sizlere Köy Enstitülerinin özelliklerinden bahsetmek yerine bir grup yaşları ilerlemiş ve gittikçe sayıları azalan bu nadide insanların çalışmalarını ve müziğe katkılarını anlatmak istiyorum.
Köy enstitülerinde sanatsal çalışmalar çok etkindi. Resim ,müzik ve edebiyat alanında çok önemli kişiler bu enstitülerden çıkmışlardır. Müzikte bu alanların başında geliyordu. Bütün Köy Enstitülerinde piyano,keman, akordeon,kemençe,bağlama gibi müzik aletleri vardı.Çocukların hem daha kolay öğrenebildiği hem de kolay taşınabilir olması,teneffüs aralarında bile çalabilmeleri nedeniyle mandolin daha çok kullanılırdı.Mandolinle İstiklal Marşı çalamayan öğrenci okuldan mezun olamazdı.Bunun için bütün Köy Enstitüsü Mezunları mandolin çalmayı bilirlerdi.
Lüleburgaz’da Köy Enstitülerinin en eskilerinden biri olan KEPİRTEPE Köy Enstitüsünün bulunması ve her evde bir Kepirtepe rüzgarının esmesi 2008 yılının Şubat ayında bir dernek kurulmasına neden olmuştur. Kepirtepe Köy Enstitüsü mezunlarından NEDİM MENEKŞE ‘nin yoğun çalışmalarıyla dernek kurulmuş; Kurucu Başkan Nedim Menekşe öğretmenimizin başlattığı müzik çalışmaları Lüleburgaz Öğretmenevinde başlamış.Emekli köy enstitüsü öğretmenlerinden oluşan bir mandolin grubu ve koro çalışmalarına başlamıştır.Önceleri ismi Emekli Öğretmenler Mandolin Grubu ve Korosu olan bu grup daha sonra ismini Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Mandolin Grubu ve Korosu olarak değiştirmiştir. Salim Çelikkol,Ülkü Güvenç,Şükran Akdeniz kısa süreli olarak grubu çalıştırmışlardır.
En uzun süre şeflik yapan öğretmenimizse halen şeflik görevini sürdüren SAİME TOPUZ’dur. Haftanın iki günü çalışan grup daha çok Köy Enstitüleri döneminde derslerde öğretilen o dönemde bestelenmiş eserleri çalışıyorlar.Elli yaş üzerindeki insanlarla çok sesli müzik yaptıklarını anlatıyor Saime Topuz. Şu an 25-30 kişilik bir grupla yılda iki veya üç konser veriyorlarmış.Lüleburgaz Belediyesi’nin etkinliklerine katılıyorlar ayrıca şimdiye kadar Edirne,Kırklareli,Tekirdağ,Silivri,Pınarhisar,Kaynarca,Vize,Eskişehir,Ayvalık ve İstanbul’ da konserler vermişler.Bu arada yaş ilerlemesi ve sağlık nedenleriyle gruptan ayrılmalar olunca ; Şef Saime Topuz ;Gruba Köy Enstitülerinin amacını ve ruhunu taşıyan mandolin çalmayı seven ve çok sesli müzik yapmayı seven sanatseverleri de kadroya kabul etmeye başlamıştır.
Derneğin ve mandolin grubu ve koronun ismi yapılan etkinlikler nedeniyle çok duyulduğundan özellikle gençler , ev ve iş hanımlarından büyük ilgi görmekte olduğunu belirtti sevgili şefimiz.
Son olarak GÜNSEL SOLAK ve SAİME TOPUZ şöyle seslendiler:
MÜZİĞE YATKIN OLAN GENÇLERİ,ÇALIŞAN YA DA EV HANIMI OLAN TÜM KADINLARIMIZI ; YOĞUN İŞ ORTAMINDAN SONRA STRES ATMAK İSTEYEN TÜM İŞ ADAMLARIMIZI BU TOPLULUĞUMUZA BEKLİYORUZ. HAYDİ O ZAMAN…
SEVGİLERİMLE……
www.coskunnehir.com.tr