Ayvalık Belediyesinin öncülüğünde 2014 yılında temelleri atılan, Ayvalık Kaymakamlığı ve 2015 mart ayında kurulan Zeytin Çekirdekleri Derneği ile işbirliği içinde yürütülen gönüllülük seferberliği ve imece yapısına sahip bir sosyal sorumluluk projesinden bahsetmek istiyorum bu ayki yazımda sizlere.
Ayvalık’ta yaşayan öncelikle sosyo- ekonomik açıdan kısıtlı çocukların toplumsal ve kişisel gelişimi için müzik ve sanat temelli çalışmalar programın ana yapısını oluşturuyor.
Bu çalışmaların amacıysa Ayvalık’ın sosyal dokusuyla bütünleşmiş çocukların ve ailelerin aktif katılımıyla dayanışma ve paylaşım merkezleri gerçekleştirilerek, geleceğin genç kentli bilincinin temellerini atmak, dünyamıza iyi bireyler yetiştirmek. Müzik ;varlık , adalet gibi fikirleri iyi ifade edebilme kitlelere ulaştırabilme yoludur. Buradan yola çıkarak; gelecek için daha bilinçli kimlikli, âdil, barışçıl ve sevecen bir yaşam biçimi yaratmak amacıyla diğer sanat disiplinlerinden de yararlanarak geniş kitlelere ulaşmak.
Zeytin Çekirdekleri koordinatörü Zeynep Gül Gürsoy’la yaptığım söyleşide; kendisinin bu çalışmayı o kadar gönülden yaptığını anladım ki; sağ olsun kendisi peş peşe gelen sorularıma büyük bir heyecanla cevap verdi.
Gerek okul zamanları gerekse yaz tatillerinde çeşitli ekiplerle en ücra köylere –yerleşim bölgelerine kadar gidip orada okul müdürleri ve öğretmenlerle , muhtarlarla, kanaat önderleriyle bağlantılar kurup çocukları alıp yeteneklerine göre ayırdıktan sonra; bazılarını resme bazılarını ise müziğe yönlendiriyorlarmış. Çocuk koroları , el sanatları ve resimle birlikte üç buçuk (3.5) yıldır gittikçe büyüyerek ve artan başarılarıyla, yurdumuzda ve uluslar arası arenada ilgi çeken sosyal sorumluluk projeleri arasında hızla yer almaktalar.
Koordinatör Zeynep Gül Gürsoy Hanım’a böyle bir projede öğretim elemanları ve finansal desteği nasıl sağlıyorsunuz diye sorduğumda; Ayvalık Belediyesi ve Kaymakamlığının büyük desteklerini aldıklarını ayrıca çok büyük firmaların hiçbir karşılık beklemeden sponsor olduklarını anlattı. Öğretim elemanlarının büyük bir bölümünün Ayvalık dışından gelen müzisyenlerden oluştuğunu Ankara , İstanbul İzmir ,Zonguldak gibi illerdeki Opera,Senfoni orkestraları, Konservatuar ve eğitim fakültelerinden,güzel sanatlar akademilerinden gelen 85 (seksen beş) tane eğitim gönüllüsünün bu çalışmayı yaptıklarını söyledi. Pekiyi bu gönüllüler nasıl gelip gidiyorlar, nerede kalıyorlar ne içip ne yiyorlar, çocukların müzik aletleri nasıl alınıyor ,konser kıyafetleri nasıl temin ediliyor? diye bir soru yönelttiğimde ; Değerli koordinatörümüz Zeynep Hanım Bir uçak firmasının bütün sanatçı öğreticileri ücretsiz taşıdığı, otobüs firmalarının ücret almadan yardımcı olduklarını, Ayvalık’ta bulunan turistik otellerin yatma – kalkma sorunlarını üstlendiklerini diğer ihtiyaçlarında belediye ve kaymakamlık tarafından karşılandığını söyledi. Aynı zamanda yüzden fazla üniversite öğrencisi de bu proje de gönüllü olarak yer almaktaymış. Ayrıca İstanbul’da bulunan bir özel okul da beş köyde kütüphane kurulmasına yardımcı olmuş.
Sevgili okurlarım ben bu yazıyı yazarken o kadar mutlu oldum ki ; özellikle de reklam kozunu kullanmadan reklam olmasın diye benim de isimlerini yazmadığım onlarca firma sessiz sedasız bu çalışmanın içindeler. Çocuklarımız hiç olmazsa bu bölgede Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi ‘’ Muasır Medeniyetler Seviyesinde ‘’ yetişme yolundalar.
Zeytin Çekirdeklerini tekrar tebrik ediyorum. Tanıtımında biraz faydam olduysa ne mutlu bana
Ülkemizin nice Zeytin Çekirdekleri gibi derneklere ihtiyacı var.
O ZAMAN HAYDİ YARDIMLAŞMAYA … YENİ UFUKLARA…