Toplumdaki insanların engellilere nasıl davrandıklarını bu kitapla daha iyi anlayacaksınız;
Aslında onlar için bir “Merhaba”nız bile yeterli…
2 yıla yakın bir süre ile New York Times Best Seller listesinde kalan ve Genç Timaş’tan geçtiğimiz aylarda çıkan İçimdeki Müzik, kendisinin zihinsel engelli bir kızı olan yazar Sharon M. Draper’ın umut dolu hikayesini anlatıyor. Kitapta Melody gibi diğer engelli çocuklardan da bahsediliyor ve tüm karakterlerin davranışları toplumdaki insanların engellilere nasıl davrandıklarını gerçekçi bir biçimde yansıtıyor. Bu kitap aslında engelli kişiler ile karşılaşıldığında nasıl hareket edileceğini ya da ne söylemesi gerektiğini bilmeyen insanların sadece bir “Merhaba” demesinin bile yeterli olabileceğini anlatıyor.
Coretta Scott King ödüllü yazar Sharon M. Draper umut dolu hikayesiyle karşınızda. Sesini asla unutamayacağınız bir kızla tanışmaya hazır mısınız?…
İÇİMDEKİ MÜZİK
Melody doğuştan engelli, konuşamıyor, yürüyemiyor ve hatta kendi başına yemek yiyemiyor. Sadece parmaklarını kullanabiliyor. Ama zehir gibi bir zekâya ve inanılmaz bir görsel hafızaya sahip. Televizyonda izlediklerini, filmlerde, belgesellerde gördüklerini, ailesinin okudukları kitaplardakileri hep aklında tutuyor. Öğrenmeye aç, öğreniyor, öğreniyor ve hepsini birbirine ekleyip yepyeni dünyalar açıyor kendisine. Melody’nin çok özel bir yeteneği daha var. O bir sinestetik. Yani, müzik çaldığında renkleri, kokuları ve tatları duyumsayabiliyor. Konuşup ifade edemese de her müzik çaldığında dünyanın tüm renkleri, kokuları ve tatları içine doluyor. Mesela en sevdiği tür olan Country müziğinin rengi sarı ve turuncu, kokusu ise limon çiçekleri gibi. Klasik müzik mavi, caz ise kahverengi.
Doğduğu andan itibaren zorlu bir süreç başlıyor hem Melody hem ailesi için. Ama ne Melody vazgeçiyor ne de ailesi. Sevgi, ilgi ve azimle birçok zorluğu aşıyorlar. Mesela Melody’yi bir okula göndermeyi, engelliler için özel bir sınıftan herkesle birlikte olabileceği bir başka sınıfa geçirmeyi, kendi kelimeleri ile kendisini ifade edebilmesi için bütün bürokratik engelleri aşıp özel bir bilgisayar alabilmeyi, hatta okullar arası bir bilgi yarışmasına katılmasını ve ekibini sırtlayarak birinci olmasını dahi… Kitabı okudukça Melody’nin dünyasındaki renkliliğe, heyecana ve azme kapılıyorsunuz. Onunla mücadele ediyor, üzülüyor, seviniyor, düşüyor, bir daha ayağa kalkıyorsunuz.
“İçimdeki Müzik” bir azim ve hayata tutunma mücadelesi ama sadece bu değil. Bu özel çocuklarımız için hayatta nasıl yol açabileceğimize dair bir rehber aynı zamanda. Okullara kabul edilmeyen, kendi “normal!” çocukları ile aynı sınıfta okumamaları için imza toplayan velilerin olduğu bir hayatta yaşayan, kendilerini tam ifade edecek bazı özelliklerden mahrum oldukları için dinlenmeyen hatta bazen doktorları ve aileleri tarafından kendi kaderlerine terk edilen çocuklarımızın içi sesi ile tanışma şansı. Melody ve onunla aynı zorlukları yaşayan tüm çocuklar için bir el verme şansı.